Kerala PSC GK & Current Affairs 2 OCTOBER 2018

Share it:
Keralapschelper.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Kerala, India, World, Science and Technology, Sports and Awards etc........
1.2018-ലെ ഏകലവ്യ പുരസ്‌കാരം നേടിയത് ആരാണ്?
Answer:- ലിലിമ മിൻസ് [Lilima Minz], ഹോക്കി താരം

2. Global Counter Terrorism Forum-ന്റെ ഭാഗമായി GCTF Terrorist Travel Initiative ആരംഭിച്ച രാജ്യങ്ങൾ?

Answer:- United States 0f America , Morocco

3. Who has been appointed as the chief economist of the International Monetary Fund (IMF)?
Answer:- Gita Gopinath

4. International Monetary Fund (IMF) ചരിത്രത്തിൽ ഏറ്റവും കൂടിയ തുക ലോൺ കൈപ്പറ്റിയ രാജ്യം?
Answer:- അർജന്റീന

5. New District (52nd) of Madhya Pradesh
Answer:- Niwari

6. Nobel Prize committee presented the Nobel Medicine Prize 2018 award to
Answer:- James P Allison of US and Tasaku Honjo of Japan.[They received this prestigious award for their discovery of cancer therapy by “inhibition of negative immune regulation”.]

7. Which personality from India to be posthumously awarded the US Congressional Gold Medal?
Answer:- Mahatma Gandhi

8.Which University declared cleanest government university under “Swachh Campus rankings” by HRD Ministry
Answer:- Maharashi Dayanand University, Haryana [CLICK HERE for Full List]

9. UNICEF recently appointed which person has its special representative of young people
Answer:- Ravi Venkatesan

10. Who was appointed the first chairperson of National Financial Reporting Authority (NFRA)?

Answer:- Rangachari Sridharan

11. New President of Organisation of Pharmaceutical Producers of India (OPPI)?
Answer:-A.Vaidheesh

12. New Air Officer Commanding-in-Chief (AOC-in-C) of the South Western Air Command of the Indian Air Force (IAF) in Gandhinagar?
Answer:- Air Marshal Harjit Singh Arora

13. അടുത്തിടെ വിവരവകാശത്തിന്റെ പരിധിയിൽ പെടുത്തിയ സ്ഥാപനം?
Answer:- Board of Control for Cricket in India (BCCI)

14. Who won the 25th Asian junior individual squash championship title held at Chennai.?
Answer:- Yuvraj Wadhwani

15. International Day of Non-Violence was observed on?
Answer:- October 2nd [In 2007, the United Nations General Assembly declared October 2 as International Day of Non-Violence. October 2 is the birthday of Mahatma Gandhi, leader of the Indian independence movement and pioneer of non-violence. This day aims to propagate non-violence through education and public awareness.]

16. What is SATAT?
Answer:- Sustainable Alternative Towards Affordable Transportation (SATAT)

17. Which Indian State became the first state to offer financial assistance under a special scheme for pregnant tea garden workers?
Answer:- Assam

18. Multi-National Maritime Exercise ‘IBSAMAR-VI’ Starts In South Africa, name the countries?
Answer:- India, Brazil and South African Navies

19.
Answer:-

20.
Answer:-

CURRENT AFFAIRS OCTOBER 2018
CURRENT AFFAIRS MAIN PAGE
Current Affairs OCTOBER 2018,Current Affairs OCTOBER ,PSC Current Affairs OCTOBER 2018,Current affairs Quiz OCTOBER 2018 , PSC Current Affairs ,UPSC Current Affairs,bank exam Current Affairs,IBPS Current Affairs,RRB Current Affairs,Current Affairs 2018 for All Competitive Exams,Current Affairs for SSC,Current Affairs for UPSC , Current Affairs for Civil Services ,Current Affairs for IBPS , Current Affairs for SBI , Current Affairs for Bank PO , Current Affairs for RRB Exams, Kerala PSC Malayalam Current Affairs OCTOBER 2018, KPSC Malayalam Current Affairs OCTOBER 2018
Share it:

Current Affairs October 2018

Post A Comment:

0 comments: