Kerala PSC Company Corporation Assistant Previous Question Paper 2018 (Part - 2)

Share it:
The Kerala Public Service Commission conducted an OMR Examination for the Candidates those who applied for the post of JUNIOR ASSISTANT / CASHIER / ASSISTANT GRADE 2 / CLERK GRADE 1 / TIME KEEPER GRADE 2 / JUNIOR CLERK etc.. in COMPANY/CORPORATION DEPARTMENT.
QUESTIONS AND ANSWERS
26. Who is the founder of Atmavidya Sangham?
Answer :-Vagbhatananda

27. The women activist who is popularly known as the Jhansi Rani of Travancore?
Answer :- Akkamma Cheriyan

28. Who amoung the following is known as Kerala Vyasan?
Answer :- Kodungallur Kunjikuttan Thampuran



29. Who amoung the following was the volunteer Captain of Guruvayoor Satyagraha?
Answer :- A.K.Gopalan

30. Who started the newspaper Al-Ameen in 1924?
Answer :- Muhammad Abdul Rahman Sahib

31.First Digital State in India?
Answer :- Kerala

32. Uri Dam is constructed across the river
Answer :- Jhelum

33. Government of India decided to demonetize Rs 500 and Rs 1000 currency notes with effect from?
Answer :- 8th November 2016

34. Who is regarded as the official historian of Indian National Congress?
Answer :- Pattabhi Sitharamaya

35. Who was the Governor General of India during the Revolt of 1857?
Answer :- Lord Canning

36. The Indian Struggle is the autobiography of
Answer :- Subhash Chandra Bose

37. The President of India who announced the Emergency of 1975?
Answer :- Fakruddin Ali Ahmed

38. The Supreme Court of India was started functioning from?
Answer :- 1950 January 28

39. Who founded the East India Association?
Answer :- Dadabhai Navroji

40. Founder of Arya Samaj
Answer :- Swami Dayananda Saraswathi

41. The landmark case in which the Supreme Court upholds Rights to Privecy as a Fundamental Right.
Answer :- K.S.Puttaswamy Vs Union of India

42. The Sachar Committee is related to which of the following?
Answer :- Equal opportunities

43. The Chairman of the Parliamentary Consultative Committee which recommended that panchayats be conferred a constitutional status.
Answer :- P.K.Thugan

44. Which amendment added the Ninth Schedule to the Constitution?
Answer :- The First Amendment

45. Instant Triple Talaq is now unconstitutional due to
Answer :- The Supreme Court Judgement in Shayra Bano Case

46. In which year the Prevention of Terrorism Act (POTA) was enacted in India?
Answer :- 2002

47. The Vice-President
Answer :- cannot be a member of either House of Parliament or a member of any State Legislature

48. The Ninety-Ninth Constitutional Amendment Act?
Answer :-Provides for the formation of a National Judicial Appointment Commission

49. The Election Commission of India was formed on
Answer :- 25th January 1950

50. The Prime Minister who led the first minority government in India?
Answer :- V.P.Singh

Share it:

Solved Question Papers

Post A Comment:

0 comments: