Daily Current Affirs

English GK

Archive

Kilicheppu

Words to PSC

Previous QP PDF

Saturday, 24 December 2016

Kerala PSC Assistant Engineer Solved Question Paper 2016

Name of Examination :- Assistant Engineer
Department :- Kerala Water Authority
Date of Examination :- 05/12/2016
Medium of Examination :- English
1. How many women members had attended on the occasion of the first Constituent Assembly in independent India ?
(a) 18 (b) 15 (c) 13 (d) 11
2. Where was borrowed from the idea of Nominal head such as President, Cabinet system of Ministers, Post of Prime Minister, etc. ?
(a) United States of America
(b) Ireland
(c) France
(d) United Kingdom
3. Who was the Chairman of the Minorities' Sub Committee of the Constituent Assembly ?
(a) G. V. Mavalankar
(b) J. B. Kripalani
(c) K. M. Munshi
(d) H. C. Mukherjee
4. How many times Mahatma Gandhi visited in Kerala ?
(a) 5 (b) 4 (c) 3 (d) 2
5. The book Pathompatham Noottandile Keralam is written by

(a) P. Shankunni Menon
(b) K. P. Padmanabha Menon
(c) P. Bhaskaranunni
(d) Vaikathu Pachu Moothathu
6. Who amongst the following writers has worked for women and tribals in Bengal ?
(a) Mahasweta Devi
(b) R. Champakalakshmi
(c) Tanika Sarkar
(d) Uma Chakravarti
7. Which is the correct chronological order of the following leaders ?
i) Sree Narayana Guru
ii) Vaikunda Swamikal
iii) Thykkadu Ayyavu
iv) Chattambi Swamikal
(a) iv, iii, i, ii (b) ii, iii, iv, i
(c) ii, iii, i, iv (d) iii, ii, i, iv
8. IMDB is an online database of information and ratings that related to ----------
(a) Fiction
(b) Art
(c) Internet sites
(d) Film
9. Oozhiyam means
(a) The forced labour service
(b) Peasantry
(c) Feudal labour
(d) Government service
10. Who was wrote the translated Malayalam novel Akbar in 1894 ?
(a) A. R. Rajaraja Varma
(b) Makthi Thangal
(c) Kerala Varma Valiyakoi Thampuran
(d) C. V. Raman Pillai
11. When was All Kerala Grandhasala Sangham formed ?
(a) 1945 (b) 1955
(c) 1935 (d) 1925
12. Who is the author of Muhyadheen Mala which is twined to folk genre Mappila Pattukal ?
(a) Fazal Pookkoya Thangal
(b) Moinkutty Vaidhyar
(c) Qazi Muhammed Ibn Abdul Aziz
(d) Shaikh Zainudheen Makhdoom
13. Chairperson of the 'Thiyya Yuvajana Sangham' at Pattanakkadu in 1934 was ---------
(a) R. Sankar
(b) C. Kesavan
(c) C. V. Kunhiraman
(d) E. Madhavan
14. What was the central focus of Rajiv Awas Yojana (RAY) ?
(a) To help the slum dwellers
(b) To help the lower castes
(c) To help the Adivasis
(d) To help the Minorities
15. 'Equal pay for equal work for both men and women' is referred in Indian Constitution of -----------
(a) Directive Principles, Article 44
(b) Directive Principles, Article 39(A)
(c) Directive Principles, Article 39(C)
(d) Directive Principles, Article 39 (D)
16. 'Kleptophobia' means
(a) Fear of computer
(b) Fear of children
(c) Fear of stealing
(d) Fear of travel
17. Which organization/mission belongs to Ramon Magsaysay Awardee, Bezwada Wilson ?
(a) Swachh Bharat Abhiyan
(b) Safai Karmachari Andolan
(c) Narmada Bachao Andolan
(d) Jan Sahas Social Development Society
18. Pusarla Venkata Sindhu's home town is ---------------
(a) Bengaluru
(b) Hyderabad
(c) Secunderabad
(d) Puducherry
19: In which city Anne Frank write her famous diary?
(a) Utrecht
(b) The Hague
(c) Rotterdam
(d) Amsterdam
20: Herself : Gender and Early Writings of Malayalee Women is written by ___________
(a) K. Saradamoni
(b) Janaki Nair
(c) J. Devika
(d) G. Arunima
21: A reversible heat engine receives 300 kJ from a heat source, delivers 100 kJ of work and rejects the balance heat to a sink. If the sink is at `30^(@)C`, determine the temperature of the heat source
(a) `45.55^(@)C`
(b) `181.55^(@)C`
(c) `171.55^(@)C`
(d) `161.55^(@)C`
22: For the same compression ratio
(a) Thermal efficiency of Otto cycle is greater than that of Diesel cycle
(b) Thermal efficiency of Otto cycle is less than that of Diesel cycle
(c) Thermal efficiency of Otto
cycle is same as that of Diesel cycle
(d) Thermal efficiency of Otto cycle cannot be predicted
23: In Aqua-Ammonia and Li-Br water absorption refrigeration systems, the refrigerants are respectively.
(a) Water and water
(b) Water and Li-Br
(c) Ammonia and Li-Br
(d) Ammonia and water
24: An apartment has a cooling load of 300 MJ/day. An air conditioner working 24 hours a day will have an approximate capacity of
(a) 5TR (b) 2TR
(c) 1TR (d) 7.5TR
25: A pelton wheel is ideally suitable for
(a) High head and high discharge
(b) Low head and low discharge
(c) High head and low discharge
(d) Medium head and medium discharge
26: A fluid jet of cross sectional area A and velocity V and density ñ strikes a flat plate moving with a velocity u. The fluid mass striking it per second is
(a) ñAV (b) ñA(V+u)
(c) ñA(u?V) (d) ñA(V?u)
27: The radial heat transfer rate through hollow cylinder increases as the ratio of outer radius to inner radius
(a) Decreases
(b) Increases
(c) Constant
(d) None of the above
28: The unit of coefficient of convective heat transfer 'h' is expressed as
(a) W/mK (b) W/m²K
(c) W/hmK (d) W/h²m²K
29: An increase in the percentage of carbon in steel results into decrease in its
(a) Hardness
(b) Corrosion resistance
(c) Ultimate strength
(d) Ductility
30: Dislocation in materials is a _________ defect.
(a) Point (b) Line
(c) Plane (d) Volumetric
31: For transmission of maximum power the maximum tension in the belt should be
(a) Equal to centrifugal tension
(b) Two times the centrifugal tension
(c) Three times the centrifugal tension
(d) Four times the centrifugal tension
32: A worm gearing is used to obtain speed reduction between shafts whose axes are
(a) Perpendicular and do not intersect
(b) Inclined
33: A 50mm diameter rod is to be turned on a lathe at a cutting speed of 30m/minute. The required spindle speed in rpm should be approximately.
(a) 160 (b) 170 (c) 180 (d) 190
34: The angle between the face and flank of the single point cutting tool is known as
(a) Rake angle
(b) Clearance angle
(c) Lip angle
(d) Point angle
35: The swaying couple in locomotives has maximum or minimum value when the angle of inclination of crank with the line of stroke.
(a) `30^(@)` (b) `45^(@)`
(c) `60^(@)` (d) `90^(@)`
36: At a particular rotational speed the unbalanced force due to revolving mass
(a) varies both in magnitude and direction
(b) is constant in magnitude as well as direction
(c) varies in magnitude but is constant in direction
(d) is constant in magnitude but varies in direction
37: The static deflection of a shaft under a fly wheel is 1mm. What is the critical speed in rad/s if `g=10m//s^(2)`
(a) 100 (b) 200
(c) 50 (d) 75
38: For a shaft fixed at one end and carrying a rotor at the free end the nodal point will lie at
(a) free end
(b) the mid length of the shaft
(c) the fixed end
(d) `2//3^(rd)` of distance from the free end
39: For a small change of speed, if the displacement of the sleeve is high, then the governor
(a) Hunting
(b) Isochronous
(c) Sensitive
(d) Stable
40: Dryness fraction is the ratio of
(a) Mass of dry steam to the mass of water vapour in suspension
(b) Mass of water vapour in suspension to the mass of water vapour and mass of dry steam
(c) Mass of dry steam to the mass of dry steam and mass of water vapour in suspension
(d) Mass of water vapour in suspension to the mass of dry steam
41: The function of a steam trap is
(a) To stop water particles going along with steam
(b) To drain off water resulting from partial condensation of steam pipes
(c) To prevent steam leaking out from the boiler
(d) To regulate the steam flow rate from the boiler
42: For a thin cylinder subjected to internal pressure the ratio of circumferential and longitudinal stresses are in the ratio
(a) 2 : 1 (b) 3 : 2
(c) 1 : 1 (d) 1 : 2
43: In a gas turbine the function of regenerator is
(a) Heating the compressed air on its way to combustion chamber
(b) Heating the fuel supplied to combustion chamber
(c) Heating the gases leaving the combustion chamber
(d) Heating the turbine exhaust before it enters the low pressure stage
44: The air screw of an airplane is rotating clockwise when looking from the front. If it makes a left turn the gyroscopic effect will be
(a) Tend to depress the nose and raise the tail
(b) Tend to raise the nose and depress the trail
(c) Tilt the aeroplane
(d) None of the above
45: For forced convection Nusselt number is a function of
(a) Prandtl and Grashoff number
(b) Reynolds Mach number
(c) Reynolds and Grashoff number
(d) Reynolds and Prandtl number
46: If the mean velocity of water is V, R be hydraulic mean depth, ρ and μ be density and viscosity of water then Reynold number `(R_(e))` is defined as
(a) `V/sqrt(gR)`
(b) `(rhoR)/(muV`
(c) `(rhoVR)/mu`
(d) None of these
47. Find the area of rapid sand filters required for a town having a population of 80000 with an average rate of demand as 200 litres per head per day. Assume a rate of filtration as 5000 litres per hour per `m^(2)` of filter area.
(a) `300m^(2)` (b) `200m^(2)`
(c) `100m^(2)` (d) `400m^(2)`
48. Two plates of 16 mm and 14 mm are joined by fillet. What should be the size of fillet weld to be used ?
(a) 12.5 (b) 2.0 (c) 17.5 (d) 10.5
49. The relation between modulus of Elasticity (E) and modulus of rigidity (N) and bulk modulus (K) is given by the relation
(a) `E = (3KN)/(9K-N)`
(b) `E=(3KN)/(9K+N)`
(c) `E=(9KN)/(3K-N)`
(d) `E=(9KN)/(3K+N)`
50. Due to negative skin friction on a pile, the load carrying capacity of the pile
(a) Remains same
(b) Decreases
(c) Increases
(d) None of these
Answer Key

1 B, 2 D, 3 D, 4 A, 5 C, 6 A, 7 B, 8 D, 9 A, 10 C, 11 A, 12 C, 13 D, 14 A, 15 D, 16 C, 17
B, 18 B, 19 D, 20 C, 21 B, 22 A, 23 D, 24 C, 25 C, 26 D, 27 A, 28 B, 29 D, 30 B, 31C, 32
A, 33 D,34 B, 35 B, 36 D, 37 A, 38 C, 39 C, 40 C, 41 B, 42 A, 43 A, 44 B, 45 D, 46 C, 47
B, 48 A, 49 D , 50 B
CLICK HERE FOR FULL QUESTION PAPER
Advertise Here
Advertise Here