WELCOME TO KERALA PSC HELPER || GENERAL KNOWLEDGE AND CURRENT AFFAIRS QUESTIONS BANK * Kerala PSC Helper Blog is a private blog developed and maintained by Harikrishnan & Team, with the goal of providing information about Kerala Government Jobs, India Govt Jobs, Army Jobs, SSC, UPSC etc. And Also Include Latest Current Affairs and General Knowledge Questions. All the information available in this blog is free of cost and we have no relation with Kerala PSC or any other Govt Undertakings.

ഉയർന്ന യോഗ്യത അയോഗ്യത ആക്കിയത് ശരിയാണോ?

Kerala PSC Degree Level Questions - 3

Releted Posts With this Label

Kerala PSC Degree Level Questions | Kerala PSC Degree Level Expected Questions | PSC Degree Level Questions | KPSC Degree Level Questions | Kerala PSC Degree Level Questions and Answers | Kerala PSC Degree Level Expected Questions and Answers | SSC Questions | Staff Selection Commission Questions and Answers | SSC Expected Questions
45. What is the working principle of a rocket?
Answer :- Conservation of momentum

46. When a coil is rotated in a magnetic field, induced current is generated in the coil. This principle is used in making -----?
Answer :- Electric generator

47. Sun can be seen for some time even after sunset. Which phenomenon of light is causing this?
Answer :- Refraction

48. Which color of light travels most slowly through glass?
Answer :- Violet


49. In photosynthesis, light energy is converted into ------?
Answer :- Chemical energy

50. What is the purpose of the ball bearings used in vehicles?
Answer :- To reduce friction

51. A ship floats on water. This can be explained by which principle?
Answer :- Archimedes' Principle

52. Which type of lens is used to rectify myopia?
Answer :- Concave lens

53. What are the three primary colors used in a color TV?
Answer :- Green, Blue, Red

54. Which Five Year Plan was based on Harrod-Domar model?
Answer :- First Five Year Plan

55. Who is known as 'the George Washington of South America'?
Answer :- Simon Boliver

56. Grassland found in Africa is --------?
Answer :- Savanna

57. Which was the famous horse of Rana Prathap?
Answer :- Chetak

58. Which is the southern most range of Himalayas?
Answer :- Outer Himalayas or Shivalik Range

59. What is the name of the marshy foothills of Himalayas?
Answer :- Terai Plains

60. Which device is used to convert sound waves into electric waves?

Answer :- Microphone

61. What is the working principle of the optical fibre?
Answer :- Total internal reflection

62. Which is India's fastest train service?
Answer :- Gatiman Express

63. Who was the founder of Bharatiya Vidya Bhavan?
Answer :- K M Munshi

64. The most fertile soil found in India is ---------?
Answer :- Alluvial soil

65. The institution of Ombudsman was first created in -----?
Answer :- Sweden

66. Lokayukta submits its report to -------?
Answer :- Governor

67. Which is the important geographical line passing through India?
Answer :- Tropic of Cancer

68. The Tropic of Cancer passes through ------- states of India?
Answer :- 8

69. Which Prime Minister of India abolished privy purse?
Answer :- Indira Gandhi

70. How many times Gandhiji became the President of Indian National Congress?
Answer :- Once
Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Previous
Next Post »
0 Comments for "Kerala PSC Degree Level Questions - 3"

 
Warning message
ഈ സൈറ്റ് ഏതെങ്കിലും സ്ഥാപനങ്ങളുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിട്ടില്ല. ഏതെങ്കിലും വ്യക്തികളോ സ്ഥാപനങ്ങളോ ഈ സൈറ്റിന്റെയോ അനുബന്ധ സൈറ്റുകളുടെയോ പേരിൽ പണം മേടിക്കുകയാണെങ്കിൽ അത് നിങ്ങളുടെ സ്വന്തം ഉത്തരവാദിത്വത്തിൽ പെടുന്നതായിരിക്കും. ഈ സൈറ്റിനോ ഇതിനോട് അനുബന്ധിച്ചുള്ള സൈറ്റുകൾക്കോ ആ ഇടപാടുമായി യാതൊരു ബന്ധവും ഉണ്ടായിരിക്കുന്നതല്ല. അങ്ങനെ പണമിടപാടുകൾ നടത്തുന്ന സ്ഥാപനങ്ങൾ നിങ്ങളുടെ ശ്രദ്ധയിൽ പെടുകയാണെങ്കിൽ ഈ സൈറ്റിനെ അറിയിക്കുക. വിലാസം :- keralaapschelper@gmail.com or SMS me on 8547883412
Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia