Co-operative Bank Examination Expected Questions - 05

Share it:
PSC Co-operative Bank Examination Expected Questions | Kerala PSC Co-operative Bank Examination Expected Questions | Expected Questions for PSC Co-operative Bank Examination | Co-operative Bank Examination Coaching | Online Co-operative Bank Examination Coaching | Free Study Materials for Co-operative Bank Examination
1. Kerala Co-operative Milk Marketing Federation (KCMMF), popularly called ‘MILMA’ was established in _____ with its head office at Trivandrum for the successful implementation of ‘Operation Flood’ Programme in Kerala.
(A) May, 1988
(B) April, 1980
(C) January, 1988
(D) December, 1988
2. The _____ founded in 1844, is usually considered the first successful co-operative enterprise, used as a model for modem coops.,
(A) The Fenwick Weavers' Society
(B) Co-operative League of the USA
(C) International Co-operative Alliance
(D) Rochdale Society of Equitable Pioneers, (RCEP)
3. Expand CICED, which was established in order to enhance education quality in developing countries.
(A) Centre for Indian Co-operative Education and Deployment
(B) Centre for International Co-operation in Education Development
(C) Commissioner of Indian Co-operative Education Department
(D) Consortium for International Co-operation in Education Development
4. The first Scheduled Bank in the Co-operative sector was the
(A) Malabar Grameen Co-operative Bank
(B) Cochin Central Co-operative Bank
(C) KSCB
(D) Kollam District Co-operative Bank
5. The _____ was the first international association formed movement which includes the World Council of Credit Unions.
(A) International Co-operative Alliance
(B) The National Co-operative Business Association
(C) International Raiffeisen Union
(D) Co-operative League of the USA
6. Who was a social reformer and pioneer of the cooperative movement ?
(A) David Dale
(B) George Kurian
(C) Robert Owen
(D) William King
7. A _____ is a cooperative that is run by and for a network of volunteers, for the benefit of a defined membership or the general public, to achieve some goal.
(A) Volunteer co-operative
(B) Network co-operative
(C) Social Co-operative
(D) General co-operative
8. Co-operative flag was designed by
(A) The Central Government
(C) NCCT
(B) ICA
(D) International Co-operative Union
9. National Agricultural Co-operative Marketing Federation of India Ltd. (NAFED) was established on the auspicious day of Gandhi Jayanti on _____
(A) 2 nd October, 1948
(B) 2 nd October, 1958
(C) 2 nd October, 1968
(D) 2 nd October, 1978
10. Cooperative Development Services was founded in 1985 by
(A) Robert Owen
(B) David Dale
(C) Rod Nilsestuen
(D) William King
11. Who undertakes the responsibility of providing Co-operative Education and Training in Kerala ?
(A) Central Co-operative Training Institute
(B) State Co-operative Union
(C) Central Co-operative Union
(D) SIDBI
12. “Circle Co-operative Union” means a circle co-operative union constituted under Section _____ of the Kerala Co-operative Societies Act.
(A) 2
(B) 22
(C) 88
(D) 66
13. _____ means a society having jurisdiction over one or more Revenue Districts but not the whole of the State as its area of operation; and having as its members only other societies and declared as such by the Registrar or the Government.
(A) Central society
(B) Apex society
(C) District Co-operative Society
(D) Regional society
14. “_____ member” means a member who possesses only such privileges and rights of a member and who is subject only to such liabilities of a member as may be specified in the bye-laws.
(A) Active or vibrant
(B) Nominal or associate
(C) Sleeping or dormant
(D) Member by estoppel or holding out
15. The number of applicants for registration of a society shall not be less than
(A) Ten, each of such person being a member of a different family.
(B) Twenty-five, each of such person being a member of same family.
(C) Ten each of such person being a member of same family.
(D) Twenty-five, each of such person being a member of a different family.
QUESTION NUMBER ANSWER KEY
1 B
2 D
3 B
4 C
5 A
6 C
7 A
8 B
9 B
10 C
11 B
12 C
13 A
14 B
15 D
Share it:

Co-operative Bank Examination

Post A Comment:

0 comments: