WELCOME TO KERALA PSC HELPER || GENERAL KNOWLEDGE AND CURRENT AFFAIRS QUESTIONS BANK * Kerala PSC Helper Blog is a private blog developed and maintained by Harikrishnan & Team, with the goal of providing information about Kerala Government Jobs, India Govt Jobs, Army Jobs, SSC, UPSC etc. And Also Include Latest Current Affairs and General Knowledge Questions. All the information available in this blog is free of cost and we have no relation with Kerala PSC or any other Govt Undertakings.

ഉയർന്ന യോഗ്യത അയോഗ്യത ആക്കിയത് ശരിയാണോ?

Kerala PSC Renaissance in Kerala 600 Questions - 025

Releted Posts With this Label

Expected Questions from Renaissance In Kerala | Renaissance In Kerala Study Note | Renaissance in Kerala Free Download | Kerala PSC Renaissance In Kerala Study Note | Study Note of Ayya Vaikundar | Kerala PSC Renaissance Questions | PSC Renaissance Questions | Study Note of Brahmananda Swami Sivayogi | Study Note of Chattampi Swami | Study Note of Sree Narayana Guru | Study Note of Vagbhatananda | Study Note of Thycaud Ayya | Study Note of Poikayil Yohannan (Kumara Guru) | Study Note of Ayyankali | Study Note of Pandit Karuppan | Study Note of Mannathu Padmanabhan | Study Note of V.T.Bhattathirippad | Study Note of Dr. Palpu | Study Note of Kumaranasan | Study Note of Vakkom Moulavi | Study Note of Blessed Kuriakose Elias Chavara
-------------------------
501.In which year K.Ayyappan was elected to Kochi legislature?
Answer :- 1928

502.The slogan ‘Vayichu Valaruka’ is related to:
Answer :- Granthasala Sangham
503.The importance of 19th April 1991 in Kerala history:
Answer :- Kerala bacame the first total literate state in India

504.Who established Rajayogananda Kaumudi in 1911?
Answer :- Vagbhatananda

505.To which place in Madras province Swadeshabhimani K.Ramakrishna Pillai was banished in 1910?
Answer :- Tirunelveli

506.In which taluk of the erstwhile Malabar district was Guruvayur satyagraha held?
Answer :- Ponnani

507.Which district was the venue of Suchindram Satyagraha?
Answer :- Kanyakumari

508. The king of Travancore issued a proclamation announcing the right of Nadar women to wear upper clothes but on condition that they should not imitate the style of clothing worn by upper class women:
Answer :- Uthram Tirunal

509.Who exhorted the pilgrims not to go to Kodungallur Bharani as animal sacrifice was cruel, foolish and sinful, that the singing of obscene songs was uncivilized?
Answer :- Sahodaran Ayyappan

510.What threatening of Ezhava leaders made Dewan Sir C. P. Ramaswami Iyer to compel Maharaja of Travancore to issue the Temple Entry Proclamation?
Answer :- En masse convertion to Christianity

511. Who authored ‘Sathyamennath Ivide manushyanakunnu’?
Answer :- V.T.Bhattathirippad

512.The old name of Nair Service Society:
Answer :- Nair Bhruthya Jana Sangham

513.Who led Savarna Jatha from Nagercoil to Thiruvananthapuram?
Answer :- M.E.Naidu

514.Who established the first school for depressed classes in Kerala?
Answer :- Ayyankali

515.Who was the chairman of the Ezhava Mahasabha held at Alapuzha on 27th November, 1932 under the auspices of SNDP Yogam?
Answer :- K.Ayyappan

516.The publication of which journal owned by K. Ramakrishna Pillai was caesed when he assumed the editorship of ‘Swadeshabhimani’?
Answer :- Keralan

517.In which year ‘Kesavan Memorial’ was submitted demanding the release of C.Kesavan from jail?
Answer :- 1937

518.Who founded Athma Bodhodaya Sangham?
Answer :- Subhananda Gurudevan

519.Who wrote the book ‘Dr.Palpu’?
Answer :- T.K.Madhavan

520.The first leader of Ezhavas to organise them into a community:
Answer :- Dr.Palpu

521.Who was arrested along with A.K.Gopalan when the starvation march reached Madras?
Answer :- Chandroth Kunhiraman Nair

522.In which year Ayyankali became a member of Sri Mulam Praja Sabha?
Answer :- 1910

523.Where is C.Kesavan Memorial?
Answer :- Mayyanad

524.Who established ‘Brahma Pratyaksha Sadhu Jana Paripalana Sangham’ in 1912, aimed at the welfare of Paraya community of Travancore?
Answer :- Kavarikkulam Kandan Kumaran

525.The founder of Kerala Granthasala Sangham?
Answer :- P.N.Panicker

526.Who was the managing proprietor of Swadeshabhimani newspaper when it was confiscated by the Government of Travancore in 1910?
Answer :- K.Ramakrishna Pillai

527.Who led the march of volunteers from Payyannur to Guruvayur to consolidate solidarity of the general public to Guruvayur Satyagraha?
Answer :- Subramanyan Tirumump

528.At the time of his demise, Swadeshabhimani K.Ramakrishna Pillai was a resident of:
Answer :- Kannur
529.What was the destination of Begging March of V.T.Bhatathirippad?
Answer :- Chandragirippuzha

530.In which year Poikayil Yohannan established ‘Pratyaksha Raksha Daiva Sabha’?
Answer :- 1909

531.Whom Ayyankali considered as his heir in the activities for the welfare of his community?
Answer :- T.T.Kesavan Sasthri

532.The importance of 13th May, 1935 in the history of Travancore:
Answer :- Kozhanchery Speech

533.Who wrote with the pen name ‘Keralan’?
Answer :- K.Ramakrishna Pillai

534.All Travancore Joint Political Conference was launched in:
Answer :- 1932

535.The leader of renaissance who was known as ‘Bharat Kesari’:
Answer :- Mannath Padmanabhan

536.In which satyagraha, Antharjana Samajam, the women wing of Yogakshema sabha participated?
Answer :- Paliyam Satyagraha

537.Who founded Sidhasamjam at Vatakara in 1920?
Answer :- Swami Sivananda Paramahamsar

538.In which year first widow remarriage in Namboothiri community was held-
Answer :- 1934 sep 13

539.Who was the groom of the first Namboothiri Widow remarriage?
Answer :-  MRB (Mullamangalath Raman Bhattathirippad)

540.Who was the bride of the first Namboothiri Widow remarriage?
Answer :- Uma Antharjnam

541.Which revolt was also called Upper Cloth Rebellion?
Answer :- Channar Revolt

542.In which year Parvathi Nenminimangalam was born?
Answer :- 1911

543.Who was nominated by Cochin Legislative Assembly as the representatives of antharjanams in connection with Namboothiri bill?
Answer :- Parvathi Nenminimangalam

544.In which year A.V.Kuttimalu Amma was born?
Answer :- 1905

545.In which year Arya Pallam was born?
Answer :- 1908

546.The founder of Indian Coffee House?
Answer :- A.K.Gopalan

547.Woman leader who became the president of Malabar Pradesh Congress Committee?
A.V.Kuttimalu Amma

548.The date of birth of Sree Narayana Guru?
Answer :- 20.08.1856 549.The date of demise of Sree Narayana Guru?
Answer :- 20.09.1928

550.Under which name the song ‘Jayajaya Komala Kerala Dharani’ is famous?
Answer :- Keralaganam
Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Previous
Next Post »
0 Comments for "Kerala PSC Renaissance in Kerala 600 Questions - 025"

 
Warning message
ഈ സൈറ്റ് ഏതെങ്കിലും സ്ഥാപനങ്ങളുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിട്ടില്ല. ഏതെങ്കിലും വ്യക്തികളോ സ്ഥാപനങ്ങളോ ഈ സൈറ്റിന്റെയോ അനുബന്ധ സൈറ്റുകളുടെയോ പേരിൽ പണം മേടിക്കുകയാണെങ്കിൽ അത് നിങ്ങളുടെ സ്വന്തം ഉത്തരവാദിത്വത്തിൽ പെടുന്നതായിരിക്കും. ഈ സൈറ്റിനോ ഇതിനോട് അനുബന്ധിച്ചുള്ള സൈറ്റുകൾക്കോ ആ ഇടപാടുമായി യാതൊരു ബന്ധവും ഉണ്ടായിരിക്കുന്നതല്ല. അങ്ങനെ പണമിടപാടുകൾ നടത്തുന്ന സ്ഥാപനങ്ങൾ നിങ്ങളുടെ ശ്രദ്ധയിൽ പെടുകയാണെങ്കിൽ ഈ സൈറ്റിനെ അറിയിക്കുക. വിലാസം :- keralaapschelper@gmail.com or SMS me on 8547883412
Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia