Kerala PSC Drugs Inspector Previous Question Paper - 01

Share it:

Name of Post :- Drugs Inspector
Department :- Drugs Control Department
Date of Test :- 01-03-2017 
Question Paper Code :- A
1. Foxglove is:
(a) Squill
(b) Digitalis
(c) Thevetia
(d) Strophanthus
2. Liquorice belong to the family:
(a) Leguminosae
(b) Malvaceae
(c) Rosaceae
(d) Verbenaceae
3. Selective **** blocker:
(a) Yohimbine
(b) Atenelol
(c) Prazocin
(d) Salbutamol
4. Cinnarizine is used in:
(a) Vertigo
(b) Pain
(c) Cough
(d) Peptic Ulcer
5. Fennel consists of the dried ripe fruits of:
(a) Cinnamomum laurus
(b) Cassia aromaticum
(c) Cymbopogon nardus
(d) Foeniculum vulgare
6. Selective COX - II inhibitor:
(a) Ketotifen
(b) Aceclofenac
(c) Nimuselide
(d) Celecoxib
7. A drug has antithrombotic
effect:
(a) Ibuprofen
(b) Indomethacin
(c) Aspirin (d) Diclofenac
8. Non purine Xanthine Oxidase Inhibitor:
(a) Febuxostat
(b) Allopurinol
(c) 6-Mercaptopurine
(d) Rasburicase
9. Ocimum sanctum is called:
(a) Myristica
(b) Sacred basil
(c) Stringy bark tree
(d) Jesuits Bark
10. Asafoetida is:
(a) Gum
(b) Volatile oil
(c) Terpenoid
(d) An oleogum resin
11. Leukotriene antagonist:
(a) Monteleukast
(b) Sodium chromoglycate
(c) Cetrizine
(d) Loratidine
12. Propyl thiouracil is used as:
(a) Antihypertensive
(b) Antiarrhythmic
(c) Hypolidaemic
(d) Antithyroid
13. Sildenafil act by inhibiting the
enzyme:
(a) Phospho diesterase - 5
(b) Phospho diesterase - 4
(c) Adenyl cyclase
(d) 5 – αreductase
14. A selective estrogen receptor modulator:
(a) Clomifene citrate
(b) Tamoxifen citrate
(c) Tibolone
(d) Letrozole
15. Mifepristone is a:
(a) Antipsychotic
(b) Anabolic steroid
(c) Antiprogestin
(d) Hypoglycaemic
16. An example of Dipeptidyl peptidase - 4 inhibitor:
(a) Pioglitazone
(b) Metformin
(c) Staglyptin
(d) Acarbose
17. Pungency of ginger is due to:
(a) Bisabolene
(b) Gingerol
(c) Farnesene
(d) Sitosterol
18. Peripheral Dopa
Decarboxylase inhibitor:
(a) Ropinirole (b) L-Dopa
(c) Carbidopa
(d) Methyl Dopa
19. Turmeric is the dried rhizome of:
(a) Curcuma longa
(b) Zingiber officinale
(c) Ipomoea orizabensis
(d) Commiphora mukul
20. Baudoin test is used to detect:
(a) Hydnocarpic acid
(b) Sessamol
(c) Palmitic acid
(d) Linoleic acid
21. An Atypical antipsychotic:
(a) Haloperidol
(b) Chlorpromazine
(c) Aripiprazole
(d) Loxapine
22. Fluoxetine is a:
(a) MAO inhibitor
(b) Selective serotonin reuptake inhibitor
(c) Aromatase inhibitor
(d) Adenyl cyclase activator
23. Orally effective pure opiod antagonist:
(a) Nalorphine
(b) Pentazocine
(c) Naltrexone
(d) Nalmefene
24. Angiotensin antagonist:
(a) Propranalol
(b) Enalapril
(c) Acebutalol
(d) Losartan
25. Dissociative anaesthesia is caused by:
(a) Etomidate
(b) Ketamine
(c) Fentanyl
(d) Lorazepam
26. The schedule which mention the list of substances that should be sold by retail only on prescription of registered medical practitioner:
(a) Schedule H
(b) Schedule W
(c) Schedule M
(d) Schedule J
27. Chairman of DTAB:
(a) Director of Health Services
(b) Drug Cotnroller of India
(c) President, Pharmacy Council of India
(d) President, Medical Council of India
28. The purple coloured complex formed during the limit test for iron:
(a) Ferric thioglycolate
(b) Ferrous thioglycollate
(c) Thiopentone sodium
(d) Ferric thiocyanate
29. Centrally acting muscle relaxant:
(a) Dantrolene sodium
(b) D-Tubocurarine
(c) Dexamethonim
(d) Diazepam
30. Drug used in methanol poisoning:
(a) Fomepizole
(b) Disulfiram
(c) Rabiprazole
(d) Clotrimazole
31. Drug used in absence seizures:
(a) Phenobarbitone
(b) Carbamazepine
(c) Phenytoin
(d) Ethosuximide
32. Gutzeit apparatus is used to carry out:
(a) Limit test for iron
(b) Limit test for chloride
(c) Limit test for arsenic
(d) Assay of copper sulphate
33. Specific benzodiazepine antagonist:
(a) Mterazole
(b) Flumazenil
(c) Bemegride
(d) Flurazepam
34. Chaulmoogra oil is:
(a) Antiepileptic
(b) Tranquiliser
(c) Antileprotic
(d) Aromatic
35. Urinary acidifier shows expectorant activtiy:
(a) Ammonium chloride
(b) Potassium chloride
(c) Magnesium chloride
(d) Aluminium chloride
36. Dragendorffs test is used to detect:
(a) Glycosides
(b) Alkaloids
(c) Tannins
(d) Terpenoids
37. Hydrated magnesium silicate is:
(a) Alum
(b) Lactose
(c) Bentonite
(d) Talc
38. Cinchona is used as:
(a) Antispychotic
(b) Anthelmintic
(c) Hypolipidaemic
(d) Antimalarial
39. Reddish brown colour of calamine is due to:
(a) Zinc chloride
(b) Ferric chloride
(c) Ferric oxide
(d) Potassium permanganate
40. Lugols Solution contains:
(a) 5% W/v Iodine 10% w/v Potassium iodide
(b)10% W/v Iodine 20% w/v Potassium
(c) 20% Potassium iodide
(d) Hydrogen peroxide 6%
41. Digitalis act by inhibiting:
(a) Na+K+ATPase
(b) H+K+ATPase
(c) Kininase II
(d) Protein kinase
42. Aldosterone antagonist:
(a) Frusemide
(b) Valsartan
(c) Acetazolamide
(d) Spiranolactone
43. Long term procainamide therapy can cause:
(a) Dry cough
(b) Alopecia
(c) Potural hypotension
(d) Systemic lupus erythematosus
44. Verapamil is a:
(a) Calcium channel blocker
(b) Potassium channel opener
(c) Angiotensin receptor antagonist
(d) B Blocker
45. Anthraquinone glycosides are detected by:
(a) Modified Borntragers test
(b) Legal test
(c) Vitali morin test
(d) Balget test
46. Antidote for cyanide poisoning:
(a) N-Acetyl cysteine
(b) Physostigmine
(c) Sodium nitrite
(d) Pralidoxime
47. Central sympatholytic used in hypertension:
(a) Prazocin
(b) Nifedipine
(c) Propranolol
(d) Methyldopa
48. Mannitol is used as:
(a) Diuretic
(b) Antidiarrhoel
(c) Anti hypertensive
(d) Anti anxitey
49. Silk is obtained from:
(a) Ovis aeris
(b) Bombyx mori
(c) Gossypium hirsutum
(d) Cannabis sativa
50. Warfarin is:
(a) Hypoglycaemic
(b) Urinary antiseptic
(c) Oral anticoagulant
(d) In vitro anticoagulant
51. An absorbable suture is:
(a) Silk
(b) Nylon
(c) Catgut
(d) Linen
52. Hypolipidaemic agent:
(a) Simvastatin
(b) Metformin
(c) Methimazole
(d) Olanzapine
53. Molisch test is used for the estimation of:
(a) Carbohydrates
(b) Sugar
(c) Glycosides
(d) Protein
54. Selenium sulphide is used as :
(a) Antacid
(b) Antidandruff
(c) Emetic
(d) None of these
55. The joint that help for the movement of knee:
(a) Pivot joint
(b) Synovial joint
(c) Hinge joint
(d) Gliding joint
56. Strongest bone, that bears the weight of our body:
(a) Femur
(b) Clavicle
(c) Vertebral column
(d) Hip girdle
57. Dry heat sterilization is usually carried out in :
(a) Autoclave
(b) Hot air oven
(c) Membrane filters
(d) Centrifuge
58. Eugenol is found in:
(a) Myrrh
(b) Clove
(c) Asafoetida
(d) Bael
59. Vinca is:
(a) Anti malarial
(b) Expectorant
(c) Antineoplastic
(d) Antiemetic
60. Brunners glands are found in:
(a) Pancreas
(b) Stomach
(c) Liver
(d) Small intestine
61. Water soluble ointment base:
(a) Hard paraffin
(b) Macrogol
(c) Soft paraffin
(d) Wool fat
62. Pyrogen test is carried out in:
(a) Guinea pig
(b) Rabbit
(c) Rat
(d) Chicken
63. Proton pump inhibitor:
(a) Cimetidine
(b) Misoprostol
(c) Omeprazole
(d) Benzhexol
64. A prokinetic drug :
(a) Ramiipril
(b) Triamterene
(c) Metoclopromide
(d) Ondansetron
65. Co trimoxazole is a combination of:
(a) Clotrimazole and ketoconazole
(b) Trimethoprim and Pyrimethamine
(c) Clotrimazole and Sulphadiazine
(d) Trimethoprim and Sulphamethoxazole
66. B lactam antibiotic :
(a) Erythromycin
(b) Cephalosporins
(c) Tetracycline
(d) Ciprofloxacin
67. The main adverse effect of chloramphenicol:
(a) Diarrhoea
(b) Cardiac failure
(c) Dry cough
(d) Bone marrow depression
68. Streptomycin is:
(a) Quinolone
(b) Macrollide
(c) Aminoglycoside
(d) Tetracycline
69. Artemisinen is:
(a) Antineoplastic
(b) Antimalarial
(c) Antifungal
(d) Diuretic
70. The causative agent of Chickenpox is :
(a) Rubeola
(b) Arbora virus
(c) Varicella zoster
(d) Yersinia pestis
71. An example of arthropod borne infection :
(a) Tuberculosis
(b) Amoebiasis
(c) Leprosy
(d) Plague
72. Scurvy is caused by the deficiency of:
(a) Vitamin A
(b) Vitamin B
(c) Vitamin C
(d) Vitamin D
73. Broad spectrum anthelmintic:
(a) Piperazine citrate
(b) Albendazole
(c) Mebendazole
(d) Fluconazole
74. Orally effective broad spectrum antifungal drug:
(a) Miconazole
(b) Econazole
(c) Clotrimazole
(d) Ketoconazole
75. Metronidazole is used in:
(a) Amoebiasis
(b) Giardiasis
(c) Trichomoniasis
(d) All above.
76. Dapsone act by
(a) Inhibiting protein synthesis
(b) Inhibiting PABA synthesis
(c) Activate β lactamase
(d) None of above
77. An antioxidant vitamin:
(a) Vitamin K
(b) Vitamin D
(c) Vitamin E
(d) Vitamin B6
78. Drug used in bipolar disorder:
(a) Haloperidol
(b) Chlorpromazine
(c) Imipramine
(d) Sodium valproate
79. B.A.L. is used in:
(a) Arsenic poisoning
(b) Lead poisoning
(c) Mushroom poisoning
(d) OPP poisoning
80. Intravenous anaesthetic:
(a). Thiopentone sodium
(b) Procaine
(c) Nitrous oxide
(d) Ether
81. Which of the following is responsible for the variation in the colour of soils in different parts of India?
(a) Weathering
(b) Differences in rock formation
(c) Erosion
(d) Land use
82. The percentage of irrigated land in India is about:
(a) 35
(b) 50
(c) 29
(d) 40
83. The state having the largest area of forest cover in India is :
(a) Assam
(b) Haryana
(c) Madhya Pradesh
(d) Gujarat
84. Which day is called as the Indian Census Day ?
(a) 9th November
(b) 9th December
(c) 9th March
(d) 9th February
85. Which is the northern most river in Kerala?
(a) Manjeswaram river
(b) Kabani
(c) Pambar
(d) Bhavani
86. Who said ‘‘I therefore want freedom immediately, this very night, before dawn, if it can be had”?
(a) J. Nehru
(b) Rajendra Prasad
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Gandhiji
87. Who was the Viceroy of India at the time of Jallian Wala Bagh massacre?
(a) Lord Irwin
(b) Lord Chelmsford
(c) Lord Hardinge
(d) Lord Curzon
88. How many times did Gandhiji visited Kerala?
(a) 4
(b) 6
(c) 5
(d) 3
89. Himalaya covers an area of _________ sq.km.
(a) 2 lakh sq.km
(b) 3 lakh sq.km
(c) 6 lakh sq.km
(d) 5 lakh sq.km
90. Which among the following states is the most urbanized?
(a) Andhra Pradesh
(b) Kerala
(c) Tamilnadu
(d) Karnataka
91. Who is the author of the book “Jathikummi?
(a) K.P. Karuppan
(b) Brahmananda Shivayogi
(c). V.T. Bhattathirippad
(d) Dr. Palpu
92. The date of Temple Entry Proclamation:?
(a) 12th December 1936
(b) 14th November 1936
(c) 14th December 1936
(d) 12th November 1936
93. Where was the First annual conference of SNDP Yogam held?
(a) Sivagiri
(b) Aruvipuram
(c) Aluva
(d) Neyyattinkara
94. Birth place of Blessed Kuriakkose Elias Chavara
(a) Kainakary
(b) Pallipuram
(c) Mannar
(d) Thiruvalla
95. Which social reformer is known as Madan Mohan Malavya of Kerala’?
(a) Vakkam abdul Khader Maulavi
(b) Ayyankali
(c) Mannathu Padmanabhan
(d) C. Kesavan
96. Which state has became the first Indian State to launch open government data portal to promote transparency?
(a) Assam
(b) Sikkim
(c) Nagaland
(d) Tamilnadu
97. Who will become the first Tennis player in the world to appear in the Olympics for the 7th time?
(a) Serena Williams
(b) Martina Navretilova
(c) Leander Paes
(d) Roger Federer
98. Which city of India hosted the international conference on Yoga?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Patna
(d) Chennai
99. India has successfully launched a record to 20 satellites from which launch vehicle, recently?
(a) PSLV C-32
(b) PSLV C-33
(c) PSLV C-37
(d) PSLV C-34
100. Which sports is Shiv Pal Singh is associated with?
(a) Table Tennis
(b) Javelin Throw
(c) Wrestling
(d) Hockey
Answer Key
1.b, 2.a, 3.c, 4.a, 5.d, 6.d, 7.c, 8.a, 9.b, 10.d, 11.a, 12.d, 13.a, 14.b, 15.c, 16.c, 17.b, 18.c, 19.a, 20.b, 21.c, 22.b, 23.c, d, (Both answers are correct) 24.d, 25.b, 26.a, 27.a, 28.b, 29.d, 30.a, 31.d, 32.c, 33.b, 34.c, 35.a, 36.b, 37.d, 38.d, 39.c, 40.a, 41.a, 42.d, 43.d, 44.a, 45.a, 46.c, 47.d, 48.a, 49.b, 50.c, 51.c, 52.a, 53.a, 54.b, 55.c, 56.a, 57.b, 58.b, 59.c, 60.d,61.b, 62.b, 63.c, 64.c, 65.d, 66.b, 67.d, 68.c, 69.b, 70.c, 71.d, 72.c, 73.b, c, (Both answers are correct) 74.d, 75.d, 76.d, 77.c, 78.d, 79.a, 80.a,81.b, 82.a, 83.c, 84.d, 85.a, 86.d, 87.b, 88.c, 89.d, 90.c, 91.a, 92.d, 93.b, 94.a, 95.c, 96.b, 97.c, 98.a, 99.d, 100.b
Share it:

Previous Question Paper

Post A Comment:

0 comments: