Kerala PSC KERALA PSC Field Assistant Examination ANSWER KEY on 4th March :- CLICK HERE 4 More Details Kerala PSC KERALA PSC Field Assistant Examination ANSWER KEY on February 25th (Question Paper Code :- 29/2017):- CLICK HERE 4 More Details Kerala PSC COOLY WORKER ANSWER KEY (Question Paper Code :- 25/2017) Published :- CLICK HERE 4 More Details Kerala PSC KERALA PSC Lower Division Clerk (LDC) Examination Dates Published :- CLICK HERE 4 More Details Kerala PSC KERALA PSC Field Assistant Examination ANSWER KEY on February 4th :- CLICK HERE 4 More Details
WELCOME TO KERALA PSC HELPER || GENERAL KNOWLEDGE AND CURRENT AFFAIRS QUESTIONS BANK * Kerala PSC Helper Blog is a private blog developed and maintained by Harikrishnan & Team, with the goal of providing information about Kerala Government Jobs, India Govt Jobs, Army Jobs, SSC, UPSC etc. And Also Include Latest Current Affairs and General Knowledge Questions. All the information available in this blog is free of cost and we have no relation with Kerala PSC or any other Govt Undertakings.

Kerala PSC Renaissance in Kerala 600 Questions - 026

Releted Posts With this Label

Expected Questions from Renaissance In Kerala | Renaissance In Kerala Study Note | Renaissance in Kerala Free Download | Kerala PSC Renaissance In Kerala Study Note | Study Note of Ayya Vaikundar | Kerala PSC Renaissance Questions | PSC Renaissance Questions | Study Note of Brahmananda Swami Sivayogi | Study Note of Chattampi Swami | Study Note of Sree Narayana Guru | Study Note of Vagbhatananda | Study Note of Thycaud Ayya | Study Note of Poikayil Yohannan (Kumara Guru) | Study Note of Ayyankali | Study Note of Pandit Karuppan | Study Note of Mannathu Padmanabhan | Study Note of V.T.Bhattathirippad | Study Note of Dr. Palpu | Study Note of Kumaranasan | Study Note of Vakkom Moulavi | Study Note of Blessed Kuriakose Elias Chavara
-------------------------
551.The woman leader of Communist Party who was the sister of Akkamma Cheriyan:
Answer :- Rosamma Punoose

552.Who is called the father of political agitation in Travancore?
Answer :- Barrister GP Pillai
553.Who authored ‘Sivayogarahasyam’?
Answer :- Brahmananda Sivayogi

554.The years in which Poykayil Yohannan was nominated to Praja Sabha?
Answer :- 1921, 1931

555.Who used the pen name ‘Simhalan’?
Answer :- C.V.Kunjuraman

556.The seat of Kerala State Library Council:
Answer :- Thiruvananthapuram

557.The motto of Kerala Sasthra Sahitya Parishad:
Answer :- Sasthram Samoohika Viplavathinu

558.The mouth piece of Kerala Grantha Sala Sangham:
Answer :- Granthalokam

559.Who wrote the song ‘Akhilandamandalam aniyichorukki...”?
Answer :- Panthalam K.P.Raman Pillai

560.Whose father’s name is Madan Asan?
Sree Narayana Guru

561.The first branch of Theosophical Society was started in Kerala in the year?
Answer :- 1882

562.In which place the first branch of Theosophical Society was started in Kerala?
Answer :- Palakkad

563.The real name of Bodheswaran?
Answer :- Kesava Pillai

564.In reverence of whom Vivekodayam was named so?
Answer :- Swami Vivekananda

565.Who was the founder editor of Sadhujana Paripalini?
Answer :- Kalichothikaruppan

566.Which organization established community courts?
Answer :- Sadhujana Paripalana Sangham

567.‘Unaruvin,Akhileshane smarippin….’ was the slogan of:
Answer :- Athmavidhya Kahalam

568.In which year GP Pillai attended a session of Indian National Congress for the first time?
Answer :- 1889

569.In which year GP Pillai passed away?
Answer :- 1903

570.Who wrote the song beginning with the lines ‘Jayajaya Komala Kerala Dharani…”?
Answer :- Bodheswaran

