Kerala PSC KERALA PSC LDC Examination 2017 Syllabus Published on 28th March :- CLICK HERE 4 More Details || Kerala PSC KERALA PSC Field Assistant Examination ANSWER KEY on 4th March :- CLICK HERE 4 More Details || Kerala PSC KERALA PSC Field Assistant Examination ANSWER KEY on February 25th (Question Paper Code :- 29/2017):- CLICK HERE 4 More Details Kerala PSC COOLY WORKER ANSWER KEY (Question Paper Code :- 25/2017) Published :- CLICK HERE 4 More Details Kerala PSC KERALA PSC Lower Division Clerk (LDC) Examination Dates Published :- CLICK HERE 4 More Details Kerala PSC KERALA PSC Field Assistant Examination ANSWER KEY on February 4th :- CLICK HERE 4 More Details
WELCOME TO KERALA PSC HELPER || GENERAL KNOWLEDGE AND CURRENT AFFAIRS QUESTIONS BANK * Kerala PSC Helper Blog is a private blog developed and maintained by Harikrishnan & Team, with the goal of providing information about Kerala Government Jobs, India Govt Jobs, Army Jobs, SSC, UPSC etc. And Also Include Latest Current Affairs and General Knowledge Questions. All the information available in this blog is free of cost and we have no relation with Kerala PSC or any other Govt Undertakings.

Kerala PSC Renaissance in Kerala 600 Questions - 024

Releted Posts With this Label

Expected Questions from Renaissance In Kerala | Renaissance In Kerala Study Note | Renaissance in Kerala Free Download | Kerala PSC Renaissance In Kerala Study Note | Study Note of Ayya Vaikundar | Kerala PSC Renaissance Questions | PSC Renaissance Questions | Study Note of Brahmananda Swami Sivayogi | Study Note of Chattampi Swami | Study Note of Sree Narayana Guru | Study Note of Vagbhatananda | Study Note of Thycaud Ayya | Study Note of Poikayil Yohannan (Kumara Guru) | Study Note of Ayyankali | Study Note of Pandit Karuppan | Study Note of Mannathu Padmanabhan | Study Note of V.T.Bhattathirippad | Study Note of Dr. Palpu | Study Note of Kumaranasan | Study Note of Vakkom Moulavi | Study Note of Blessed Kuriakose Elias Chavara
-------------------------
451.Who authored the publication ‘Treatment of Thiyyas in Travancore” in 1896?
Answer :- Dr.Palpu

452.The leader who had to resign from the post of Deputy President of Legislative Assmebly as he had welcommed C.Kesavan on behalf of the 51 lakh people of Travancore in meeting organised to facilitate C.Kesavan after his release from jail:
Answer :- T.M.Varghese
453.The famous thinker Natarajaguru is the son of:
Answer :- Dr.Palpu

454.Who published ‘Athmavidhya kahalam’?
Answer :- Vagbhatananda

455.Jatavallabhar was the teacher of:
Answer :- Chattampi Swamikal

456.In which branch of medicine Chattampi Swamikal acquired knowledge?
Answer :- Siddha

457.Under what capacity C.Kesavan attanded the Christian Conference held at Kozhanchery in 1935 and made the historic ‘Kozhanchery speech’?
Answer :- General Secretary of SNDP

458.The journal ‘Sivayogavilasom’ was published by:
Answer :- Vagbhatananda

459.Who among the following had been appointed as an accountant in Government Secretariat by Dewan T.Madhava Rao?
Answer :- Chattampi Swamikal

460.The birth place of C.Kesavan:
Answer :- Mayyanad

461.Who was passed away at Muhamma in Alapuzha district at the age of 42?
Answer :- P.Krishna Pillai

462.Who led ‘Oorutambalam agitation’?
Answer :- Ayyankali

463.The social reformer who is known as ‘Sarva Vidhyadiraja’:
Answer :- Chattampi Swamikal

464.Vagbhatananda established ‘Atmavidhya Sangham’ in:
Answer :- 1915

465.The colour of dress used by Sri Narayana Guru in his last days:
Answer :- White

466.The founder of National Democratic Congress:
Answer :- Mannath Padmanabhan

467.Kuriakose Elias Chavara was beatified in:
Answer :- 1986

468.The first Malayali poet whose picture was printed on an Indian stamp:
Answer :- Kumaranasan

469.The founder of Travancore Cheramar Mahajana Sabha:
Answer :- Pampady John Joseph

470.Which book written by Chattampi Swamikal quashes the legend that Kerala was donated to Brahmins by Parasurama?
Answer :- Prachina Malayalam

471.The sculptor of the statue of Ayyankali at Vellayambalam in Thiruvananathpuram:
Answer :- Ezra David

472.What was the real name of Anandatheerthan?
Answer :- Ananda Shenai

473.In which district Vaikom Satyagraha held?
Kottayam

474.Who formed ‘Dharmabhata Sangham’ in order to strengthen the activities of SNDP Yogam?
Answer :- T.K.Madhavan

475.Who established the journal ‘Arayan’ in the year 1917?
Answer :- Dr.Velukutty Arayan

476.Who wrote a book to criticise Mokshapradeepam written by Brahmananda Sivayogi?
Answer :- Chattampi Swamikal

477.Who wrote a series of article in Madras standard to depict the plight of Ezhavas of Travancore with the title ‘Thiruvithamkotte Theeyan’?
Answer :- Dr.Palpu

478.Who wrote the editorial ‘Save the Soul of Gandhiji’ when he started fast unto death to protest against Communal Award in 1932?
Answer :- Vagbhatananda
479.Who organised the first fisheries Conference in 1949 with a view to evolving sustainable projects and programmes for the development of the costal region and fishermen folk?
Answer :- Dr.Velukutty Arayan

480.The drama written by Pandit Karuppan in connection with the ‘Shashti poorthy’ celebrations of Maharaja of Cochin?
Answer :- Baalakalesam

481.Who was the first Vice President of SNDP Yogam:
Answer :- Dr.Palpu

482.The founder of Araya Vamsa Paripalana Yogam:
Answer :- Dr.Velukutty Arayan

483.Another name of ‘Melmundu Kalapam’?
Answer :- Channar Agitation

484.Who started Araya Service Society?
Answer :- Dr.Velukutty Arayan

485.Who initiated Raja Yoga into Vagbhatananda?
Answer :- Brahmananda Sivayogi

486.Who made the inaugural speech on the All Religious Meet held at Aluva which aimed at the promotion of understanding between different religions?
Answer :- Sahodaran Ayyappan

487.Who founded Akhila Thiruvithamcore Navika Thozhilali Samgham?
Answer :- Dr.Velukutty Araya

488.The book ‘Christumathachedanam’ was written by:
Answer :- Chattampi Swamikal

489.The venue of Paliyam Satyagraha:
Answer :- Chendamangalam

490.In which year Gandhiji made a visit to Kerala, that was described by him a ‘pilgrimage’?
Answer :- 1937

491.On whose request the proposed fast unto death by K.Kelappan was given up during Guruvayur Satyagraha?
Answer :- Mahathma Gandhi

492.Name the poet who named his residence as Kerala Varma Soudham as a mark of respect for Kerala Varma Valiyakoyi Thampuran, who was his close friend:
Answer :- Muloor Padmanabha Panicker

493.Who led ‘Mookkoothi Samaram’’?
Answer :- Arattupuzha Velayudha Panicker

494.Yogakshema Sabha was formed in a meeting held under the presidentship of:
Answer :-  Desamangalam Sankaran Namboothirippad

495.The closest disciple of Sree Narayana Guru who advised the followers of Sree Narayana Guru that they should shed the concept of Sree Narayana Guru as a God :
Answer :- Sahodaran Ayyappan

496.Who wrote the play “Marakkudakkullile Mahanarakam” which aimed at the reformation of Namboothiri community?
Answer :- Mullamangalatha Raman Bhatathirippad

497.The founder of Keraleeya Nair Samajam:
Answer :- C.Krishna Pillai 498.Who authored ‘Keralam-Malayalikalude Mathrubhumi’?
Answer :- EMS Namboothirippad

499.K.Ayyappan started the journal ‘Sahodaran’ from:
Answer :- Mattanchery

500.The importance of 27th October 1946 in the history of Travancore:
Answer :- The Vayalar uprising
Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Previous
Next Post »
0 Comments for "Kerala PSC Renaissance in Kerala 600 Questions - 024"

 
Warning message
ഈ സൈറ്റ് ഏതെങ്കിലും സ്ഥാപനങ്ങളുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിട്ടില്ല. ഏതെങ്കിലും വ്യക്തികളോ സ്ഥാപനങ്ങളോ ഈ സൈറ്റിന്റെയോ അനുബന്ധ സൈറ്റുകളുടെയോ പേരിൽ പണം മേടിക്കുകയാണെങ്കിൽ അത് നിങ്ങളുടെ സ്വന്തം ഉത്തരവാദിത്വത്തിൽ പെടുന്നതായിരിക്കും. ഈ സൈറ്റിനോ ഇതിനോട് അനുബന്ധിച്ചുള്ള സൈറ്റുകൾക്കോ ആ ഇടപാടുമായി യാതൊരു ബന്ധവും ഉണ്ടായിരിക്കുന്നതല്ല. അങ്ങനെ പണമിടപാടുകൾ നടത്തുന്ന സ്ഥാപനങ്ങൾ നിങ്ങളുടെ ശ്രദ്ധയിൽ പെടുകയാണെങ്കിൽ ഈ സൈറ്റിനെ അറിയിക്കുക. വിലാസം :- keralaapschelper@gmail.com or SMS me on 8547883412
Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia