Kerala PSC LDC Ranked List 2018Click Here

Kerala PSC Malayalam General Knowledge Questions and Answers - 310 (കേരളം)



Kerala PSC Malayalam Note | Kerala PSC Malayalam Note PDF | Kerala PSC Malayalam GK Note | Kerala PSC Malayalam GK Note PDF | PSC Malayalam Questions and Answers | Kerala PSC Malayalam Questions and Answers | KPSC Malayalam Questions and Answers | Malayalam GK Questions for PSC Exam | Malayalam Expected Questions for PSC Exam | Malayalam GK Questions for Kerala PSC Exam | Malayalam Expected Questions for Kerala PSC Exam | LDC Malayalam Questions | LGS Malayalam Questions | Last Grade Servent Malayalam Questions | Lower Division Clerk Malayalam Questions | PSC Last Grade Servent Malayalam Questions | PSC Lower Division Clerk Malayalam Questions | Kerala PSC Last Grade Servent Malayalam Questions | Kerala PSC Lower Division Clerk Malayalam Questions |241. പദവിയിലിരിക്കെ അന്തരിച്ച കേരളത്തിലെ ആദ്യ നിയമസഭാംഗം ആരാണ്?
Answer :- ഡോ.എ.ആർ.മേനോൻ 

242. കേരള കലാമണ്ഡലത്തെ കേരളസർക്കാർ ഏറ്റെടുത്ത വർഷം ?
Answer :- 1957 

243. ജോസഫ് മുണ്ടശ്ശേരിയുടെ ജന്മസ്ഥലം എവിടെ?
Answer :- കണ്ടശ്ശകടവ് 

244. ഏത് നദിയുടെ തീരത്താണ് ശ്രീനാരായണ ഗുരു അരുവിപ്പുറം ശിവപ്രതിഷ്ഠ നടത്തിയത്?
Answer :- നെയ്യാർ 245. കലാമണ്ഡലത്തിൻറെ പ്രഥമ സെക്രട്ടറി ആയിരുന്നത് ആരാണ്?
Answer :- മുകുന്ദരാജ 

246. കേരള ഹെമിങ് വേ എന്നറിയപ്പെടുന്നത്?
Answer :- എം.ടി.വാസുദേവൻ നായർ 

247. വൈലോപ്പിള്ളി സംസ്‌കൃതി ഭവൻ എവിടെയാണ്?
Answer :- തിരുവനന്തപുരം 

248. ശ്രീശങ്കര സംസ്‌കൃത സർവ്വകലാശാലയുടെ ആദ്യ വൈസ് ചാൻസിലർ ആരായിരുന്നു?
Answer :- ആർ.രാമചന്ദ്രൻ നായർ 

249. കേരളത്തിലെ ആദ്യ മനുഷ്യാവകാശ കമ്മീഷൻ അധ്യക്ഷൻ?
Answer :- ജസ്റ്റിസ് പരീതുപിള്ള 250. ബ്രിട്ടീഷുകാർ പാലിയത്തച്ചന്നെ കൊച്ചിയിൽനിന്ന് നാടുകടത്തിയത് ഏത് വർഷത്തിൽ?
Answer :- 1809 

251. പുന്നപ്ര-വയലാർ സമരം നടന്ന വർഷം ?
Answer :- 1946 

252. കേരളത്തിലെ ആദ്യ നിയമസാക്ഷര വ്യവഹാര വിമുക്ത ഗ്രാമം?
Answer :- ഒല്ലൂക്കര, തൃശ്ശൂർ 

253. കേരളത്തിലെ ആദ്യ പത്രമായ രാജ്യസമാചാരം ഡോ.ഗുണ്ടർട്ട് പ്രസിദ്ധീകരിച്ചത് ഏത് വർഷത്തിൽ?
Answer :- 1847  

254. തിരുവിതാംകൂറിലെ ആദ്യ വനിതാ സർജൻ ജനറൽ?
Answer :- മേരി പുന്നൻ ലൂക്കോസ് 

255. കേരളത്തിൽ വിമോചന സമരകാലത്ത് കെ.പി.സി.സി പ്രസിഡണ്ട് ആയിരുന്നത്?
Answer :- ആർ.ശങ്കർ 256. കേരളത്തിൽ പബ്ലിക് ട്രാൻസ്‌പോർട് സംവിധാനം നടപ്പിലാക്കപ്പെട്ട ആദ്യ നഗരം?
Answer :- തിരുവനന്തപുരം  

257. പ്രശസ്ത ഭൗതിക ശാസ്ത്രജ്ഞൻ ഇ.സി.ജി.സുദർശൻ ജനിച്ച സംസ്ഥാനം?
Answer :- കേരളം 

258. ആഭ്യന്തര അടിയന്തിരാവസ്ഥക്കാലത്തെ കേരള മുഖ്യമന്ത്രി?
Answer :- സി.അച്യുതമേനോൻ 

259. ഇന്ത്യയിൽ ആദ്യത്തെ സെൻസസ് നടന്നതെവിടെ?
Answer :- തിരുവിതാംകൂറിൽ 

260. രാജാകേശവദാസിൻറെ മരണം ഏത് വർഷത്തിൽ?
Answer :- 1799 

<POST 1 || POST 2 || POST 3 || POST 4 || POST 5 | POST 6 || POST 7 || POST 8 || POST 9 || POST 10 >
Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Previous
Next Post »
0 Comments for "Kerala PSC Malayalam General Knowledge Questions and Answers - 310 (കേരളം)"

 
Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia
Back To Top