Kerala PSC Lower Division Clerk (LDC) 2017 ANSWER KEYClick Here
.
PSC LATEST UPDATES....CLICK HERE
.
WELCOME TO KERALA PSC HELPER || GENERAL KNOWLEDGE AND CURRENT AFFAIRS QUESTIONS BANK * Kerala PSC Helper Blog is a private blog developed and maintained by Harikrishnan & Team, with the goal of providing information about Kerala Government Jobs, India Govt Jobs, Army Jobs, SSC, UPSC etc. And Also Include Latest Current Affairs and General Knowledge Questions. All the information available in this blog is free of cost and we have no relation with Kerala PSC or any other Govt Undertakings.

Kerala PSC Pharmacist Grade 2 Previous Question Paper 2016

Releted Posts With this Label

Kerala PSC Pharmacist Grade 2 Previous Question Paper 2016 | PSC Pharmacist Grade 2 Previous Question Paper 2016 | Kerala PSC Pharmacist Grade 2 Previous Question Paper | PSC Pharmacist Grade 2 Previous Question Paper | KPSC Pharmacist Grade 2 Previous Question Paper | KPSC Pharmacist Grade 2 Previous Questions | Kerala PSC Pharmacist Grade 2 Previous Questions
Examination Details 
Department :- PHARMACIST GRADE II
Date: 08/12/2016 Thursday
Maximum Marks:- 100
Exam Duration:- 1 hour 15 minutes
Medium of Questions: English
QUESTION AND ANSWER
1. The ability of the firm to meet its current liability is measured by:

