Navigation

Kerala PSC Examination Expected Questions - 385 [Social Welfare]

LDC Classroom,LDC Operation Vijay,Thozhilvartha Harisree,thozhilvartha,thozhilveedhi,LDC Exam Special Questions,LDC Questions,PSC LDC Questions,kerala psc LDC Questions,LDC Expected Questions,psc LDC Expected Questions,keralapsc LDC Expected Questions,ldc Previous Questions,psc ldc Previous Questions,kerala dc Previous Questions,LDC Study materials,LDC free Study materials,LDC Study materials download, LDC free Study materials download,PSC Expected Questions,Keralapsc Expected Questions,Kerala PSC Expected Questions,UPSC Expected Questions,SSC Expected Questions,Expected Questions for PSC Exams,Expected Questions for SSC,Expected Questions for RRB,LDC Examination Expected Questions , LGS Classroom,LGS Operation Vijay,Thozhilvartha Harisree,thozhilvartha,thozhilveedhi,LGS Exam Special Questions,LGS Questions,PSC LGS Questions,kerala psc LGS Questions,LGS Expected Questions,psc LGS Expected Questions,keralapsc LGS Expected Questions,LGS Previous Questions,psc dc Previous Questions,kerala dc Previous Questions,LDC Study materials,LGS free Study materials,LGS Study materials download, LGS free Study materials download,PSC Expected Questions,Keralapsc Expected Questions,Kerala PSC Expected Questions,UPSC Expected Questions,SSC Expected Questions,Expected Questions for PSC Exams,Expected Questions for SSC,Expected Questions for RRB,LGS Examination Expected Questions,Competitive Examination Notes,Competitive Examination Notes for LDC,Competitive Examination Notes for IAS,Competitive Examination Notes HSST,Competitive Examination Notes for PSC Exam,Competitive Examination Notes for IPS, Competitive Examination Notes for SSC Exam,Competitive Examination Notes for RRB Exam,Competitive Examination Notes for Download,Competitive Examination Notes Free Download,Competitive Examination Notes for U,Secretariat Assistant Exam Special Questions,Secretariat Assistant Questions,PSC Expected Questions From Kerala History,PSC Expected Questions From Indian History ,PSC Expected Questions From Geography,PSC Expected Questions From Information Technology,PSC Expected GK Questions in English Medium,PSC Expected Questions From Constitution of India,PSC Expected Questions From Biology, PSC Expected Questions From Chemistry ,PSC Expected Questions From Physics , PSC Expected Questions From Astrology,renaissance in Kerala PSC Questions,
PSC Social Welfare Schemes Expected Questions | Kerala PSC Social Welfare Schemes Expected Questions | Expected Questions from Social Welfare Schemes | Expected Questions from Social Welfare Schemes and Measures | PSC Social Welfare Schemes and Measures | Kerala PSC Social Welfare Schemes and Measures | Expected Questions from Social Welfare Schemes and Measures | Social Welfare Schemes and Measures Note | Social Welfare Schemes Questions | Social Welfare Schemes and Measures Study Note | Social Welfare Schemes and Measures Notes Free Download | PSC Social Welfare Schemes and Measures Exam Questions |
---------------------
Social Welfare Schemes and Measures Questions - 01 
----------------------

461. Who is called as the father of Planning in India?


(a) M Visweswaraiah
(b) Subhas Chandra Bose
(c) PC Mahalanobis
(d) Jawaharlal Nehru

Answer:- M Visweswaraiah

462. Who wrote the book ‘Planned Economy for India’?

(a) PC Mahalanobis
(b) M Visweswariah
(c) KC Neogi
(d) John Mathai

Answer:- M Visweswaraiah

463. Which one of the following is not mentioned in the Constitution?

(a)Finance Commission
(b) Planning Commission
(c) Election Commission
(d) Attorney General

Answer:- Planning Commission

464. Planning Commission came into existence on 15th March,......:

(a) 1947
(b) 1948
(c) 1949
(d) 1950

Answer:- 1950

465. Which of the following is not a statutory body?


(a) Finance Commission
(b) Planning Commission
(c) Election Commission
(d) Attorney General

Answer:- Planning Commission

466. In which list of the Constitution ‘Economic and Social Planning’ is included?

(a)State
(b) Union
(c) Concurrent
(d) Unspecified in any list

Answer:- Concurrent

467. The Planning Commission in India was formed after

(a) A resolution of Union Cabinet
(b) Constitutional provision
(c) Amendment of Constitution
(d) Order of Prime Minister

Answer:- A resolution of Union Cabinet

468. India copied the idea of Five Year Plans from:

(a)Soviet Union
(b) USA
(c) Britain
(d) China

Answer:- Soviet Union

469. Which part of the Constitution influenced the formation of Planning Commission?

(a) Fundamental Rights
(b) Fundamental Duties
(c) Directive Principles
(d) Emergency Provisions

Answer:- Directive Principles

470. The ex-officio chairman of the Planning Commission was:

(a) President
(b) Vice President
(c) Deputy Prime Minister
(d) Prime Minister

Answer:- Prime Minister

Share
Banner

HARI Mash

Post A Comment:

0 comments: