WELCOME TO KERALA PSC HELPER || GENERAL KNOWLEDGE AND CURRENT AFFAIRS QUESTIONS BANK * Kerala PSC Helper Blog is a private blog developed and maintained by Harikrishnan & Team, with the goal of providing information about Kerala Government Jobs, India Govt Jobs, Army Jobs, SSC, UPSC etc. And Also Include Latest Current Affairs and General Knowledge Questions. All the information available in this blog is free of cost and we have no relation with Kerala PSC or any other Govt Undertakings.

ഉയർന്ന യോഗ്യത അയോഗ്യത ആക്കിയത് ശരിയാണോ?

Kerala PSC Librarian Grade IV Previous Question Paper 2016

Releted Posts With this Label

Name of Post :- Librarian Grade IV
Department : Kerala Common Pool Library
Exam held on: 1-12-2016
Code: D
1. Collection of electronic resources that provides direct/ indirect access to a systematically organised collection of digital object is known as :
(a) Hybrid library
(b) Virtual Library
(c) Digital library
(d) Electronic Library
2. Digital Reference service can be offered through:
(a) Ask your librarian
(b) Consortia
(c) OPAC
(d) TELEX
3. 'Internet Public Library' is being maintained by :
(a) Kerala State Library Council
(b) RRRLF
(c) Drexal University
(d) Delhi University
4. Who organized convention for CALIBER?
(a) DELNET
(b) MALIBNET
(c) NISCAIR
(d) INFLIBNET
5. Who coined the term 'paperless society'?
(a) F.W.Lancaster
(b) Henry Fayol
(c) J.Martin
(d) J.H.Shera
6. The automation word was first used in:
(a) 1926
(b) 1936
(c) 1946
(d) 1956
7. ........is the collection of data or records in a machine readable format.
(a) Search engine
(b) Database
(c) Browser
(d) Network
8. Who says ' Library is the heart of the institution'?
(a) S.R.Ranganathan
(b) D.S.Kothari
(c) S.Radhakrishnan
(d) Francis Bacon
9. Andhra Pradesh Public Libraries Act enacted in :
(a) 1949
(b) 1950
(c) 1955
(d) 1960
10. Who was awarded with the first Ph.D. in Library Science in India?
(a) D.B.Shukla
(b) D.B.Krishna Rao
(c) P.N.Kaula
(d) Pandey S.K. Sharma
11. Khuda Bakhsh Oriental Public Library is located at :
(a) Patna
(b) Ghaziabad
(c) Chennai
(d) Mysore
12. In India Right to Information Act (RTI) was passed in :
(a) 2009
(b) 2004
(c) 2006
(d) 2005
13. BERN CONVENTION (1886) is related to :
(a) Standard
(b) Patent
(c) Trademark
(d) Copyright
14. Who provides the ISBN in India?
(a) ILA
(b) National Library of India
(c) NISSAT
(d) RRRLF
15. ILA established in the year :
(a) 1935
(b) 1933
(c) 1978
(d) 1943
16. Which library is authorized to receive books under 'Delivery of Books Act'?
(a) Karnataka Public Library
(b) Khuda Bakhsh Oriental Public Library
(c) GOA State Central Library
(d) Connemara Public Library
17.............is the nodal agency of Government of India to support public library services and systems and promote public library movement in the country.
(a) University Grants Commission (UGC)
(b) Nehru Yuva Kendra Sangathan (NYKS)
(c) Indian Association of Special Libraries and Information Centres (IASLIC)
(d) Raja Rammohun Roy Library Foundation (RRRLF)
18. Who was the father of Modern librarianship?
(a) Melvil Dewey
(b) Dr. S.R.Ranganathan
(c) H.E.Bliss
(d) Henry Fayol
19. The Association for Information Management (ASLIB) was established in :
(a) 1918
(b) 1920
(c) 1924
(d) 1926
20. National Library for the Blind and Physically Handicapped is situated at:
(a) New Delhi
(b) Chennai
(c) Bangalore
(d) Dehradun
21. 'Brain Chamber' is studied in library Science in :
(a) Information Communication Technology
(b) Marketing Management
(c) Universe of Knowledge
(d) Quality Management
22. Which university first started Diploma Course in Library Science?
(a) Madras University
(b) Delhi University
(c) Mysore University
(d) Calcutta University
23. Calcutta Public Library was established in
(a) 1863
(b) 1831

(c) 1836
(d) 1857
24. Who propounded the term Information transfer?
(a) Calvin Moores
(b) J.H.Shera
(c) P.N.Kaula
(d) Beesman
25. Who introduced the concept of knowledge industry?
(a) Jan Van Dijik
(b) Fritz Machlup
(c) Manuel Castells
(d) H.P.Luhn
26. Handling of information in the sense of production is called:
(a) Information Industry
(b) Knowledge Distribution
(c) Information Production
(d) Data Industry
27. 'Lexicon' refers to:
(a) Directory
(b) Bibliography
(c) Dictionary
(d) Encyclopaedia
28. Indian Science Abstract is published by:
(a) National Library of India
(b) Indian Library Association
(c) NISCAIR
(d) INIS
29. ISSN stands for:
(a) International Standard Serial Number
(b) International Serial Standard Number
(c) International Source Service Number
(d) International Service Source Number
30. Patents comes under which category of sources?
(a) Reference Sources
(b) Tertiary Sources
(c) Secondary Sources
(d) Primary Sources
31. What is the suitable reference source to know about the climate of Jammu and Kashmir?
(a) Globe
(b) Gazetteer
(c) Directory
(d) Year Book
32. India A Reference Annual is a:
(a) Encyclopaedia
(b) Directory
(c) Year Book
(d) Hand Book
33. Kessing's Record of World Events published from:
(a) New Delhi
(b) London
(c) Paris
(d) New York
34. What is the main record of a library?
(a) Cash Book
(b) Ledger
(c) Issue and Return Register
(d) Accession Register
35. Who states the principle 'Right book to right reader at the right time'
(a) C.A.Cutter
(b) Henry Fayol
(c) Ranganathan
(d) F.W.Drury
36. Who enunciated X and Y theory of management?
(a) F.W.Taylor
(b) Douglass Mc.Gregor
(c) E.Mayo
(d) Peter Drucker
37. The chain of all posts from top to bottom in libraries is called
(a) Discipline
(b) Authority and Responsibility
(c) Scalar Chain
(d) Equity
38. Description of functions, duties, responsibilities and experiences of a person is called:
(a) Job Analysis
(b) Job Description
(c) Job Satisfaction
(d) Staff Manual
39. .......is a style of management to secure success for the organisation.
(a) Marketing Management
(b) Quality Control
(c) Production Management
(d) Total Quality Management
40. POSDCORB was coined by:
(a) Luther Gulick and L.Urwick
(b) Henry Fayol
(c) Elton Mayo
(d) F.W.Taylor
41. .........budgeting which is not concerned with past but concerned with the requirements of the future:
(a) Zero Based
(b) Line by Line
(c) Performance
(d) Formula
42. 'Quality Circles' in organization is used in:
(a) Personnel Satisfaction
(b) Personal Estimation
(c) Quality Management
(d) Participative Management
43. 'Bespeakimg' means
(a) Issue and Return of Books
(b) Binding of Books
(c) Reservation of Books
(d) Classification of Books
44. Outdated and seldom used books are withdrawn from the library is known as:
(a) Binding
(b) Shelving
(c) Weeding
(d) Accessioning
45. .......is an activity aimed at increasing communication and understanding between an organization or individual and one or more groups called publics.
(a) Human Relations
(b) Public Relations
(c) Staff relations
(d) Authority Realtions
46. How many major editions are published in DDC?
(a) 21
(b) 22
(c) 23
(d) 20
47. In DDC the class number '600' denotes:
(a) Pure Science
(b) Technology
(c) Language
(d) Religion
48. KWIC indexing system was developed by:
(a) Ranganathan
(b) E.J.Coates
(c) Melvil Dewey
(d) H.P.Luhn
49. Hentry La Fontain and Paul Otlet were associated with:
(a) LC
(b) UDC
(c) DDC
(d) BC

50. Who gaves the term 'modes of formation of subjects'?
(a) Cutter
(b) Hentry La Fontain
(c) Ranganathan
(d) J.D.Brown
51. English capital letter 'E' denotes which subject according to CC?
(a) Chemistry
(b) Zoology
(c) Botany
(d) English
52. A system of ordinal numbers representing the classes in a scheme of library classification is known as:
(a) Class Number
(b) Notation
(c) Collection Number
(d) Call Number
53. DDC 23rd edition was published in:
(a) 2011
(b) 2012
(c) 2013
(d) 2014
54. LED stands for in CC:
(a) Latest Effective Decade
(b) Last Effective Decade
(c) Lowest Effective Decade
(d) Largest Effective Decade
55. Phoenix Schedules are part of:
(a) CC
(b) DDC
(c) UDC
(d) LC
56. The standard size of a Catalogue Card is:
(a) 7.5 cm x 10.5 cm
(b) 6.5 cm x 9.5 cm
(c) 8.5 cm x 11.5 cm
(d) 7.5 cm x 12. 5 cm
57. The Principle of Local Variation is mainly applicable in:
(a) Cataloguing
(b) Classification
(c) Administration
(d) Acquisition
58. ------- is the world's largest bibliographic database.
(a) World Cat
(b) ITC
(c) NCBI
(d) UCLA
59. RDA is related to:
(a) Classification
(b) Cataloguing
(c) Searching
(d) Circulation
60. AACR2 stands for:
(a) Anglo - American Cataloguing Rules, Second Edition
(b) Anglo - Asian Cataloguing Rules, Second Edition
(c) Anglo African Cataloguing Rules, Second Edition
(d) Anglo-Autsralian Cataloguing Rules, second Edition
61. What symbol is used in the size of the book in physical description area according to AACR-II Code?
(a) Brackets
(b) Full Stop
(c) Comma
(d) Semi-colon
62. Who developed the MARC Format in 1966?
(a) American Library Association
(b) UNESCO
(c) British Library
(d) Library of Congress
63. What is the full form of CCF?
(a) Common Communication Force
(b) Common Communication Format
(c) Classified Catalogue Format
(d) Cataloguing Code Format
64. PRECIS is originated from:
(a) SLIC
(b) POPSI
(c) KWIC
(d) COMPASS
65. The first edition of Classified Catalogue Code (CCC) was published in:
(a) 1934
(b) 1933
(c) 1935
(d) 1932
66. The term 'Cyberspace' was coined by:
(a) Tim Berners Lee
(b) Ted Nelson
(c) William Gibson
(d) Vannevar Bush
67. A group of 8 bits is called:
(a) Nibble
(b) Kilobyte
(c) Byte
(d) Megabyte
68. The binary equivalent of 20 is:
(a) 10100
(b) 10111
(c) 11010
(d) 10011
69. Who was the brain child of World Wide Web?
(a) Ted Nelson
(b) Charles Babbage
(c) Vannevar Bush
(d) Tim Berners Lee
70. Which is the Internet browser, developed in India?
(a) Google Chrome
(b) Mozilla Fire fox
(c) Epic
(d) Opera
71. Which of the following is an impact printer?
(a) Laser
(b) Line
(c) Ink-jet
(d) None of the above
72. ...........is an Internet standard for electronic mail (email) transmission.
