Navigation

Kerala PSC Previous Questions - 1

Kerala PSC Helper Presents Previous Questions of Clinical Audiometrician in Medical Education department conducted on 05-02-2019 by Public Service Commission. These Questions are helpful for Various Degree Level Examination Like Secretariat Assistant, University Assistant, Assistant Grade 2 etc...
1. Name the river that flows in between Vindhya- Satpuramountain ranges
A) Krishna
B) Godavari
C) Narmada
D) Tapti
2. Lushai Hills can be seen in
A) Assam
B) Sikkim
C) Manipur
D) Mizoram
3. Which Indian state has the second largest coastal line in the country ?
A) Andhra Pradesh
B) Kerala
C) Maharashtra
D) Tamil Nadu
4. Name the largest salt lake of India.
A) Chilika Lake
B) Sambhar Lake
C) Wular Lake
D) Pushkar Lake
5. Who was the author of the book ‘Planned Economy for India’ ?
A) Amartya Sen
B) Thomas Issac
C) Jawaharlal Nehru
D) M. Visveswarayya

6. When was Kochi Mahajana Sabha founded ?
A) 1899
B) 1918
C) 1919
D) 1893
7. Name the lengthiest dam of Kerala.
A) Malampuzha dam
B) Idukki dam
C) Mullaperiyar dam
D) Peechi dam
8. Who was the founder of Araya Vamsodharani Sabha ?
A) Ayyankkali
B) Ayya Vaikundar
C) Pandit Karuppan
D) T.K. Madhavan
9. Who was the author of the book ‘Brahmashri SreeNarayana Guru’ ?
A) Kumaranasan
B) Vallathol Narayana Menon
C) Dr. Palpu
D) T. Bhaskaran
10. Which Indian leader is popularly known as Deshbandhu ?
A) Subash Chandra Bose
B) Chittaranjan Das
C) W.C. Banerjee
D) Bipin Chandra Pal
11. The Muslim League observed Direct Action Day on
A) August 16, 1946
B) December 20, 1946
C) June 25, 1946
D) May 18, 1946

12. Name the revolutionary leader involved in the assassina-tion of British Officer W.C. Rand.
A) Lala Hardayal
B) Bhagat Singh
C) Damodar Hari Chapekar
D) Pulin Das
13. Who was the leader of Bardoli Satyagraha ?
A) Annie Besant
B) M.A. Ansari
C) Lalalajpat Rai
D) Sardar Vallabhai Patel
14. Which Five Year Plan was terminated one year before itscompletion ?
A) Second Five Year Plan
B) Fifth Five Year Plan
C) Fourth Five Year Plan
D) First Five Year Plan
15. Name the player who won the Golden Ball Award in 2018 FIFA World Cup.
A) Gareth Bale
B) Serigo Ramos
C) Luka Modric
D) Cristiano Ronaldo
16. Who won the Nobel Peace Prize of 2018 ?
A) Nadia Murad
B) Jan Egeland
C) Angela Merkel
D) James P. Allison
17. The Gangrel Dam is built across the river.
A) Yamuna
B) Vaiga
C) Mahanadi
D) Sutlej
18. Name the social reformer who founded an educational institution named ‘Thattvaprakashika’.
A) Sree Narayana Guru
B) Vaghbatananda
C) Ayyankali
D) Pandit Karuppan
19. Twenty first Commonwealth Games took place in the city of
A) Washington
B) Moscow
C) Gold Coast
D) Beijing
20. From the following find out the product that has been selected as a geographical indicator.
A) Calicut Halwa
B) Aranmula Kannadi
C) Ramasserry Iddli
D) Palakkadan Silk
ANSWERS
1(C) 2(D) 3(A) 4(A) 5(D) 
6(B) 7(A) 8(C) 9(D) 10(B) 
11(A) 12(C)13(D) 14(B) 15(C) 
16(A) 17(C) 18(B) 19(C) 20(B)

Share

Mashhari

Post A Comment:

0 comments:

Warning message
ഈ സൈറ്റ് ഏതെങ്കിലും സ്ഥാപനങ്ങളുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിട്ടില്ല. ഏതെങ്കിലും വ്യക്തികളോ സ്ഥാപനങ്ങളോ ഈ സൈറ്റിന്റെയോ അനുബന്ധ സൈറ്റുകളുടെയോ പേരിൽ പണം മേടിക്കുകയാണെങ്കിൽ അത് നിങ്ങളുടെ സ്വന്തം ഉത്തരവാദിത്വത്തിൽ പെടുന്നതായിരിക്കും. ഈ സൈറ്റിനോ ഇതിനോട് അനുബന്ധിച്ചുള്ള സൈറ്റുകൾക്കോ ആ ഇടപാടുമായി യാതൊരു ബന്ധവും ഉണ്ടായിരിക്കുന്നതല്ല. അങ്ങനെ പണമിടപാടുകൾ നടത്തുന്ന സ്ഥാപനങ്ങൾ നിങ്ങളുടെ ശ്രദ്ധയിൽ പെടുകയാണെങ്കിൽ ഈ സൈറ്റിനെ അറിയിക്കുക. വിലാസം :- keralaapschelper@gmail.com or SMS me on 8547883412