(a) Solvency ratio
(b) Liquidity ratio
(c) Activity ratio
(d) Profitability ratio
2. Drugs which increases respiratory tract fluid is called:
(a) Expectorant
(b) Linctuses
(c) Laxatives
(d) Syrups
3. Precursor glycoside of digitoxin:
(a) Purpurea glycoside A
(b) Purpurea glycoside B
(c) Lanatoside A
(d) Lanatoside B
4. Storage condition for dried plasma
(a) In a cool place
(b) In a well closed container
(c) At a temperature not exceeding 258C
(d) Between 28C and 108C
5. Aloe contain barbaloin which is a
(a) C - glycoside
(b) S - glycoside
(c) D - glycoside
(d) H - glycoside
6. An example of cholinomimetic alkaloid is
(a) Pilocarpine
(b) Methacholine
(c) Neostigmine
(d) Carbachol
7. Beta blocker with membrane stabilizing activity:
(a) Propranolol
(b) Timolol
(c) Atenolol
(d) Esmolol
8. A journal is a book of
(a) Original entry
(b) Secondary entry
(c) Cash transaction
(d) Petty cash transaction
9. A resin of animal origin:
(a) Benzoin
(b) Shellac
(c) Glycoresin
(d) Gujuresinol
10. All the particles passes through a sieve No. 44 and not more than 40% through a seive No. 85 called as:
(a) Coarse particles
(b) Moderately coarse particles
(c) Moderately fine particles
(d) Fine particle
11. Vein Islet number of Digitalis Purpurea:
(a) 8 - 12
(b) 15 - 26
(c) 2- 5.5
(d) 19 - 23
12. Plant constituent used in the preparation of mosquito coils.
(a) Rauwolfia
(b) Ergot
(c) Pyrethrum
(d) Aconite
13. Richest source of Lecithin:
(a) Meat
(b) Egg yolk
(c) Fish
(d) Milk
14. Mevalonic acid fomation is catalysed by the enzyme:
(a) Acetyl CoA
(b) Mevalonate kinase
(c) HMG CoA reductase
(d) Phosphomevalonate
15. Enzyme referred as spreading factor:
(a) Heparin
(b) Chondriotin
(c) Hyalouronidase
(d) Iduronic acid
16. The ex-officio member of Pharmacy Council of India is
(a) Teacher in Pharmacology
(b) A member from MCI
(c) A representative of UGC
(d) Director of CDL
17. Casein is an example of
(a) Nucleoproteins
(b) Phosphoproteins
(c) Chromoproteins
(d) Lipoproteins
18. Immunoglobulin found on lymphocyte surface of new born
(a) IgD
(b) IgA
(c) IgM
(d) IgG
19. Antigenic preparation made from extra cellular toxins:
(a) Vaccines
(b) Toxoids
(c) Endotoxins
(d) Sera
20. Enzyme which is used in the treatment of leukaemia:

(a) Urokinase
(b) Streptokinase
(c) Asparginase
(d) Pepsin
21. One tea spoon full is
(a) 15 ml
(b) 4 ml
(c) 0.06 ml
(d) 3 ml
22. A drug consist, in full or in whole or in part, of any filthy, putrid or decomposed substance:
(a) Adultered drug
(b) Spurious drug
(c) Misbranded drug
(d) Patent drug
23. Standards of disinfectant fluid comes under:
(a) Schedule O
(b) Schedule P
(c) Schedule M
(d) Schedule N
24. Which vitamin is known as antisterility factor?
(a) Vitamin K
(b) Vitamin D
(c) Vitamin E
(d) Vitamin A
25. Sodium chloride injection IP contains:
(a) 0.9% Sodium Chloride
(b) 0.1% Sodium Chloride
(c) 0.86% Sodium Chloride
(d) 0.45% Sodium Chloride
26. An opaque covering agent used in bleaches:
(a) Catechol
(b) Quinoline
(c) Titanium dioxide
(d) Hydrogen peroxide
27. Which one of the following dryer is known as Lyophiliser?
(a) Drum dryer
(b) Fluidized bed dryer
(c) Freeze dryer
(d) Spray dryer
28. Autoclaving of ampoules in a dye bath as:
(a) Clarity testing
(b) Pyrogen testing
(c) Leaker testing
(d) Sterility testing
29. High count of WBC's is an indication of:
(a) Influenza
(b) Measles
(c) Leukaemia
(d) Typhoid
30. Example of an antioxidant:
(a) Caffeine
(b) Orinase
(c) Doxidan
(d) Gallic acid
31. Isotonic vehicle used to prepare ophthalmic solution:
(a) Benzal konium chloride
(b) Polysorbate 20
(c) Dioctyl sodium
(d) 1.9% Boric acid
32. Repeated administration of drug results in cell receptor blockage. This is known as:
(a) Tachyphylaxis
(b) Tolerance
(c) Idiosyncrasy
(d) Synergism
33. Sterilization by autoclaving:
(a) Dry heat sterilization
(b) UV radiation
(c) Moist heat sterilization
(d) Bactericidal sterilization
34. Keller - Killiani test is the identification test for:
(a) Digitalis
(b) Senna
(c) Aloevera
(d) Cinnamon
35. THC is a constituent found in the plant:
(a) Senna
(b) Nux vomica
(c) Opium
(d) Cannabis
36. Which is the highly perfused organ in the body?
(a) Liver
(b) Heart
(c) Brain
(d) Lungs
37. Diatomaceous earth is the other name of:
(a) Talc
(b) Kaolin
(c) Bentonite
(d) Kieslghur
38. Cotton consists ox epidermal trichomes of species:
(a) Gossypium herbaceum
(b) Cannabis sativa
(c) Bombyx morii
(d) Glycyrrhiza glabra
39. The working principle of hammer mill:
(a) Impact
(b) Impact and attrition
(c) Attrition
(d) Crushing
40. Partial or complete removal of top or bottom of a tablet is known as:
(a) Capping
(b) Picking
(c) Sticking
(d) Mottling
41. Mother clove is an adulterant of:
(a) Cardamom
(b) Clove
(c) Pepper
(d) Fennel
42. Tablets are designed to exert local effect in throat:
(a) Buccal tablets
(b) Sublingual tablet
(c) Dental cones
(d) Lozenges
43. A plant drug which lowers blood pressure:
(a) Vasaka
(b) Neem
(c) Rauwolfia
(d) Tulsi
44. The minimum required area to open a retail drug store is:
(a) 15 sqm
(b) 10 sqm
(c) 40 sqm
(d) 60 sqm
45. Enteric coated tablets are designed to release medicament in:
(a) Stomach
(b) Colon
(c) Small intestine
(d) Large intestine
46. Dryer used for the production of milk powder:
(a) Drum dryer
(b) Tray dryer
(c) Spray dryer
(d) Tunnel dryer
47. Vapaside is an insecticide which is formulated from:
(a) Neem
(b) Tulsi
(c) Pyrethrum
(d) Vasaka
48. Jesuit's bark is the synonym of:
(a) Cinnamon
(b) Kurchi
(c) Cinchona
(d) Aswagandha
49. Renin a proteolytic enzyme which is produced in:
(a) Brain
(b) Liver
(c) Spleen
(d) Kidney
50. An example of potassium sparing diuretics:
(a) Mannitol
(b) Acetazolamide
(c) Triameterene
(d) Chlorthalidone
51. Alkylating agent used as anti neoplastic drug:
(a) Doxorubicin
(b) Methotrexate
(c) Vinblastine
(d) Nitrogen mustard
52. Abrasive agent used in dentifrices:
(a) Sodium fluoride
(b) Selenium sulphide
(c) Zinc sulphate
(d) Calcium carbonate
53. First line agent used in Tuberculosis :
(a) Kanamycin
(b) Isoniazid
(c) Ethionamide
(d) Cycloserine
54. Reagent used for the identification of cellulose :
(a) Vanurk's reagent
(b) Zeisel reagent
(c) Dragendroffs reagent
(d) Fehling's reagent
55. Drug used in uterine inertia :
(a) Tyrothricin
(b) Terbinafine
(c) Oxytocin
(d) Miconazole
56. Dimethicone is the other name of:
(a) Titanium dioxide
(b) Calamine
(c) Zinc stearate
(d) Silicon oil
57. Drug used in ulcerative colitis :
(a) Gefarnate
(b) Sucralfate
(c) Sulfaslazine
(d) Metoclopramide
58. Drug that act by lowering the plasma LDL level:
(a) Clolibrate
(b) Probucol
(c) Loperamide
(d) Aspirin
59. Other name of regenerated cellulose :
(a) Wool
(b) Hemp
(c) Silk
(d) Rayon
60. An example of rapidly acting anticoagulant:
(a) Warfarin
(b) Phenindione
(c) Propranolol
(d) Heparin
61. Water soluble constituent of Ergot:
(a) Ergotamine
(b) Ergometrine
(c) Ergosine
(d) Ergocryptine
62. Yeast is the richest source of:
(a) Vitamin C
(b) Vitamin B
(c) Vitamin D
(d) Vitamin A
63. Drug used to test gastric acid secreation :
(a) Dexamethasone
(b) Tyramine
(c) Mannitol
(d) Histamine
64. Shick test is performed to test the degree of immunity against:
(a) Tuberculosis
(b) Tetanus
(c) Rabies
(d) Diphtheria
65. Example of ultra short acting barbiturates :
(a) Enflurane
(b) Ketamine
(c) Thiopental sodium
(d) Propofol
66. Rasping method is used to prepare :
(a) Arachis oil
(b) Clove oil
(c) Olive oil
(d) Lemon oil
67. Chemical name of plaster of paris :
(a) Magnesium sulphate
(b) Calcium carbonate
(c) Magnesium carbonate
(d) Calcium sulphate
68. Which one of the following is a beta - lactamase inhibitor?
(a) Sulfonamide
(b) Chloroquine
(c) Primaquine
(d) Sulbactum
69. Oxytocin is the hormone released from : .
(a) Anterior lobe of pituitary
(b) Pars intermedia
(c) Posterior lobe of pituitary
(d) Infundibulum
70. Scurvy is the deficiency symptom of vitamin :
(a) A
(b) K
(c) D
(d) C
71. Chemical composition of asbestos :
(a) Cellulose
(b) Aluminosilicate
(c) Silica
(d) Carbon dioxide
72. Which among the following is classified as folate antagonist :
(a) Methotrexate
(b) Quinine
(c) Primaquine
(d) Chloroquine
73. Gynaecomastia may be the possible side effects of one of the following drug :
(a) Ketoconazole
(b) Bromocriptine
(c) Clotrimazole
(d) Sulphonamide
74. When at least 51% shares of business organisation are in the hands of government it is called?
(a) Public corporation
(b) Government company
(c) Public company
(d) Departmental organisation
75. Myristicin is a chemical constituent of: .
(a) Cinnamon
(b) Senna
(c) Nutmeg
(d) Digitalis
76. A cationic surfactant is :
(a) Polysorbate 80
(b) Cetrimide
(c) Sodium dodecanoate
(d) Sorbitan monooleate
77. Which type of mill is used for grinding sulphonamide drug?
(a) Ball mill
(b) Cutter mill
(c) Hammer mill
(d) Fluid energy mill
78. Mail order business is :
(a) Wholesale trade
(b) Retail trade by post
(c) Direct selling trade
(d) Retail trade
79. Which drug is used for the detection of boric acid?
(a) Turmeric
(b) Benzoin
(c) Myrrh
(d) Tolu balsam
80. A strong dog poison is:
(a) Brucine
(b) Strychnine
(c) Ephedrine
(d) Hyoscyamine
81. Which Mountain range separate the Southern Part of India from the Northern Part?
(a) Nilgiri Mountains
(b) Aravalli
(c) Vindhya
(d) Western Ghats
82. Among the following who was known as 'Purusha Simham'?
(a) C.Kesavan
(b) Brahmananda Sivayogi
(c) Pandit Karuppan
(d) Pazhassi Raja
83. 'Raksha Blue' is the reasonably launched vaccine aimed at minimizing the economic loss of animal farming community from the strains of the:
(a) Bird Flue Virus
(b) Road Water Disease
(c) Swine Flue Virus
(d) Blue tongue Virus
84. Who translated the dialogue between Tagore and Narayana Guru into Malayalam during Tagore's visit to Sivagiri?
(a) Dr. Palpu
(b) Vallabhasseri Govindan Vaidhyar
(c) Kumaranasan
(d) None of the above
85. Kochi State Prajamandal was formed under the Presidentship of
(a) E. Ikkanda Warrier
(b) V.R.Krishnan Ezhuthachan
(c) Accamma Cherian
(d) Pattom M. Thanu Pillai
86. Who was the Director of the Movie 'Taste of Cherry'?
(a) Jafar Panahi
(b) Abbas Kiarosteami
(c) Mohsen Makhmalbaf
(d) Majidi Majidi
87. The earlier name of Vagbhatananda?
(a) Kunjikannan
(b) Govinda Menon
(c) Muthukutty
(d) None of the above
88. Which place was known as 'Dakshina Nalanda' in Ancient Kerala?
(a) Kodungallur THC
(b) Vizhinjam
(c) Chirayinkil
(d) Kanthallore
89. Name the First Indian City which have a city animal
(a) Dispur
(b) Dhubri
(c) Guwahati
(d) Dibrugarh
90. What is the name of the latest Android N Version?
(a) Android 7.0 Nougat
(b) Android 7.0 Nutella
(c) Android 7.0 Neyyappam
(d) Android 7.0 Narshmellow
91. Tuticorin an important fishing harbor of India is situated along the
(a) Malabar coast
(b) Coromandel coast
(c) Konkan coast
(d) Gulf of Kutch
92. Which one of the following incidence, Gandhiji hailed as ''A Miracle of Modern Times''?
(a) Temple Entry Proclamation
(b) Vaikom Sathyagraha
(c) Guruvayoor Sathyagraha
(d) Paliyam Sathyagraha
93. Which one was called ''The Nursery of Bengal Army''?
(a) Pune
(b) Meerut
(c) Kanpur
(d) Awadh
94. ''The Indian Rebellion of 1857 was not one movement ... It was many'' - The above statement has been made by:
(a) Tarachand
(b) Eric Stokes
(c) C.A Bayly
(d) R.C.Majumdhar
95. Who among the following was not associated with the foundation of Non Aligned Movement (NAM)?
(a) Sukarno
(b) Josip Broz Tito
(c) Nelson Mandela
(d) Kwame Nkrumah
96. Who argued that the Khilafat Movement was the result of the emergence of middle class among the Indian Muslims?
(a) Mushirul Hasan
(b) W.C. Smith
(c) Francis Robinson
(d) Peter Hardy
97. Name the author of the book ''Jinnah, The Soul Spokes Man''.
(a) Urvashi Butalia
(b) Choudary Rahmathali
(c) Ayesha Jalal
(d) Moulana Azad
98. Black Soil is also known as
(a) Regur Soil
(b) Arid Soil
(c) Forest Soil
(d) Saline Soil
99. First attempt to initiate economic planning in India was made by
(a) Jayaprakash Narayanan
(b) M.N. Roy
(c) S.N. Agarwal
(d) Sir M. Visveshvaraya
100. Which Five Year Planning was based on Harrod- Domar model?
(a) Ist Five Year Plan
(b) IInd Five Year Plan
(c) IIIrd Five Year Plan
(d) IVth Five Year Plan
ANSWER KEY

1.B, 2.A, 3.A, 4.B, 5.A, 6.A, 7.A, 8.A, 9.B, 10.A, 11.C, 12.C, 13.B, 14.C, 15.C, 16.D, 17.B, 18.A, 19.B, 20.C, 21.B, 22.A, 23.A, 24.C, 25.A, 26.C, 27.B, 28.C, 29.C, 30.D, 31.D, 32.A, 33.C, 34.A, 35.D, 36.D, 37.D, 38.A, 39.A, 40.A, 41.B, 42.D, 43.C, 44.B, 45.C, 46.C, 47.A, 48.C, 49.D, 50.C, 51.D, 52.D, 53.B, 54.B, 55.C, 56.D, 57.C, 58.B, 59.D, 60.D, 61.B, 62.B, 63.D, 64.D, 65.C, 66.D, 67.D, 68.D, 69.C, 70.D, 71.B, 72.A, 73.A, 74.B, 75.C, 76.B, 77.D, 78.B, 79.A, 80.B, 81.C, 82.D, 83.D, 84.C, 85.B, 86.B, 87.A, 88.D, 89.C, 90.A, 91.B, 92.A, 93.D, 94.C, 95.C, 96.A, 97.C, 98.A, 99.D, 100.A
Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Previous
Next Post »
 
Warning message
ഈ സൈറ്റ് ഏതെങ്കിലും സ്ഥാപനങ്ങളുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിട്ടില്ല. ഏതെങ്കിലും വ്യക്തികളോ സ്ഥാപനങ്ങളോ ഈ സൈറ്റിന്റെയോ അനുബന്ധ സൈറ്റുകളുടെയോ പേരിൽ പണം മേടിക്കുകയാണെങ്കിൽ അത് നിങ്ങളുടെ സ്വന്തം ഉത്തരവാദിത്വത്തിൽ പെടുന്നതായിരിക്കും. ഈ സൈറ്റിനോ ഇതിനോട് അനുബന്ധിച്ചുള്ള സൈറ്റുകൾക്കോ ആ ഇടപാടുമായി യാതൊരു ബന്ധവും ഉണ്ടായിരിക്കുന്നതല്ല. അങ്ങനെ പണമിടപാടുകൾ നടത്തുന്ന സ്ഥാപനങ്ങൾ നിങ്ങളുടെ ശ്രദ്ധയിൽ പെടുകയാണെങ്കിൽ ഈ സൈറ്റിനെ അറിയിക്കുക. വിലാസം :- keralaapschelper@gmail.com or SMS me on 8547883412
Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia