WELCOME TO KERALA PSC HELPER || GENERAL KNOWLEDGE AND CURRENT AFFAIRS QUESTIONS BANK * Kerala PSC Helper Blog is a private blog developed and maintained by Harikrishnan & Team, with the goal of providing information about Kerala Government Jobs, India Govt Jobs, Army Jobs, SSC, UPSC etc. And Also Include Latest Current Affairs and General Knowledge Questions. All the information available in this blog is free of cost and we have no relation with Kerala PSC or any other Govt Undertakings.

ഉയർന്ന യോഗ്യത അയോഗ്യത ആക്കിയത് ശരിയാണോ?

Kerala PSC Social Welfare Schemes Expected Questions - 08

Releted Posts With this Label

PSC Social Welfare Schemes Expected Questions | Kerala PSC Social Welfare Schemes Expected Questions | Expected Questions from Social Welfare Schemes | Expected Questions from Social Welfare Schemes and Measures | PSC Social Welfare Schemes and Measures | Kerala PSC Social Welfare Schemes and Measures | Expected Questions from Social Welfare Schemes and Measures | Social Welfare Schemes and Measures Note | Social Welfare Schemes Questions | Social Welfare Schemes and Measures Study Note | Social Welfare Schemes and Measures Notes Free Download | PSC Social Welfare Schemes and Measures Exam Questions |
91. Under MSY programme, the rural woman of ______ years of above age can open their savings, account in the rural post office?
Answer :- 18 Years

92. The Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana (RGGVY) was launched in _____?
Answer :- April 2005

93. Bharat Nirman is a time bound business plan for action in _____? 
Answer :- Rural Infrastructure

94. Which among the followings are; the objectives of BalikaE. Samridhi Yojana?
(i) Change negative family & community attitudes towards the girl child
(ii) Improve enrolment & retention of girl children in schools
(iii) To raise the age at marriage of girls 
(iv) To assist the girl to undertake income generating activities
Answer :- All the above

95. The Government of India launched the Balika Samridlul Yojana in which year?
Answer :- 15 August 1997

96. Which Ministry has launched the health insurance scheme for BPL families namely Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY)?
Answer :- Ministry of Labour &II Employment 

97. Who pays the premium of the RSBY?
Answer :- The Government

98. The Raslitilya Swasthya Bima Yojana provides cover for hospitalization expenses up to _____?
Answer :- Rs.30,000/-

99. Rashtriya Swasthya Bima Yojana started rolling from ______?
Answer :- 1 Apri1 2008

100. In which year was the Mid-day Meals programme implemented?
Answer :-  2004

101. In the Mid-day Meals programme, who fully borne the cost of food grains?
Answer :-  Government of India

102. Which is the massive city modernisation scheme?
Answer :- JnNURM (Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission)

103. What are the main objectives of the JnNURM scheme?
Answer :-  Improve the quality of life & infrastructure in the cities

104. In which year was the JnNURM officially inaugurated?
Answer :-  3 December 2005

105. Which scheme aims at the 'urban slum dwellers living below the poverty line who do I not possess adequate shelter?
Answer :- VAMBAY (Valmiki  Ambedkar Awas Yojana)

106. Which scheme was launched by the Indian Government to create a hunger free India?
Answer :- Antyodaya Anna Yojana (AAY)

107. In which year was the Antyodaya Anna Yojana launched?
Answer :- 25th December 2000

108. Name the central scheme which aims to provide self employment to learned jobless youth & women?
Answer :- Prime Minister Rozgar Yojana (PMRY)

109. In which year was the PMRY scheme launched?
Answer :- 2nd October 1993

110. ഇന്ത്യയിലെ എല്ലാ ജില്ലകളിലും തൊഴിലുറപ്പ് പദ്ധതി നടപ്പിലാക്കി തുടങ്ങിയത് എന്ന്?
Answer :- 2008 April 1

111. Beti bacchavo beti padavo launched in Panipet which year?
Answer :- 22 January 2015
MORE SOCIAL WELFARE SCHEME QUESTIONS
Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Previous
Next Post »
 
Warning message
ഈ സൈറ്റ് ഏതെങ്കിലും സ്ഥാപനങ്ങളുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിട്ടില്ല. ഏതെങ്കിലും വ്യക്തികളോ സ്ഥാപനങ്ങളോ ഈ സൈറ്റിന്റെയോ അനുബന്ധ സൈറ്റുകളുടെയോ പേരിൽ പണം മേടിക്കുകയാണെങ്കിൽ അത് നിങ്ങളുടെ സ്വന്തം ഉത്തരവാദിത്വത്തിൽ പെടുന്നതായിരിക്കും. ഈ സൈറ്റിനോ ഇതിനോട് അനുബന്ധിച്ചുള്ള സൈറ്റുകൾക്കോ ആ ഇടപാടുമായി യാതൊരു ബന്ധവും ഉണ്ടായിരിക്കുന്നതല്ല. അങ്ങനെ പണമിടപാടുകൾ നടത്തുന്ന സ്ഥാപനങ്ങൾ നിങ്ങളുടെ ശ്രദ്ധയിൽ പെടുകയാണെങ്കിൽ ഈ സൈറ്റിനെ അറിയിക്കുക. വിലാസം :- keralaapschelper@gmail.com or SMS me on 8547883412
Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia