WELCOME TO KERALA PSC HELPER || GENERAL KNOWLEDGE AND CURRENT AFFAIRS QUESTIONS BANK * Kerala PSC Helper Blog is a private blog developed and maintained by Harikrishnan & Team, with the goal of providing information about Kerala Government Jobs, India Govt Jobs, Army Jobs, SSC, UPSC etc. And Also Include Latest Current Affairs and General Knowledge Questions. All the information available in this blog is free of cost and we have no relation with Kerala PSC or any other Govt Undertakings.

ഉയർന്ന യോഗ്യത അയോഗ്യത ആക്കിയത് ശരിയാണോ?

Kerala PSC Renaissance in Kerala 600 Questions - 023

Releted Posts With this Label

Expected Questions from Renaissance In Kerala | Renaissance In Kerala Study Note | Renaissance in Kerala Free Download | Kerala PSC Renaissance In Kerala Study Note | Study Note of Ayya Vaikundar | Kerala PSC Renaissance Questions | PSC Renaissance Questions | Study Note of Brahmananda Swami Sivayogi | Study Note of Chattampi Swami | Study Note of Sree Narayana Guru | Study Note of Vagbhatananda | Study Note of Thycaud Ayya | Study Note of Poikayil Yohannan (Kumara Guru) | Study Note of Ayyankali | Study Note of Pandit Karuppan | Study Note of Mannathu Padmanabhan | Study Note of V.T.Bhattathirippad | Study Note of Dr. Palpu | Study Note of Kumaranasan | Study Note of Vakkom Moulavi | Study Note of Blessed Kuriakose Elias Chavara
-------------------------
400.In which temple consecrated by Sree Narayana Guru installed ‘flame’?
Answer :- Karamukku
401.Which eminent figure of freedom movement of India accompanied Rabindranath Tagore when he visited Sree Narayana Guru?
Answer :- C.F.Andrews

402.“If you want to speak of politics in India, you must speak through the language of religion.” Who gave this advice to Dr.Palpu?
Answer :- Swami Vivekananda

403.After the meeting which eminent personality Sree Narayana Guru wrote ‘Municharyapanchakam’(The Path of the Ascetic)?
Answer :- Ramana Maharshi

404.“Ascetic and holy man who tried to break the Brahmin hold on the performance of religious ceremonies. Attacked caste and associated with Izhavas. Said to have taught yoga to Sree Narayana Guru” – Robin Jeffri made this comment about:
Answer :- Chattampi Swamikal

405.Who wrote the article titled ‘Let’s set fire on temples’?
Answer :- V.T.Bhatathirippad

406.Who declared that his god and goddess are his organisation?
Answer :- Mannath Padmanabhan

407.Name the leader who was imprisoned in connection with Kozhanchery speeh?
Answer :- C.Kesavan

408.Who authored ‘Jeevakarunya Niroopanam’?
Answer :- Chattampi Swamikal

409.In which year Mannath Padmanabhan was born?
Answer :- 1878

410.Sivagiri Pilgrimage begins in the month of:
Answer :- December

411. In which year Chattampi Swamikal was born:
Answer :- 1853

412.The last anniversary of the SNDP Yogam which Narayana Guru attended was held at _____ in 1927:
Answer :- Palluruthy

413.Who is referred to as ‘Sampooranathevan’ in Ayyavazhi mythology?
Answer :- Ayya Vaikuntar

414.Who wrote Vrithantha Pathra Pravarthanam (1912), the first book on journalism in the Malayalam language?
Answer :- K.Ramakrishna Pillai

415. In 1922, when Rabindranath Tagore visited Trivandrum, who sang ‘Divyakokilam’, penned by Kumaranasan in praise of Tagore?
Answer :- C. Kesavan

416.Who is related to the ‘Bhagavan Karl Marx speech’?
Answer :- C.Kesavan

417.The date of Mannam Jayanthi?
Answer :- January 2

418.The lawyer who appeared for C.Kesavan in the Kozhanchery Speech case:
Answer :- T.M.Varghese

419.Who described C.Kesavan as the ‘uncrowned king of Travancore’ in a meeting held at Alappuzha after his release from jail?
Answer :- K.C. Mamman Mappila
420.The publication launched by C.Kesavan when the licence of Navasakthi was confiscated:
Answer :- Prabodhini

421.The autobiography of Swadeshabhimani K.Ramakrishna Pillai:
Answer :- Ente Naadukadathal

422.The name ‘Nivarthana Prakshobhanam’ (Abstention Movement) was coined by:
Answer :- I.C.Chacko

423.Who formed an organization named Uralungal Koolivelakkarude Paraspara Sahayya Sangham(ULCCS ) as part of his social revolutionary mission to fight the caste barriers?
Answer :- Vagbhatananda

424.C.Kesavan became the Chief Minister of Travancore-Cochin in:
Answer :- 1951

425.The teeth of Sree Narayana Guru, which is his only mortal remains, is kept at:
Answer :- Nerul in Navi Mumbai

426.The social reformer who worked as proof reader in the publication ‘Mangalodayam’?
Answer :- V.T.Bhatathirippad

427.Vagbhatananda selected the city of _____ as his main centre of activity.
Answer :- Kozhikode

428.Who established ‘Muslim Printing House’?
Answer :- Vakkom Maulavi

429.The leader of renaissance who formerly worked a head loader during the construction of Government Secretariat building in Thiruvananthapuram:
Answer :- Chattampi Swamikal

430.Who was called ‘Pavangalude Padathalavan’?
Answer :- A.K.Gopalan

431.Who was called ‘Simhala Simham’?
Answer :- C.Kesavan

432.Along with whom Thycaud Ayya started Saiva Prakasa Sabha in 1884?
Answer :- Prof.Sundaram Pillai

433.Who led Rajadhani March in 1938?
Answer :- Akkamma Cheriyan

434.The famous journalist whose final resting place is Payyambalam in Kannur?
Answer :- K.Ramakrishna Pillai

435.Who established SN Trust in 1952?
Answer :- R.Shankar

436.Which newspaper was called ‘Bible of Thiyyas’?
Answer :- Mithavadi

437.Who was the first owner of Mithavadi?
Answer :- T.Sivasankaran

438.From where Mithavadi was published under the editorialship of Moorkoth Kumaran?
Answer :- Thalassery

439.From where Mithavadi was published under the editorialship of C.Krishnan?
Answer :- Kozhikode

440.In which year P.Krishna Pillai was born?
Answer :- 1906

441.Who wrote ‘Jnanakkummi’?
Answer :- Brahmananda Sivayogi

442.The newspaper which provided propaganda for Malayali Memorial?
Answer :- Malayali

443.Which publication was called ‘Ezhava Gazette’?
Answer :- Vivekodayam

444.The social reformer in Kerala who got ‘Rao Sahib’from the British?
Answer :- Ayyathan Gopalan

445. Under whose compulsion C.Kesavan joined Law College Thiruvananthapuram to study law?
Answer :- Sree Narayana Guru 446.From whom Chattampi Swamikal learned Marma Vidhya?
Answer :- Atmananda Swamikal

447.C.Kesavan married Vasanthi, a school teacher, who was the daugher of the social activist:
Answer :- C.V.Kunhiraman

448.Who is the author of the book ‘Brahmarshi Sree Narayana Guru’ which is selected by National Academy of Letters to translate into 23 languages including English?
Answer :- T.Bhaskaran

449.Which occasion coincides with the proclamation of Temple Entry Proclamation?
Answer :- Birth day of Maharaja of Travancore

450.Who was ridiculously called ‘Kafur’ by the conservative sect of muslims as they opposed his reformist activities?
Answer :- Vakkom Maulavi
Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Previous
Next Post »
0 Comments for "Kerala PSC Renaissance in Kerala 600 Questions - 023"

 
Warning message
ഈ സൈറ്റ് ഏതെങ്കിലും സ്ഥാപനങ്ങളുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിട്ടില്ല. ഏതെങ്കിലും വ്യക്തികളോ സ്ഥാപനങ്ങളോ ഈ സൈറ്റിന്റെയോ അനുബന്ധ സൈറ്റുകളുടെയോ പേരിൽ പണം മേടിക്കുകയാണെങ്കിൽ അത് നിങ്ങളുടെ സ്വന്തം ഉത്തരവാദിത്വത്തിൽ പെടുന്നതായിരിക്കും. ഈ സൈറ്റിനോ ഇതിനോട് അനുബന്ധിച്ചുള്ള സൈറ്റുകൾക്കോ ആ ഇടപാടുമായി യാതൊരു ബന്ധവും ഉണ്ടായിരിക്കുന്നതല്ല. അങ്ങനെ പണമിടപാടുകൾ നടത്തുന്ന സ്ഥാപനങ്ങൾ നിങ്ങളുടെ ശ്രദ്ധയിൽ പെടുകയാണെങ്കിൽ ഈ സൈറ്റിനെ അറിയിക്കുക. വിലാസം :- keralaapschelper@gmail.com or SMS me on 8547883412
Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia