Kerala PSC Livestock Inspector Grade II Previous Question paper

Share it:
Question Paper  Code:9/2015/OL
Category Code:  113/2013
Exam:  Livestock Inspector Grade  II
Medium of Question:  English
Date of Test   18-05-2015
Question1:-Which is the oldest  mountain range  in India?
A:-Himalaya
B:-Aravalli range
C:-Western Ghats
D:-Eastern Ghats
Correct Answer:- Option-B
Question2:-Which of the following river  valley  separate the mountain ranges  Vindhays and Satpuras ?
A:-Yamuna
B:-Ganga
C:-Narmada
D:-Hughly
Correct Answer:- Option-C
Question3:-Where is the famous Sundarban National park situated?
A:-Arunachal Pradesh
B:-Assam
C:-West Bengal
D:-Tripura
Correct Answer:- Option-C
Question4:-What is the ancient name of coastal Odisha?
A:-Sanchi
B:-Maski
C:-Rupnath
D:-Kalinga
Correct Answer:- Option-D
Question5:-Who was the President of the Second Session of the Indian  National Congress?
A:-Badaruddin Tyabji
B:-W C Banerjee
C:-George Yule
D:-Dadabhai Naroji
Correct Answer:- Option-D
Question6:-Which movement was connected with the tinkathia system?
A:-Champaran
B:-Kheda
C:-Ahammadabad
D:-Khilafat
Correct Answer:- Option-A
Question7:-Who was the first Deputy  Chairperson of the National Planning Commission?
A:-Pandit  Jwaharlal Nehru
B:-Gulzari Lal Nanda
C:-Dr.S.Radhakrishnan
D:-Dr.B.N.Chopra
Correct Answer:- Option-B
Question8:-Where is the famous Dam Bhakra Nangal situated in?
A:-Bihar
B:-Gujarath
C:-Himachal Pradesh
D:-Punjab
Correct Answer:- Option-C
Question9:-Who introduced Khudai Khidmatgars a non-violent voluntary groups  among the Pathans ?
A:-Muhammadali Jinnah
B:-Moulana Shoukat Ali
C:-Abbas Tyabji
D:-Khan Abdul Ghafar Khan
Correct Answer:- Option-D
Question10:-Which among the following movements is connected with the Chauri Chaura incident?
A:-Non Co-operation Movement
B:-Simmon  Commission
C:-Salt Satyagraha
D:-Quit India Movement
Correct Answer:- Option-A
Question11:-Which among the following river  banks  the famous Mamamkam festival was held ?
A:-Periyar
B:-Pamba
C:-Bharathapuzha
D:-Achan Kovilar
Correct Answer:- Option-C
Question12:-who was the author  of the well-known work Kannerum Kinavum ?
A:-V T Bhattatirippad
B:-Akkitham
C:-Dr.Palpu
D:-Premji
Correct Answer:- Option-A
Question13:-Where is the famous tourist center  Vythalmala located?
A:-Kasaragod
B:-Kannur
C:-Wynad
D:-Kozhikode
Correct Answer:- Option-B
Question14:-Who was the leader of the first Agricultural Strike in Kerala ?
A:-A K Gopalan
B:-E M S Namboodirippad
C:-Pandit Karuppan
D:-Ayyankali
Correct Answer:- Option-D
Question15:-Who founded the famous ashram  at Alathur?
A:-Thycaud Ayya
B:-Brhmananda Sivayogi
C:-Kumaraguru
D:-Chattampi Swamikal
Correct Answer:- Option-B
Question16:-In which  among the following film, Swaraj  Venjaramoodu has won the National award  for Best Actor  in 2013 ?
A:-Pedithondan
B:-Orunal Varum
C:-Perariyathavar
D:-Daivathine Swantham Cletus
Correct Answer:- Option-C
Question17:-Who is the youngest recipient of Nobel Prize for Peace  ?
A:-William Lowarence Bragg
B:-Werner Heisenberg
C:-Paul A M Dirc
D:-Malala Yousafzal
Correct Answer:- Option-D
Question18:-Who wrote the famous novel The Luminaries, which won the Booker Prize for fiction in 2013 ?
A:-Natalie Hayen
B:-Eleanor Catton
C:-Martha Kearney
D:-Stuart Kelley
Correct Answer:- Option-B
Question19:-Who is the present President of  Sri Lanka ?
A:-Maithripala Sirisena
B:-Mahindra Rajapaksa
C:-Ranil Wickremesinghe
D:-Chandrika Kumaratunga
Correct Answer:- Option-A
Question20:-When was the first  annual Indian  Premier League Cricket Tournament started ?
A:-2006
B:-2007
C:-2008
D:-2009
Correct Answer:- Option-C
Question21:-Which among the following meat has the lowest  level of cholesterol?
A:-chicken
B:-chevon
C:-rabbit
D:-pork
Correct Answer:- Option-C
Question22:-In caprines milk feeding can be completely stopped for kids at an age of
A:-3 months
B:-2 months
C:-5 months
D:-4 months
Correct Answer:- Option-A
Question23:-The common  disinfectant used at naval cord at the time of birth  is
A:-Betadine
B:-Tincture Iodine
C:-Dettol
D:-Potassium permanganate
Correct Answer:- Option-B
Question24:-The age of weaning in piglets is
A:-9 weeks
B:-7 weeks
C:-10 weeks
D:-8 weeks
Correct Answer:- Option-D
Question25:-The average daily roughage consumption of an adult  rabbit is
A:-100g
B:-200g
C:-300g
D:-400g
Correct Answer:- Option-B
Question26:-Pashmina is obtained from
A:-Karanah
B:-Saanen
C:-Kashmiri
D:-Merino
Correct Answer:- Option-C
Question27:-The optimum boar:sow ratio  for breeding is
A:-1:25
B:-1:20
C:-1:15
D:-1:10
Correct Answer:- Option-A
Question28:-Which is not related to horse?
A:-colt
B:-filly
C:-mare
D:-gilt
Correct Answer:- Option-D
Question29:-An adult  male goat is called
A:-stallion
B:-doe
C:-buck
D:-ram
Correct Answer:- Option-C
Question30:-Dorsal indicates
A:-under surface of the body
B:-front of the body
C:-rear of the body
D:-upper surface of the body
Correct Answer:- Option-D
Question31:-Which of the following organ is not seen in the abdominal cavity of a heifer?
A:-uterus
B:-spleen
C:-caecum
D:-liver
Correct Answer:- Option-A
Question32:-The fleshy prominent mass lying between the forelimbs of a cattle  is called
A:-stifle
B:-brisket
C:-croup
D:-loin
Correct Answer:- Option-B
Question33:-Among the following which is not used to control the head and neck of animals?
A:-muzzle
B:-cradle
C:-trevis
D:-halter
Correct Answer:- Option-C
Question34:-A Himalayan sheep breed  is
A:-Lohi
B:-Gurez
C:-Nellore
D:-Bikaneri
Correct Answer:- Option-B
Question35:-Which is a cattle  breed?
A:-Ayrshire
B:-Berkshire
C:-Hampshire
D:-Yorkshire
Correct Answer:- Option-A
Question36:-A solid, broad  comb, terminating in a tapering spike is
A:-pea
B:-single
C:-walnut
D:-rose
Correct Answer:- Option-D
Question37:-The teeth which are examined first for age determination in cattle  are
A:-premolars
B:-canines
C:-molars
D:-incisors
Correct Answer:- Option-D
Question38:-The normal  rectal temperature of goat is about
A:-103.5°F
B:-101.5°F
C:-99.2°F
D:-105.3°F
Correct Answer:- Option-A
Question39:-Scrotum is absent  in
A:-stallion
B:-ram
C:-cock
D:-boar
Correct Answer:- Option-C
Question40:-The composition of biogas  is
A:-25% methane  and 75% carbon dioxide
B:-75% methane  and 25% carbon dioxide
C:-25% methane  and 75% hydrogen sulphide
D:-75% methane  and 25% hydrogen sulphide
Correct Answer:- Option-B
Question41:-A type of dairy  farming in which only lactating animals are reared is
A:-specialised farm
B:-family cow
C:-corral dairying
D:-milk colonies
Correct Answer:- Option-C
Question42:-Isolation boxes in a dairy  farm are intended to house
A:-diseased animals
B:-vicious bulls
C:-cows nearing calving
D:-early weaned  calves
Correct Answer:- Option-A
Question43:-The ideal  environmental temperature for high producing dairy  cows is
A:-30-35°C
B:-25-29°C
C:-17-24°C
D:-5-16°C
Correct Answer:- Option-D
Question44:-The present breeding policy for cattle  in Kerala is
A:-grading up
B:-cross breeding
C:-line breeding
D:-out crossing
Correct Answer:- Option-B
Question45:-According to PFA rules, milk containing a minimum of 1.5% fat and 9% SNF is
A:-double  toned milk
B:-toned milk
C:-standardised milk
D:-recombined milk
Correct Answer:- Option-A
Question46:-During calving, the rupture of first water bag indicates
A:-beginning of first stage
B:-beginning of second  stage
C:-beginning of third stage
D:-end of second  stage
Correct Answer:- Option-B
Question47:-The rumen activity in calves  begin  by the age of
A:-6-8 months
B:-1-2 months
C:-2-4 months
D:-4-6 months
Correct Answer:- Option-D
Question48:-The ideal  annual culling percentage in cows should  be
A:-5%
B:-10%
C:-20%
D:-30%
Correct Answer:- Option-C
Question49:-The enzymatic digestion in ruminant stomach  occurs at
A:-abomasum
B:-omasum
C:-reticulum
D:-rumen
Correct Answer:- Option-A
Question50:-The nutrient which  is needed  in largest quantity by the animals is
A:-protein
B:-fat
C:-carbohydrate
D:-minerals
Correct Answer:- Option-C
Question51:-Which of the following feed ingredient has the highest amount of crude  protein?
A:-cotton seed cake
B:-ground  nut cake
C:-yellow  maize
D:-cow pea
Correct Answer:- Option-B
Question52:-A leguminous fodder  is
A:-CO 3
B:-signal grass
C:-maize
D:-cow pea
Correct Answer:- Option-D
Question53:-peak yield in cattle  is obtained by
A:-30-90 days after calving
B:-20-50 days after calving
C:-70-100 days after calving
D:-90-120 days after calving
Correct Answer:- Option-A
Question54:-Which is not related to clean  milk production?
A:-washing udder  with iodophore
B:-discarding foremilk
C:-using hooded  milking pail
D:-none of the above
Correct Answer:- Option-D
Question55:-According to PFA rules, cow milk in Kerala should  contain
A:-3% fat and 8% SNF
B:-3% fat and 8.5% SNF
C:-3.5% fat and 8.5% SNF
D:-3.5% fat and 8% SNF
Correct Answer:- Option-C
Question56:-Milk sugar  is
A:-maltose
B:-lactose
C:-casein
D:-lactalbumin
Correct Answer:- Option-B
Question57:-The most common  method  used for pasteurisation of packed milk obtained in the market  is
A:-HTST  system
B:-LTLT system
C:-UHT system
D:-sterilization
Correct Answer:- Option-A
Question58:-According to PFA rules, cream  should  contain a milk fat percentage of
A:-10
B:-80
C:-25
D:-99
Correct Answer:- Option-C
Question59:-A fermented milk product is
A:-butter
B:-channa
C:-khoa
D:-lassi
Correct Answer:- Option-D
Question60:-High fever up to 106°F, hot swelling at throat  and surroundings and difficult respiration are mainly seen in
A:-brucellosis
B:-haemorrhagic septicaemia
C:-tuberculosis
D:-black quarter
Correct Answer:- Option-B
Question61:-The average daily feed consumption of an adult quail will be
A:-20-30g
B:-30-40g
C:-40-50g
D:-50-60g
Correct Answer:- Option-A
Question62:-Which of the following is not a distinguishing character between a male and female  turkey?
A:-males have black  beards  below  the neck
B:-females  have black  speckles on throat
C:-males are usually heavier than females
D:-males produce a peculiar sound called struting
Correct Answer:- Option-B
Question63:-The species which  is more susceptible to aflatoxicosis is
A:-chicken
B:-quail
C:-duck
D:-turkey
Correct Answer:- Option-C
Question64:-Vitamin A deficiency in chicken leads to
A:-Crazy  chick disease
B:-polyneuritis
C:-curled toe paralysis
D:-nutritional roup
Correct Answer:- Option-D
Question65:-RDF vaccination in chicken is given at an age of
A:-1-7 days
B:-7-14 days
C:-14-21 days
D:-21-28 days
Correct Answer:- Option-A
Question66:-Hatchery operations does not include
A:-dubbing
B:-sexing
C:-setting
D:-brooding
Correct Answer:- Option-D
Question67:-In broiler processing, removal of small hairlike feathers by passing flame all over the body of the carcass is known  as
A:-trussing
B:-singeing
C:-scalding
D:-pinning
Correct Answer:- Option-B
Question68:-For a good layer flock  feed efficiency will be
A:-2
B:-2.5
C:-1.75
D:-2.25
Correct Answer:- Option-C
Question69:-A filler flat will hold
A:-a dozen of eggs
B:-36 eggs
C:-360 eggs
D:-30 eggs
Correct Answer:- Option-D
Question70:-Adlibitum feeding means
A:-feeding only on alternate days
B:-feed and water is made available at all times
C:-only feed is made available at all times
D:-none of these
Correct Answer:- Option-B
Question71:-For layer farming, how many layer houses are needed  for each rearing house?
A:-three
B:-one
C:-two
D:-four
Correct Answer:- Option-A
Question72:-A breed  having yellow  skin, red ear lobe, feathered shank, brown  shelled egg and loose plumage is
A:-Rhode Island  Red
B:-Sussex
C:-Cochin
D:-White Leghorn
Correct Answer:- Option-C
Question73:-The egg albumen is formed  in the
A:-infundibulum
B:-magnum
C:-isthmus
D:-uterus
Correct Answer:- Option-B
Question74:-In fowls feed storage is the main function of
A:-caeca
B:-gizzard
C:-cloaca
D:-crop
Correct Answer:- Option-D
Question75:-Feathers are arranged in definite feather tracts  called
A:-pterylae
B:-stigma
C:-filoplumes
D:-quill
Correct Answer:- Option-A
Question76:-The cholesterol content in a hen's egg is
A:-100-200mg
B:-300-400mg
C:-200-300mg
D:-400-500mg
Correct Answer:- Option-C
Question77:-The floor space requirement for broilers is
A:-790 square  centimeter
B:-930 square  centimeter
C:-850 square  centimeter
D:-730 square  centimeter
Correct Answer:- Option-B
Question78:-The scientific name of duck is
A:-Anas platyrrhynchos
B:-Meleagris gallopavo
C:-Anser anser
D:-Numida meleagris
Correct Answer:- Option-A
Question79:-The chemicals used for fumigation are
A:-potassium permanganate and iodine
B:-bleaching powder and formalin
C:-bleaching powder and iodine
D:-potassium permanganate and formalin
Correct Answer:- Option-D
Question80:-Culling should be practiced in
A:-chicks and layers
B:-growers and breeders
C:-both 1 and 2
D:-none of these
Correct Answer:- Option-C
Question81:-Which cell organelle is known  as the "power  house of the cell"?
A:-Ribosome
B:-Mitochondria
C:-Chloroplast
D:-Nucleus
Correct Answer:- Option-B
Question82:-Which among the following microbes is involved in the production of biogas?
A:-Lactic acid bacillus
B:-Yeast
C:-Clostridium
D:-Methanogens
Correct Answer:- Option-D
Question83:-Which plant  is known  as the "terror of Bengal"?
A:-Water hyacinth
B:-Water lily
C:-Pistia
D:-Hydrilla
Correct Answer:- Option-A
Question84:-Which among the following is not used for digesting proteins?
A:-Pepsin
B:-Amylase
C:-Trypsin
D:-Carboxypeptidase
Correct Answer:- Option-B
Question85:-The polymerase enzyme used in PCR  technique is isolated from:
A:-Bacillus thuringiensis
B:-Thermus aquaticus
C:-Escherichia coli
D:-Agrobacterium tumefaciens
Correct Answer:- Option-B
Question86:-The interaction between an orchid plant growing on a mango tree is an example for:
A:-Parasitism
B:-Mutualism
C:-Commensalism
D:-Competition
Correct Answer:- Option-C
Question87:-The capacity of a plant cell to generate a whole plant  is called:
A:-Totipotency
B:-Parthenogenesis
C:-Apomixis
D:-Polyembryony
Correct Answer:- Option-A
Question88:-In DNA,  the nucleotides are linked together to form polynucleotides using:
A:-Glycosidic linkage
B:-Hydrogen bond
C:-Phospho diester linkage
D:-Disulphide bond
Correct Answer:- Option-C
Question89:-If the tRNA anticodon loop has "UAC" as the anticodon,then which  aminoacid will be attached to its "amino  acid acceptor end"?
A:-Serine
B:-Tyrosine
C:-glycine
D:-Methionine
Correct Answer:- Option-D
Question90:-The surgical method  of sterilisation in males is:
A:-Vasectomy
B:-Tubectomy
C:-M T P
D:-I U D
Correct Answer:- Option-A
Question91:-Which among the following is not a characteristic feature of phylum  Arthropoda?
A:-Radial symmetry
B:-Jointed  appendages
C:-Open circulatory system
D:-Chitinous exoskeleton
Correct Answer:- Option-A
Question92:-The technique of growing plants  without soil, in nutrient solution is known  as:
A:-Aqua culture
B:-Micropropagation
C:-Horticulture
D:-Hydroponics
Correct Answer:- Option-D
Question93:-The pigment that gives red colour to red algae  is:
A:-Fucoxanthin
B:-Phycoerythrin
C:-Phycocyanin
D:-Haemoglobin
Correct Answer:- Option-B
Question94:-The joint between the skull  and atlas vertebra is:
A:-Saddle  joint
B:-Hinge joint
C:-Fibrous joint
D:-Pivot joint
Correct Answer:- Option-D
Question95:-Which among the following is the "dihybrid phenotypic ratio"  according to Mendelian inheritance?
A:-3:1
B:-1:2:1
C:-9:3:3:1
D:-1:1
Correct Answer:- Option-C
Question96:-Resistance of bacteria against antibiotics is an example for the evolution by:
A:-Genetic drift
B:-Adaptive radiation
C:-Anthropogenic action
D:-Genetic recombination
Correct Answer:- Option-C
Question97:-Which of the following is not obtained from the plant Cannabis sativa?
A:-Cocaine
B:-Marijuana
C:-Hashish
D:-Charas
Correct Answer:- Option-A
Question98:-Which of the following is a composite gland?
A:-Adrenal
B:-Parathyroid
C:-Pancreas
D:-Pituitary
Correct Answer:- Option-C
Question99:-In meiosis,chromosomal cross over take place  during which of the following stages?
A:-Leptotene
B:-Zygotene
C:-Pachytene
D:-Diplotene
Correct Answer:- Option-C
Question100:-The primary carbon dioxide acceptor in C4 plants  is:
A:-Phospho enol pyruvate
B:-RuBP
C:-Phospho gyceric acid
D:-Oxalo acetic acid
Correct Answer:- Option-A

Kerala PSC Previous Question paper of LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II | PSC Previous Question paper of LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II | LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II Previous Question Paper | Previous Question paper of LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II | Kerala PSC LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II Previous Question Paper | PSC LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II Previous Question Paper | KPSC LIVESTOCK INSPECTOR GRADE II Previous Question Paper
Share it:

Previous Question Paper

Post A Comment:

0 comments: