Kerala PSC Lower Division Clerk (LDC) 2017 ANSWER KEYClick Here
.
PSC LATEST UPDATES....CLICK HERE
.
WELCOME TO KERALA PSC HELPER || GENERAL KNOWLEDGE AND CURRENT AFFAIRS QUESTIONS BANK * Kerala PSC Helper Blog is a private blog developed and maintained by Harikrishnan & Team, with the goal of providing information about Kerala Government Jobs, India Govt Jobs, Army Jobs, SSC, UPSC etc. And Also Include Latest Current Affairs and General Knowledge Questions. All the information available in this blog is free of cost and we have no relation with Kerala PSC or any other Govt Undertakings.

Kerala PSC Renaissance in Kerala 600 Questions - 021

Releted Posts With this Label

Expected Questions from Renaissance In Kerala | Renaissance In Kerala Study Note | Renaissance in Kerala Free Download | Kerala PSC Renaissance In Kerala Study Note | Study Note of Ayya Vaikundar | Kerala PSC Renaissance Questions | PSC Renaissance Questions | Study Note of Brahmananda Swami Sivayogi | Study Note of Chattampi Swami | Study Note of Sree Narayana Guru | Study Note of Vagbhatananda | Study Note of Thycaud Ayya | Study Note of Poikayil Yohannan (Kumara Guru) | Study Note of Ayyankali | Study Note of Pandit Karuppan | Study Note of Mannathu Padmanabhan | Study Note of V.T.Bhattathirippad | Study Note of Dr. Palpu | Study Note of Kumaranasan | Study Note of Vakkom Moulavi | Study Note of Blessed Kuriakose Elias Chavara
-------------------------
301.The author of ‘Udhyanavirunnu’:
Answer :- Pandit Karuppan

302.‘Ente Jeevithasmaranakal’ is the autobiography of:
Answer :- Mannath Padmanabhan

303.Who established places of worship known as ‘Nizhal thangal’?
Answer :- Ayya Vaikuntar

304.The social reformer who was known as ‘Shanmukhadasa’:
Answer :- Chattampi Swamikal

305.Mannath Padmanabhan started his professional life as a:
Answer :- Teacher

306. ‘Thuvayal Panthi’ was established by:
Answer :- Ayya Vaikunatar

307.Who wrote ‘Swaathanthrya gadha’ ?
Answer :- Kumaranasan

308.In a message to the Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam in 1926 who declared, No community can make progress except through organization?
Answer :- Sree Narayana Guru

309.The social reformer related to ‘Villuvandi Yatra’?
Answer :- Ayyankali

310.Who established Narayana Gurukulam in 1923 in the Nilgiri Hills with the blessings of Nârâyana Guru?
Answer :- Nataraja Guru

311. Who called Sree Narayana Guru as ‘The Second Buddha’?
Answer :- G. Sankara Kurup

312.Who ruled that Sivagiri pilgrims could wear yellow clothes - the colour of the garments Sri Buddha wore?
Answer :- Sree Narayana Guru

313.The publication ‘Prabuddhakeralam’ was launched by:
Answer :- Agamananda

314.Whose home was ‘Sahithyakudeeram’?
Answer :- Pandit Karuppan

315.In which year Mannath Padmanabhan got the award ‘Bharat Kesari’?
Answer :- 1959

316.Who proclaimed: It is years since I left castes and religions. Yet some people think that I belong to their caste. That is not correct. I do not belong to any particular caste or religion?
Answer :- Sree Narayana Guru

317.A notable disciple of Sree Narayana Guru introduced Guru’s visions and ideals to the western world:
Answer :- Nataraja Guru

318.Which organization is related to the publication ‘Service’?
Answer :- Nair Service Society

319.The real name of Agamananda:
Answer :- Krishnan Nambiathiri

320.Who was the Secretary of the committee for Abstention Movement in Travancore?
Answer :- C.Kesavan

321.In which year was the Villuvandi yatra of Ayyankali?
Answer :- 1893

322. ‘Unni Namboothiri’ is the publication of:
Answer :- Yogakshema Sabha

323.The first secretary of N.S.S:
Answer :- Mannath Padmanabhan

324.In which publication Dr.Palpu wrote with the pen name ‘Thiruvithamkotte Theeyan’?
Answer :- Madras Standard

325.In which year was the Villuvandi Yatra of Ayyankali?
Answer :- 1893

326.The first school of N.S.S. was started at:
Answer :- Karukachal

327.How many people signed the Ezhava Memorial?
Answer :- 13176

328.Who took initiative to establish Samastha Thiruvithamkur Pulayar Mahasabha?
Answer :- T.T.Kesavan Sastri

329.From which place the publication of Kerala Kaumudi was started in 1911?
Answer :- Mayyanad 330.At present where is the headquarters of Kerala Kaumudi?
Answer :- Pettah in Thiruvananthapuram

331.The organisation in Kerala which was founded in the lines of Servants of India Society?
Answer :- Nair Service Society

332.Who called Ayyankali ‘Pulayaraja’?
Answer :- Mahathma Gandhi

333.Which was the mouth piece of Abstention Movement?
Answer :- Kerala Kesari

334.At present the mouth piece of Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam?
Answer :- Yoganadam

335. Who suggested the name Nair Service Society?
Answer :- K.Paramu Pillai

336.All are of one Self-fraternity such being the dictum to avow, In such a light how can we take life And devoid of least pity go on to eat.who said?
Answer :- Sree Narayana Guru

337..Who led ‘Jeevasikha Jatha’ during the Liberation Struggle?
Answer :- Mannath Padmanabhan

338.Who called Ayyan Kali as Pulaya Raja?
Answer :- Mahathma Gandhi

339.The social reformer who led Achipudava Samaram ?
Answer :- Arattupuzha Velayudha Panicker 340.In which year the Maharajah of Travancore exempted Narayana Guru from personal appearances in court, an honour recognizing the Guru as a distinguished living Travancoreersonality?
Answer :- 1904

341.first planned and organized agitation for denied rights in the history of Kerala:
Answer :- Vaikom Satyagraha

342.Who wrote ‘Jathi Nirnayam’ ?
Answer :- Sree Narayana Guru

343.Who was the president of the Guruvayur Satyagraha Committee?
Answer :- Mannath Padmanabhan

344.The Tamil Renaissance leader who was associated with the Vaikom Satyagraha of 1924-25?
Answer :- E.V.Ramaswami Naicker

345.Who wrote ‘Nirvruthi Panchakam’ ?
Answer :- Sree Narayana Guru

346.The leader of Paliyam Satyagraha who was killed in police action.
Answer :- A.G.Velayudhan

347.Who is related to the pen name ‘Thiruvithamkotte Theeyan’?
Answer :- Dr.Palpu

348.Who wrote ‘Brahmavidya Panchakam’ , a Sanskrit work ?
Answer :- Sree Narayana Guru

349.Who suggested the name ‘Nair Bhrithyajana Sangham’?
Answer :- K.Kannan Menon

350.Who was the chairman of the Antiuntouchability Committee formed at a conference held at Ernakulam in 1924?
Answer :- K.Kelappa
Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Previous
Next Post »
0 Comments for "Kerala PSC Renaissance in Kerala 600 Questions - 021"

 
Warning message
ഈ സൈറ്റ് ഏതെങ്കിലും സ്ഥാപനങ്ങളുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിട്ടില്ല. ഏതെങ്കിലും വ്യക്തികളോ സ്ഥാപനങ്ങളോ ഈ സൈറ്റിന്റെയോ അനുബന്ധ സൈറ്റുകളുടെയോ പേരിൽ പണം മേടിക്കുകയാണെങ്കിൽ അത് നിങ്ങളുടെ സ്വന്തം ഉത്തരവാദിത്വത്തിൽ പെടുന്നതായിരിക്കും. ഈ സൈറ്റിനോ ഇതിനോട് അനുബന്ധിച്ചുള്ള സൈറ്റുകൾക്കോ ആ ഇടപാടുമായി യാതൊരു ബന്ധവും ഉണ്ടായിരിക്കുന്നതല്ല. അങ്ങനെ പണമിടപാടുകൾ നടത്തുന്ന സ്ഥാപനങ്ങൾ നിങ്ങളുടെ ശ്രദ്ധയിൽ പെടുകയാണെങ്കിൽ ഈ സൈറ്റിനെ അറിയിക്കുക. വിലാസം :- keralaapschelper@gmail.com or SMS me on 8547883412
Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia