Kerala PSC Malayalam General Knowledge Questions and Answers - 252

PSC Malayalam Questions and Answers | Kerala PSC Malayalam Questions and Answers | KPSC Malayalam Questions and Answers | Malayalam GK Questions for PSC Exam | Malayalam Expected Questions for PSC Exam | Malayalam GK Questions for Kerala PSC Exam | Malayalam Expected Questions for Kerala PSC Exam | LDC Malayalam Questions | പി.എസ്.സി മലയാളം ചോദ്യങ്ങൾ | കേരള പി.എസ്.സി മലയാളം ചോദ്യങ്ങൾ | LGS Malayalam Questions | Last Grade Servent Malayalam Questions | Lower Division Clerk Malayalam Questions | PSC Last Grade Servent Malayalam Questions | PSC Lower Division Clerk Malayalam Questions | Kerala PSC Last Grade Servent Malayalam Questions | Kerala PSC Lower Division Clerk Malayalam Questions |
 ----------------

561. ഇന്ത്യയിൽ മുഗൾഭരണത്തിന് തുടക്കമിട്ട ഒന്നാം പാനിപ്പട്ട് യുദ്ധം നടന്ന വർഷം ?

Answer:-  1526 

562. മുഗൾ രാജവംശത്തിൻറെ സ്ഥാപകൻ ആരായിരുന്നു?

Answer:-  ബാബർ 

563. ബാബറിന്റെ മുഴുവൻ പേര്?

Answer:-  സഹിറുദ്ദീൻ മുഹമ്മദ്‌ ബാബർ 

564. ഒന്നാം പാനിപ്പട്ട് യുദ്ധത്തിൽ ബാബർ ആരെയാണ് പരാജയപ്പെടുത്തിയത്?

Answer:-  ഇബ്രാഹിം ലോധിയെ 

565. ഇന്ത്യയിൽ ആദ്യമായി പീരങ്കികൾ ഉപയോഗിക്കപ്പെട്ടത് ഏത് യുദ്ധത്തിലാണ് ?

Answer:- ഒന്നാം പാനിപ്പട്ട് യുദ്ധത്തിൽ 

566. ഖ്വന്വാ യുദ്ധം നടന്ന വർഷം ?

Answer:-  1527 

567. ഖ്വന്വാ യുദ്ധത്തിൽ ബാബർ പരാജയപ്പെടുത്തിയത് ആരെ?

Answer:-  സംഗ്രാമസിംഹനെ 

568. ഗോഗ്രാ യുദ്ധം നടന്ന വർഷം ?

Answer:-  1529 

569. ഗോഗ്രാ യുദ്ധത്തിൽ ബാബർ പരാജയപ്പെടുത്തിയത് ആരെ?

Answer:- അഫ്ഗാൻ സൈന്യത്തെ 

570. തുർക്കി ഭാഷയിൽ രചിക്കപ്പെട്ട ബാബറിൻറെ ആത്മകഥ?

Answer:-  തുസുക്-ഇ-ബാബറി 

571. ആത്മകഥ രചിച്ച ഏക മുഗൾ രാജാവ്?

Answer:-  ബാബർ 

572. ബാബർ അന്തരിച്ചത് ഏത് വർഷം ?

Answer:- 1531 

573. ബാബറിന്റെ ശവകുടീരം എവിടെ സ്ഥിതി ചെയ്യുന്നു? 

Answer:-  കാബൂൾ 

574. ബാബറിനെ തുടർന്ന് മുഗൾ ഭരണാധികാരി ആയത് ആരാണ്?

Answer:-  ഹുമയൂണ്‍ 

575. ചൗസാ യുദ്ധം നടന്ന വർഷം ?

Answer:-  1539 

576. ചൗസാ യുദ്ധത്തിൽ ഹുമയൂണിനെ പരാജയപ്പെടുത്തിയത് ആരാണ്?

Answer:-  ഷേർഷാ സൂരി 

577. ഡൽഹി കോട്ടയിൽ പടിക്കെട്ടിൽ നിന്നും വീണുമരിച്ച മുഗൾ ഭരണാധികാരി?

Answer:- ഹുമയൂണ്‍ 

578. ഹുമയൂണിന്റെ ശവകുടീരം സ്ഥിതി ചെയ്യുന്നത് എവിടെ?

Answer:-  ഡൽഹി 

579. മുഗൾ രാജവംശത്തിലെ എത്രാമത്തെ ഭരണാധികാരിയായിരുന്നു അക്ബർ ?

Answer:- മൂന്നാമത്തെ 

580. അക്ബറുടെ മാതാപിതാക്കൾ ആരെല്ലാം?

Answer:-  ഹുമയൂണ്‍ , ഹമീദാ ബാനുബീഗം 

Comments

Popular Posts

About This Site

KERALAPSCHELPER.com is an exclusive and useful site for all job seekers in Kerala and India. This site includes various types of Kerala PSC Previous, Kerala PSC Old questions with answers, Kerala PSC Model and Sample question papers and answers, Kerala PSC Malayalam Questions, Kerala PSC Examination Syllabus, Kerala PSC Rank Lists, Kerala PSC latest Notifications and Kerala PSC General Knowledge (gk) questions ,Kerala PSC maths and mental ability questions , Kerala PSC examination expected questions, Kerala PSC examination current affairs questions,Kerala PSC hall tickets,Kerala PSC interview and practical schedule details and many many more. This site provide also provide various govt jobs information all around the country. Also provide previous and model Bank Test questions with answers and IBPS CWE Bank Test Model Questions.TET questions and model etc.. Use it as a complete online study material.