571.Who wrote Sivasathakam?
Answer :- Sree Narayana Guru
572.The slogan ‘American Model Arabikkadalil’ is related to:
Answer :- Punnapra-Vayalar

573.Narauyana Guru established ‘Adwaithasramam’ at Aluva in:
Answer :- 1914

574.Swadeshabhimani K Ramakrishna Pillai was passed away in:
Answer :- 1916

575.The first Malabar political conference was held under the aegis of Congress and Home Rule League in:
Answer :- 1916

576.In which year GP Pillai became secretary of Indian National Congress?
Answer :- 1894

577.In which district is the birth place of C.Krishnan?
Answer :- Thrissur

578.Who authorered the book ‘Representative Indians’ which contains 36 biographies?
Answer :- G.P.Pillai

579.In which year GP Pillai was born?
Answer :- 1864

580.In which year Kottayam became the fully literate town in India?
Answer :- 1989

581.‘Kanneerum Kinavum’ is the autobiography of:
Answer :- V.T.Bhatathirippad

582.The famous poet in Malayalam who died in a boat accident in Pallana river in 1924:
Answer :- Kumaran Asan

583.The son in law of CV Kunhiraman who later became the Chief Minister of Travancore Cochin?
Answer :- C.Kesavan

584.The venue of the first all Kerala political conference held in 1921:
Answer :- Ottappalam

585.With whom GP Pillai visited England in 1897?
Answer :- Dr.TM Nair

586.The founder of Sharada Book Depot?
Answer :- Kumaranasan

587.The poet who founded a tile factory at Aluva?
Answer :- Kumaranasan

588.Whose wife was Bhanumathi?
Answer :- Kumaranasan

589.In which year Kumaranasan became a member of Praja Sabha?
Answer :- 1920

590.The first poet nominated to Praja Sabha?
Answer :- Kumaranasan

591.The venue of the first Malabar district conference held in 1916:
Answer :- Palakkad

592.The year in which Kerala Kaumudi was started publication under the leadership of CV Kunhuraman with Mooloor S Padmanabha Panicker as editor:
Answer :- 1911

593.The year of Morazha incident in which KPR Gopalan was sentenced for capital punishment:
Answer :- 1940

594. Who convened a conference of Buddhists in 1925and constructed a worshipping place for Buddhists near his house ?
Answer :- C.Krishnan

595. Who constructed Paran Hall in memory of his father?
Answer :- C.Krishnan

596. Who introduced Education Bill in Kerala legislative assembly ?
Answer :- Joseph Mundassery

597. Who presided over the first Malabar district conference held at Palakkad in 1916?
Answer :- Annie Besant

598. Who was in charge of Home department in the beginning of the first EMS ministry?
Answer :- EMS 599. Who was instrumental in preparing a petition named Malayali Memorial which was signed by 10038 persons?
Answer :- Barrister G.P.Pillai

600. Who was the editor of Kerala Kaumudi started in 1911?
Answer :- Muloor Padmanabha Panicker
Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Previous
Next Post »
0 Comments for "Kerala PSC Renaissance in Kerala 600 Questions - 026"

 
Warning message
ഈ സൈറ്റ് ഏതെങ്കിലും സ്ഥാപനങ്ങളുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിട്ടില്ല. ഏതെങ്കിലും വ്യക്തികളോ സ്ഥാപനങ്ങളോ ഈ സൈറ്റിന്റെയോ അനുബന്ധ സൈറ്റുകളുടെയോ പേരിൽ പണം മേടിക്കുകയാണെങ്കിൽ അത് നിങ്ങളുടെ സ്വന്തം ഉത്തരവാദിത്വത്തിൽ പെടുന്നതായിരിക്കും. ഈ സൈറ്റിനോ ഇതിനോട് അനുബന്ധിച്ചുള്ള സൈറ്റുകൾക്കോ ആ ഇടപാടുമായി യാതൊരു ബന്ധവും ഉണ്ടായിരിക്കുന്നതല്ല. അങ്ങനെ പണമിടപാടുകൾ നടത്തുന്ന സ്ഥാപനങ്ങൾ നിങ്ങളുടെ ശ്രദ്ധയിൽ പെടുകയാണെങ്കിൽ ഈ സൈറ്റിനെ അറിയിക്കുക. വിലാസം :- keralaapschelper@gmail.com or SMS me on 8547883412
Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia