Kerala PSC Lower Division Clerk (LDC) Notification 2016 Click Here
Kerala PSC SALES ASSISTANT GRADE II Examination Answer Key 26 November 2016 Available Now :- CLICK HERE || Kerala PSC LDC Notification 2016 on November 25th :- CLICK HERE 4 More Details || Kerala PSC Notification November 2016 :- CLICK HERE || Kerala PSC LP School Assistant and UP School Assistant Special Posts:- CLICK HERE || Kerala Teachers Ability Test Examination Answer Key [5th November 2016]:- CLICK HERE || KERALA PSC BEVERAGES LDC EXAMINATION OFFICIAL ANSWER KEY 22 October 2016 Available Now :- CLICK HERE WELCOME TO KERALA PSC HELPER || GENERAL KNOWLEDGE AND CURRENT AFFAIRS QUESTIONS BANK * Kerala PSC Helper Blog is a private blog developed and maintained by Harikrishnan & Team, with the goal of providing information about Kerala Government Jobs, India Govt Jobs, Army Jobs, SSC, UPSC etc. And Also Include Latest Current Affairs and General Knowledge Questions. All the information available in this blog is free of cost and we have no relation with Kerala PSC or any other Govt Undertakings.

KSEB Sub-Engineer Old Question Paper


KSEB Sub-Engineer Question Paper
1. The rotor of a salient pole alternator consist of ....
ANS: shaft, spider, yoke and salient poles

2. What are the methods of excitation of alternators?
ANS: Self-excited dc shut generator mounted on the extended shaft of the alternators.

3. Within first few cycles after the occurance of the short circuit on alternator, the current will be ...
ANS: ten to twelve times the full load current.

4. Turbo alternators usually have.....
ANS: 2 Poles

5. Salient pole type of rotor construction is usually provided in alternators used in .....
ANS: hydro power stations

6. Alternator of a central power station will have .....
ANS: revolving field winding


7. Where the terminal voltage of an alternator falls on throwing of the load, it indicates.....
ANS: that the load is capacitive
-->

8. In order that two alternators should run in parallel......
ANS: their speed should be in direct ratio of their number of poles.

9.Parallel operation of two synchronous alternators will be better achieved....
ANS: if both machines have less resistance than synchronous reactance.

10. Modern synchronous are designed to have high value of leakage reactance and armature reaction. This is done..
ANS: to reduce mechanical and electrical damage in the case of accidental short circuits.

11.Short circuit current of an alternator is limited by.....
ANS:the saturated synchronous impedance

12. Alternators are now a days designed to have poor regulation because....
ANS: it limits the value of short circuit current

13. Alternators in aircraft have operating frequency of ....
ANS: 400Hz

14.Frequency of 400Hz is used in air craft alternators to ....
ANS:reduce the weight of the alternators

15. Modern 3Q alternator of central power station will have generated voltage of ....
ANS: 11000 V

16. When a 3Q alternator supplies reactive load, armature reaction flux will be ....
ANS: along the axis of the field

17. When a 3Q alternator supplies incluctive load, armature reaction flux will be ....
ANS: opposing the main magnetic field

18.When a 3Q alternator supplies resistive load, armature reaction flux will be ....
ANS: at 90 degree with the field axis

19. Dampers in large generator
ANS: increase stability

20. Short-pitched coils in the alternator are used ....
ANS: to reduce the harmonics from the generated emf of the alternator 

Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Share :
+
Previous
Next Post »
x
We have started a Posting series about "LDC Expected Questions" on Kerala PSC Helper.com. So, the peoples who is preparing for LDC Examination 2016. We are here to invite you to subscribe to our new posts newsletter. So, you will get all our new posts quickly on your Inbox. Just put your email in below field.
 

Kerala PSC Helper is a blog cum online Examination resources For UPSC,PSC, RRB, Bank Examination and Exclusively for Kerala PSC LDC, LGS, Assistant Grade, Secretariat Assistant etc.. examination, where we provide various quality of Latest Notifications, Memory Tricks, Previous Question Papers, Examination Time Table, Interview Timetable and other priceless goods related to Competitive Examination. ! So dude what are you waiting for . Sign Up Today !

Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia
Back To Top