(a) SMTP
(b) HTTP
(c) FTP
(d) POP
73. INFLIBNET is an example of:
(a) Local Area Network (LAN)
(b) Metropolitan Area Network (MAN)
(c) Wide Area Network (WAN)
(d) None of the above
74. What is called the topology in which transmission from one central node is sent to other nodes?
(a) Mesh Topology
(b) Ring Topology
(c) Bus Topology
(d) Star Topology
75. In telephone line which media is used for communication?
(a) Flat cable
(b) Twisted pair
(c) Optical fibre
(d) Coaxial cable
76. How many layers are imagined in OSI reference model?
(a) 8
(b) 7
(c) 6
(d) 5
77. CDS/ISIS stands for:
(a) Computerised Documentation Systems/ Integrated Set of Information Service
(b) Computerised Documentation Service/ Integrated Set of Information Systems
(c) Computerised Documentation Service/ Integrated Sources of Information Systems
(d) Computerised Documentation Service/ Internal Set of Information Systems
78. NALANDA, the digital library is an initiation of:
(a) INFLIBNET
(b) NISSAT
(c) DRTC
(d) NIT, Calicut
79. Identify Content Management Software from the following:
(a) Koha
(b) SOUL
(c) Joomla
(d) New Genlib
80. Identify open source softwares for library management from the following:
(a) Koha
(b) SOUL
(c) PALibs
(d) Book Magic
81. The winner of ICC Cricket World Cup 2015:
(a) New Zealand
(b) South Africa
(c) West Indies
(d) Autsralia
82. Pradhan Manthri Jan Dhan Yojana (PMJDY) launched by the Prime Minister Narendramodi on:
(a) 13th Nov. 2015
(b) 28th Aug. 2014
(c) 31st Dec. 2015
(d) 12th Oct. 2014
83. 'Fishing Cat' is the state animal of:
(a) Gujarath
(b) Odisha
(c) Maharasthra
(d) West Bengal
84. In 2014 Govt. of India introduced Aadhar based Digital Life Certificate system for Pensioners known as:
(a) Sukanya Samridhi
(b) Jeevan Parimal
(c) Jeevan Pramaan
(d) Vayomithra
85. Which is the largest Women Empowering Project in Kerala?
(a) Kudumbasree
(b) Mahila Samridhi Yojana
(c) Ashraya
(d) None of these
86. 'Ayyavazhi' is the moral belief system propounded by the social reformer of:
(a) Chattambi Swamikal
(b) Vaikunda Swamikal
(c) Ayyankali
(d) Vaghbadananda
87. Sree Chithira Thirunnal Balaramavarma issued the famous Temple Entry Proclamation on:
(a) 23rd Nov. 1925
(b) 4th Dec. 1947
(c) 21st Nov. 1963
(d) 12th Nov. 1936
88. Travancore Muslim Mahajanasabha was founded by:
(a) Vakkom Abdul Khader Maulavi
(b) Ali Musaliar
(c) Muhammed Abdul Rahman Sahib
(d) None of these
89. St. Joseph's Press is the first Indigenous press in Kerala established at:
(a) Mannur
(b) Mundur
(c) Mannanan
(d) Mankara
90. Savarna Jatha was organized by Mannath Padmanabhan in connection with:
(a) Vaikkom Sathyagraha
(b) Paliyam Sathyagraham
(c) Guruvayur Sathyagraha
(d) None of These
91. The archeologist BB Lal excavated the Mahabharata site in India:
(a) Mallam
(b) Hasthinapura
(c) Kosala
(d) Anga
92. The Viceroy who convened Simla Conference in 1945:
(a) Lord Irwin
(b) Mount Batten
(c) Wavell
(d) None of these
93. The Kerala river mentioned in the ancient book Arthasasthra:
(a) Bharathapuzha
(b) Kunthipuzha
(c) Gayathripuzha
(d) Periyar
94. Indian National Congress celebrated the First Independence Day on:
(a) 26th Jan. 1930
(b) 26th Jan. 1949
(c) 1st Jan. 1930

(d) 31st Dec. 1929
95. The first martyr of Revolt of 1857:
(a) Rani Lakshmi Bai
(b) Nana Sahib
(c) Mangal Pandey
(d) Bahadursha II
96. The Central Pollution Control Board constituted in the year:
(a) 1964
(b) 1974
(c) 1984
(d) 1994
97. UNESCO recognized the Natural World Heritage sites in India except:
(a) Kaziranga National Park
(b) Nandadevi National Park
(c) Sunderban National Park
(d) Silent Valley National Park
98. In Census 2011 the percentage of Urban Population in India is:
(a) 35%
(b) 31%
(c) 33%
(d) 30%
99. The Venue of Summer World Olympics 2016 is:
(a) Rio de Janeiro
(b) London
(c) Beijing
(d) Athens
100. Kalbelia is a dance form originated in the state of:
(a) Gujarath
(b) Assam
(c) Rajasthan
(d) Manipur
ANSWER KEY
1.C, 2.A, 3.C, 4.D, 5.A, 6.B, 7.B, 8.C, 9.D, 10.B, 11.A, 12.D, 13.D, 14.D, 15.B, 16.D, 17.D, 18.A, 19.C, 20.D, 21.C, 22.A, 23.C, 24.D, 25.B, 26.A, 27.C, 28.C, 29.A, 30.D, 31.B, 32.C, 33.B, 34.D, 35.D, 36.B, 37.C, 38.B, 39.D, 40.A, 41.A, 42.D, 43.C, 44.C, 45.B, 46.C, 47.B, 48.D, 49.B, 50 .C, 51.A, 52.B, 53.A, 54.A, 55.B, 56.D, 57.A, 58.A, 59.B, 60.A, 61.D, 62.D, 63.B, 64.A, 65.A, 66.C, 67.C, 68.A, 69.C, 70.C, 71.B, 72.A, 73.C, 74.D, 75.B, 76.B, 77.B, 78.D, 79.C, 80.A, 81.D, 82.B, 83.D, 84.C, 85.A, 86.B, 87.D, 88.A, 89.C, 90.A, 91.B, 92.C, 93.D, 94.A, 95.C, 96.B, 97.D, 98.B, 99.A, 100.C
Kerala PSC Librarian Grade IV Previous Question Paper | Kerala PSC Librarian Grade 4 Previous Question Paper | PSC Librarian Grade IV Previous Question Paper | PSC Librarian Grade 4 Previous Question Paper | PSC Previous Question Paper |  KPSC Previous Question paper of Librarian Grade IV
Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Previous
Next Post »
 
Warning message
ഈ സൈറ്റ് ഏതെങ്കിലും സ്ഥാപനങ്ങളുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിട്ടില്ല. ഏതെങ്കിലും വ്യക്തികളോ സ്ഥാപനങ്ങളോ ഈ സൈറ്റിന്റെയോ അനുബന്ധ സൈറ്റുകളുടെയോ പേരിൽ പണം മേടിക്കുകയാണെങ്കിൽ അത് നിങ്ങളുടെ സ്വന്തം ഉത്തരവാദിത്വത്തിൽ പെടുന്നതായിരിക്കും. ഈ സൈറ്റിനോ ഇതിനോട് അനുബന്ധിച്ചുള്ള സൈറ്റുകൾക്കോ ആ ഇടപാടുമായി യാതൊരു ബന്ധവും ഉണ്ടായിരിക്കുന്നതല്ല. അങ്ങനെ പണമിടപാടുകൾ നടത്തുന്ന സ്ഥാപനങ്ങൾ നിങ്ങളുടെ ശ്രദ്ധയിൽ പെടുകയാണെങ്കിൽ ഈ സൈറ്റിനെ അറിയിക്കുക. വിലാസം :- keralaapschelper@gmail.com or SMS me on 8547883412
Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia