Navigation

Current Affairs November 2014 (India)

LDC Classroom,LDC Operation Vijay,Thozhilvartha Harisree,thozhilvartha,thozhilveedhi,LDC Exam Special Questions,LDC Questions,PSC LDC Questions,kerala psc LDC Questions,LDC Expected Questions,psc LDC Expected Questions,keralapsc LDC Expected Questions,ldc Previous Questions,psc ldc Previous Questions,kerala dc Previous Questions,LDC Study materials,LDC free Study materials,LDC Study materials download, LDC free Study materials download,PSC Expected Questions,Keralapsc Expected Questions,Kerala PSC Expected Questions,UPSC Expected Questions,SSC Expected Questions,Expected Questions for PSC Exams,Expected Questions for SSC,Expected Questions for RRB,LDC Examination Expected Questions , LGS Classroom,LGS Operation Vijay,Thozhilvartha Harisree,thozhilvartha,thozhilveedhi,LGS Exam Special Questions,LGS Questions,PSC LGS Questions,kerala psc LGS Questions,LGS Expected Questions,psc LGS Expected Questions,keralapsc LGS Expected Questions,LGS Previous Questions,psc dc Previous Questions,kerala dc Previous Questions,LDC Study materials,LGS free Study materials,LGS Study materials download, LGS free Study materials download,PSC Expected Questions,Keralapsc Expected Questions,Kerala PSC Expected Questions,UPSC Expected Questions,SSC Expected Questions,Expected Questions for PSC Exams,Expected Questions for SSC,Expected Questions for RRB,LGS Examination Expected Questions,Competitive Examination Notes,Competitive Examination Notes for LDC,Competitive Examination Notes for IAS,Competitive Examination Notes HSST,Competitive Examination Notes for PSC Exam,Competitive Examination Notes for IPS, Competitive Examination Notes for SSC Exam,Competitive Examination Notes for RRB Exam,Competitive Examination Notes for Download,Competitive Examination Notes Free Download,Competitive Examination Notes for U,
PSC Examination Current Affairs Questions | Kerala PSC Examination Current Affairs Questions | Current Affairs Questions for PSC Examination | Current Affairs Questions for Competitive Examinations | Current Affairs Questions for IAS Examinations | Current Affairs Questions for IPS Examinations | Current Affairs  Questions for Bank Examination | Current Affairs Questions for UPSC Examinations | Current Affairs Questions for SSC Examinations | Current Affairs Questions for LDC Examination | Current Affairs Questions for Teaching Post Examinations | Current Affairs Questions for Secretariat Assistant
-----------------
1. Which programme was launched by the Government of India encouraging Members of Parliament from both Houses to identify and develop one village from their constituency as a model village by 2016 and two more by 2019?
Answer :- Saansad Adarsh Gram Yojana (SAGY)

2. The government of India has recently announced setting up of a national level skill development academy named ................ for giving skill training to those from minority communities?
Answer :-Maulana Azad National Academy for Skills (MANAS)

3. India has pledged how much amount for rebuilding Gaza, at the International Gaza Donor Conference held at Cairo?
Answer :- 4 Millon US Dollars

4. India has decided to contribute how much amount to the United Nations to fight the deadly Ebola virus in Africa?Answer :- 12 Million US Dollars

5. Which launch vehicle carried IRNSS 1 C to orbit ?
Answer :- PSLV C26

6. Name the scheme launched by the Government of India for uplift of Urban and rural poor through enhancement of livelihood opportunities through skill development and other means?
Answer :- Deen Dayal Upadhyaya Antyodaya Yojana (DAY)

7. Name India's first indigenously designed and developed long range sub-sonic cruise missile successfully test fired recently?
Answer :- Nirbhay

8. Who tops the list 100 Richest Indians 2014 released by the Forbes Magazine?
Answer :- Mukesh Ambani

9. The Union Cabinet has given its approval for the recent agreement made with which neighbouring country on 'Electric Power Trade, Cross Border Transmission Interconnection and Grid Connectivity'?
Answer :- Nepal

10.  The Ministry of Enviornment and Forests has accorded coastal regulation zone clearance for building the Indian part of which submarine cable system connecting Oman, UAE, India, Sri Lanka and Malaysia?
Answer :- Bay of Bengal Gateway

11. What was the name of the combined military training excercise, held in Uttarakhand between India and USA?
Answer :- Yudh Abhyas 2014

12. The Government of India has declared September 25 as?
Answer :- Antyodaya Divas

13. The Supreme Court has cancelled the allocation of how many coal blocks allocated to various companies since 1993?
Answer :- 214

14.  Name the newly launched campaign by the Government of India aiming at attracting foreign companies to set up their manufacturing units in India?
Answer :- Make in India

15. Which United States Newspaper has issued an apology for its racist cartoon on India's Mars Mission?
Answer :- The New York Times

16. Which new category of 3 wheeled vehicle has been given permission by the Ministry of Road Transport and Highways to ply in New Delhi?
Answer :- E-rikshaws 

Share

Mashhari

Post A Comment:

0 comments:

Warning message
ഈ സൈറ്റ് ഏതെങ്കിലും സ്ഥാപനങ്ങളുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിട്ടില്ല. ഏതെങ്കിലും വ്യക്തികളോ സ്ഥാപനങ്ങളോ ഈ സൈറ്റിന്റെയോ അനുബന്ധ സൈറ്റുകളുടെയോ പേരിൽ പണം മേടിക്കുകയാണെങ്കിൽ അത് നിങ്ങളുടെ സ്വന്തം ഉത്തരവാദിത്വത്തിൽ പെടുന്നതായിരിക്കും. ഈ സൈറ്റിനോ ഇതിനോട് അനുബന്ധിച്ചുള്ള സൈറ്റുകൾക്കോ ആ ഇടപാടുമായി യാതൊരു ബന്ധവും ഉണ്ടായിരിക്കുന്നതല്ല. അങ്ങനെ പണമിടപാടുകൾ നടത്തുന്ന സ്ഥാപനങ്ങൾ നിങ്ങളുടെ ശ്രദ്ധയിൽ പെടുകയാണെങ്കിൽ ഈ സൈറ്റിനെ അറിയിക്കുക. വിലാസം :- keralaapschelper@gmail.com or SMS me on 8547883412