WELCOME TO KERALA PSC HELPER || GENERAL KNOWLEDGE AND CURRENT AFFAIRS QUESTIONS BANK * Kerala PSC Helper Blog is a private blog developed and maintained by Harikrishnan & Team, with the goal of providing information about Kerala Government Jobs, India Govt Jobs, Army Jobs, SSC, UPSC etc. And Also Include Latest Current Affairs and General Knowledge Questions. All the information available in this blog is free of cost and we have no relation with Kerala PSC or any other Govt Undertakings.

ഉയർന്ന യോഗ്യത അയോഗ്യത ആക്കിയത് ശരിയാണോ?

Kerala PSC Renaissance in Kerala 600 Questions - 022

Releted Posts With this Label

Expected Questions from Renaissance In Kerala | Renaissance In Kerala Study Note | Renaissance in Kerala Free Download | Kerala PSC Renaissance In Kerala Study Note | Study Note of Ayya Vaikundar | Kerala PSC Renaissance Questions | PSC Renaissance Questions | Study Note of Brahmananda Swami Sivayogi | Study Note of Chattampi Swami | Study Note of Sree Narayana Guru | Study Note of Vagbhatananda | Study Note of Thycaud Ayya | Study Note of Poikayil Yohannan (Kumara Guru) | Study Note of Ayyankali | Study Note of Pandit Karuppan | Study Note of Mannathu Padmanabhan | Study Note of V.T.Bhattathirippad | Study Note of Dr. Palpu | Study Note of Kumaranasan | Study Note of Vakkom Moulavi | Study Note of Blessed Kuriakose Elias Chavara
-------------------------
351.‘Jeevithasamaram’ is the autobiography of:
Answer :- C.Kesavan

352.The only leader in the world to bring down a Communist Government by public and democratic movement:
Answer :- Mannath Padmanabhan

353.Who was the king of Travancore when Vaikom Satyagraha was started?
Answer :- Sri Mulam Tirunal

354.Who came to the Satyagraha camp at Vaikom as an observer at Gandhij’s instence?
Answer :- Vinoba Bhave

355.The king of Travancore who issued Temple Entry Proclamation:
Answer :- Chithira Tirunal

356.Sadhujana Paripalana Sangham founded by Ayyankali was modelled after:
Answer :- SNDP Yogam

357.In which year Cheramar Mahasabha was founded?
Answer :- 1921

358.The social reformer who married Thottakkad Madhavi Amma, the first woman member of Cochin Legislative Council:
Answer :- Mannath Padmanabhan

359.Who among the following actively participated in Vaikom Satyagraha but didn’t participated in Guruvayur Satyagraha as he had gone abroad to practise law?
Answer :- K.P.Kesavamenon

360.Name the prime minister who visited Kerala during the Liberation Struggle:
Answer :- Jawaharlal Nehru

361.What was the aim of Vaikom Satyagraha?
Answer :- Open the approach road of the temple to avarnas

362.The ruler of Travancore who stopped the Kudikkari or Devadasi system:
Answer :- Sethulakshmi Bai

363.The leader who exhorted the women of Kerala in 1931 to boycott temples as they had to remove upper cloths during festival seasons as a part of some rituals:
Answer :- Mannath Padmanabhan

364.“A smriti which is the people’s charter of spiritual emancipation” who hailed the Temple Entry Proclamation with these words?
Answer :- Mahathma Gandhi

365.In which temple Sree Narayana Guru Installed a slab as idol with the words: “Sathyam’ (Truth), Dharmam (Ethics), Daya (Compassion), Sneham (love)” ?
Answer :- Murukkumpuzha

366.The founder of Cheramar Mahasabha?
Answer :- Pampadi John Joseph

367.After which notable incident Gandhiji visited Kerala for the last time?
Answer :- Temple Entry Proclamation

368.The social activist who was killed in 1874 during a boat journey by a group of upperclass people:
Answer :- Arattupuzha Velayudha Panicker

369.“One caste, One religion and One God for man of the same blood and form, there is no difference animals of the same caste alone procreate Viewed thus all humanity belong to one caste”- In which book of Sree Narayana Guru these words can be seen?
Answer :- Jati Mimamsa
370.Who among the following built a Vihar for Budhhists and eventually became a Buddhist himself?
Answer :- C.Krishnan

371.The samadhi of Sree Narayana Guru is at:
Answer :- Sivagiri

372.“Pracheena Malayalam” is authored by:
Answer :- Chattambi Swamikal

373.The first statue of Sree Narayana Guru was unveiled at:
Answer :- Thalassery

374.Who was the leader of opposition in Kerala Legislative Assembly during the Liberation Struggle?
Answer :- P.T.Chacko

375. ‘Vavootuyogam’ was the predecessor of: Answer :- SNDP Yogam

376.During the Liberation Struggle (1959), the ‘Jeevasikha Jatha’ led by Mannath Padmanabhan was started from:
Answer :- Angamali

377. “If a temple perishes that much superstition will perish” who made this controversial statement?
Answer :- C.Kesavan

378.Whom Mannanth Padmanabhan once dubbed as his ‘political nephew’?
Answer :- R.Sankar

379.Vaikom Satyagraha lasted for ____ months.
Answer :- 20 380.The immediate cause of the outbreak of the Liberation Struggle was the introduction of the :
Answer :- Education Bill

381.The dewan of Travancore against whom K.Ramakrishna Pillai launched vehement criticism?
Answer :- P.Rajagopalachari

382.Who married Kaliyamma under the compulsion of relatives but later discontinued married life as he had been devoted to ascetic life?
Answer :- Sree Narayana Guru

383.Which was the major site of Kerala renaissance movements, where first major protests against untouchability and casteism in Hinduism was organized?
Answer :- Vaikom temple

384.In which year Pampadi John Joseph was born?
Answer :- 1887

385.“Brahmasri Sree Narayana Guruvinte Jeevacharitha Samgraham” is written by: Answer :- Kumaranasan

386.“Here I met a remarkable man” About whom Swami Vivekananda made this comment on hearing the clarifications on ‘Chinmudra’ ?
Answer :- Chattampi Swamikal

387.Sree Narayana Guru used saffron colour dress for the first time during the occassion of:
Answer :- First visit to Sri Lanka

388. “Reminiscences of my life” is the English translation of the autobiography of:
Answer :- Mannath Padmanabhan

389.Bhattarakeswaram Temple is related to:
Answer :- Chattampi Swamikal

390.Where Chattampi Swamikal met Swami Vivekananda?
Answer :- Ernakulam

391. “During my travels throughout the world, I have had the good fortune to come in contact with several saints and maharishis... But I have frankly to admit that I have never come across one who is spiritually greater than Swami Narayana Guru or a person who is at par with him in spiritual attainment.” Who paid tribute in the above words after visiting Sree Narayana Guru?
Answer :- Rabindranath Tagore 392.Who established Sree Vidhyadhiraja Theerthapada Paramabhattrakasram?
Answer :- Chattampi Swamikal

393.The publication of which newspaper was stopped in 1906 as the press caught fire ?
Answer :- Sujananandini

394.Who among the following was a proponent of the Civil Rights Movement in Travancore?
Answer :- T.K.Madhavan

395.In which year K.Ramakrishna Pillai took charge as the editor of Swadeshabhimani? Answer :- 1906

396.Sree Narayana Guru gave the message “Organize and strengthen” during the occassion of:
Answer :- Second visit to Sri Lanka

397.Before his first visit to Sri Lanka what was the colour of the dress used by Sree Narayana Guru?
Answer :- White

398.Barrister G.P.Pillai who was mentioned by Mahathma Gandhi in his autobiography was the editor of:
Answer :- Madras Standarad

399.Chattampi Swamikal learnt the art of ‘Hat yoga’ from:
Answer :- Thycaud Ayya

400.In which temple consecrated by Sree Narayana Guru installed ‘flame’?
Answer :- Karamukku
Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Previous
Next Post »
0 Comments for "Kerala PSC Renaissance in Kerala 600 Questions - 022"

 
Warning message
ഈ സൈറ്റ് ഏതെങ്കിലും സ്ഥാപനങ്ങളുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിട്ടില്ല. ഏതെങ്കിലും വ്യക്തികളോ സ്ഥാപനങ്ങളോ ഈ സൈറ്റിന്റെയോ അനുബന്ധ സൈറ്റുകളുടെയോ പേരിൽ പണം മേടിക്കുകയാണെങ്കിൽ അത് നിങ്ങളുടെ സ്വന്തം ഉത്തരവാദിത്വത്തിൽ പെടുന്നതായിരിക്കും. ഈ സൈറ്റിനോ ഇതിനോട് അനുബന്ധിച്ചുള്ള സൈറ്റുകൾക്കോ ആ ഇടപാടുമായി യാതൊരു ബന്ധവും ഉണ്ടായിരിക്കുന്നതല്ല. അങ്ങനെ പണമിടപാടുകൾ നടത്തുന്ന സ്ഥാപനങ്ങൾ നിങ്ങളുടെ ശ്രദ്ധയിൽ പെടുകയാണെങ്കിൽ ഈ സൈറ്റിനെ അറിയിക്കുക. വിലാസം :- keralaapschelper@gmail.com or SMS me on 8547883412
Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia