Navigation

Co-operative Bank Examination Expected Questions - 06

PSC Co-operative Bank Examination Expected Questions | Kerala PSC Co-operative Bank Examination Expected Questions | Expected Questions for PSC Co-operative Bank Examination | Co-operative Bank Examination Coaching | Online Co-operative Bank Examination Coaching | Free Study Materials for Co-operative Bank Examination
16. The following one is not a reason for the Cancellation of registration certificates of societies :
(A) Where the whole of the assets and liabilities of a society are transferred to another society in accordance with the provisions of section-14.
(B) Where two or more societies are amalgamated into a new society in accordance with the provisions of Section-14
(C) Where a society is divided into two or more societies in accordance with the
provisions of Section-14.
(D) None of these.
17. Every member of a society shall exercise his vote :
(A) in person
(B) by proxy
(C) Both (A) & (B)
(D) None of these
18. Co-operative Arbitration Court refers to a court formed under Section _____of the Act.
(A) 70
(B) 70A
(C) 80
(D) 81A
19. The committee of a society may, at any time, call a special general body meeting of the society and shall call such meeting within one month :
(A) from such number of members
(B) after receipt of a requisition in writing from the Registrar
(C) a proportion of the total number of members, as may be prescribed.
(D) All these
20. The Government may provide moneys to a society for the purchase of shares in other societies with limited liability. It is
(A) Direct partnership of Government in societies
(B) Indirect partnership of Government in societies
(C) Both (A) & (B)
(D) None of these
21. The following one is not true in respect of A society : It shall, out of its net profits in any year,
(A) Transfer an amount not being less than fifteen per cent of the net profits to the reserve fund;
(B) Credit such portion of the net profits, not exceeding five per cent, as may be
prescribed, to the Co-operative Education Fund referred to in clause (xix) of
subsection (2) of Section 109.
(C) Pay, in the case of a Central Society, including a District Cooperative Bank, dividend to its members, on their paid up share capital such rate not exceeding twenty per cent.
(D) None of these
22. The _____shall by notification in the official gazette, appoint a person to be the Director of Co-operative Audit with jurisdiction over the whole of the State.
(A) Registrar
(B) Co-operative union
(C) Government
(D) Apex society
23. The Central Institute of Coir Technology is at
(A) Bangalore
(B) Chennai
(C) Trivandrum
(D) Alappuzha
24. The year in which the Kerala State Co-operative Societies Act was passed in Kerala
(A) 1969
(B) 1912
(C) 1956
(D) 2013
25. The Kerala Co-operative Societies (Amendment) Act was passed in :
(A) 1969
(B) 1978
(C) 1971
(D) 2013
26. Who published the publication "Co-operator" in England ?
(A) Robert Owen
(B) William King
(C) Federic Tailor
(D) Scultz Delittech
27. Who can convene the last general body of a society ?
(A) The Liquidator
(B) The Members
(C) The Government
(D) The Registrar
28. The term "Co-operation" is derived from the _____ word ‘Co-operari’ which means _______.
(A) Latin, to work
(B) French, to save
(C) German, to collect
(D) English, to help
29. Equitable distribution of surplus is one of the pivotal principles followed by
(A) An HUF
(B) A Company
(C) A Partnership firm
(D) None of these
30. Only a person who has attained the age of _____ years can become a member in a co-operative society.
(A) twenty one for full membership and fifteen for minors
(B) twenty one for full membership and eighteen for beneficial members
(C) twenty one
(D) eighteen
QUESTION NUMBER ANSWER KEY
16 D
17 C
18 B
19 D
20 B
21 D
22 C
23 A
24 A
25 C
26 B
27 A
28 A
29 D
30 D
Share
Banner

HARI Mash

Post A Comment:

0 comments: