Barrister G.P.Pillai

Renaissance in Kerala | Kerala PSC Renaissance in Kerala Questions | PSC Renaissance in Kerala | Expected Questions from Renaissance In Kerala | Renaissance In Kerala Study Note | Renaissance in Kerala Free Download | Kerala PSC Renaissance In Kerala Study Note | Study Note of Ayya Vaikundar | Kerala PSC Renaissance Questions | PSC Renaissance Questions | Study Note of Brahmananda Swami Sivayogi | Study Note of Chattampi Swami | Study Note of Sree Narayana Guru | Study Note of Vagbhatananda | Study Note of Thycaud Ayya | Study Note of Poikayil Yohannan (Kumara Guru) | Study Note of Ayyankali | Study Note of Pandit Karuppan | Study Note of Mannathu Padmanabhan | Study Note of V.T.Bhattathirippad | Study Note of Dr. Palpu | Study Note of Kumaranasan | Study Note of Vakkom Moulavi | Study Note of Blessed Kuriakose Elias Chavara
-------------------------
1. ഗാന്ധിജിയുടെ ആത്മകഥയായ 'എൻറെ സത്യാന്വേഷണ പരീക്ഷണങ്ങൾ' എന്ന കൃതിയിൽ പരാമർശിക്കപ്പെട്ടിരിക്കുന്ന ഏക തിരുവിതാംകൂറുകാരൻ?
Answer :- ജി.പി.പിള്ള

2. ജി.പി.പിള്ളയുടെ മുഴുവൻ പേര്?
Answer :- ജി.പരമേശ്വരപിള്ള

3. 'തിരുവിതാംകൂറിലെ രാഷ്ട്രീയ പ്രക്ഷോഭണങ്ങളുടെ പിതാവ് എന്ന് വിശേഷിപ്പിക്കപ്പെടുന്ന വ്യക്തി?
Answer :- ജി.പി.പിള്ള

4. മലയാളി മെമ്മോറിയലിൻറെ ഉപജ്ഞാതാവ് ആരാണ്?
Answer :- ജി.പി.പിള്ള

5. ഇന്ത്യൻ നാഷണൽ കോൺഗ്രസിൽ ഔദ്യോഗിക ചുമതലവഹിച്ച ആദ്യ തിരുവിതാംകൂറുകാരൻ ആരാണ്?
Answer :- ജി.പി.പിള്ള

6. ജി.പി.പിള്ള ജനിച്ചത് എന്നാണ്?
Answer :- 1864 ഫെബ്രുവരി 26 (ബാല്യത്തിൽ തന്നെ മാതാപിതാക്കളെ നഷ്‍ടപ്പെട്ട ജി.പിയെ മാതൃസഹോദരിയാണ് എടുത്ത് വളർത്തിയത്)
7. തിരുവിതാംകൂർ ദിവാൻ രാമയ്യങ്കാരെയും അദ്ദേഹത്തിൻറെ ഭരണത്തെയും വിമർശിച്ചുകൊണ്ടുള്ള ലേഖനങ്ങൾ ഏത് തൂലികാ നാമത്തിലാണ് പ്രസിദ്ധീകരിച്ചു വന്നത്?
Answer :- ജി.പി

8. തിരുവിതാംകൂർ ദിവാൻ രാമയ്യങ്കാരെയും അദ്ദേഹത്തിൻറെ ഭരണത്തെയും വിമർശിച്ചുകൊണ്ടുള്ള ലേഖനങ്ങൾ ഏത് പത്രത്തിലാണ് പ്രസിദ്ധീകരിച്ചത്?
Answer :- Western Star

9. പത്രത്തിൽ സത്യം എഴുതി എന്ന കുറ്റത്തിന് സ്വന്തം നാട് വിടേണ്ടി വന്ന ആദ്യ തിരുവിതാംകൂറുകാരൻ?
Answer :- ജി.പി.പിള്ള (ദിവാന്റെ അഴിമതികളെക്കുറിച്ചെഴുതി എന്ന കുറ്റത്തിന് അദ്ദേഹം കോളേജിൽ നിന്ന് പുറത്താക്കപ്പെട്ടു. തുടർന്ന് അദ്ദേഹം നാട് വിട്ടു.)

10. ഏത് കോൺഗ്രസ്സ് സമ്മേളനത്തിലാണ് ജി.പി ആദ്യമായി പങ്കെടുത്തത്?
Answer :- ബോംബെ കോൺഗ്രസ്സ് സമ്മേളനം (1889)

11. ഏത് സമ്മേളനത്തിലാണ് ജി.പി സെക്രട്ടറിയായി തിരഞ്ഞെടുക്കപ്പെട്ടത്?
Answer :- മദ്രാസ് സമ്മേളനം (1894)
12. ജി.പി.പിള്ള അന്തരിച്ചത് ?
Answer :- 1903 മെയ് 21 

Popular Posts

About This Site

KERALAPSCHELPER.com is an exclusive and useful site for all job seekers in Kerala and India. This site includes various types of Kerala PSC Previous, Kerala PSC Old questions with answers, Kerala PSC Model and Sample question papers and answers, Kerala PSC Malayalam Questions, Kerala PSC Examination Syllabus, Kerala PSC Rank Lists, Kerala PSC latest Notifications and Kerala PSC General Knowledge (gk) questions ,Kerala PSC maths and mental ability questions , Kerala PSC examination expected questions, Kerala PSC examination current affairs questions,Kerala PSC hall tickets,Kerala PSC interview and practical schedule details and many many more. This site provide also provide various govt jobs information all around the country. Also provide previous and model Bank Test questions with answers and IBPS CWE Bank Test Model Questions.TET questions and model etc.. Use it as a complete online study material.