PSC Examination Previous Question Papers | Previous Question Paper of Examination | Solved Previous Question Paper | Kerala PSC Previous Question Paper | Kerala PSC Solved Question Paper | Previous Question Papers | Previous Question Papers Only | HSA Previous Question Papers | LPSA Previous Question Papers | UPSA Previous Question Papers | LDC Previous Question Papers | LGS Previous Question Papers
------------------------

746. Who among the following women leaders was not the President of Indian National Congress even once?
(A) Annie Besant (B) Vijayalakshmi Pandit (C) Sarojini Naidu (D) Indira Gandhi

DIVISIONAL ACCOUNTANT 2002
Answer:- (B) Vijayalakshmi Pandit

747. Who was the Nawab of Bengal at the time of the Battle of Plassey?
(A) Mir Jaffar (B) Mir Jumla (C) Mir Qasim (D) Siraj-ud-daula

DIVISIONAL ACCOUNTANT 2002
Answer:- (D) Siraj-ud-daula

748. In 1943 Netaji Subash Chandra Bose proclaimed the formation of the provisional Goverment of Independent India (Azad Hind) in:
(A) Vienna (B) Tokyo (C) Rangoon (D) Sigapore

DIVISIONAL ACCOUNTANT 2002
Answer:- (D) Sigapore


749. Right belief, Right cognition and Right conduct are the three gems or Triratnas associated with:
(A) Buddhism (B) Jainism (C) Hinduism (D) Islam

DIVISIONAL ACCOUNTANT 2002
Answer:- (B) Jainism

750. The countries comprising the Indian sub continent are:
(A) India,Pakistan,China,Myanmar and Bangladesh (B) India, Pakistan ,Nepal, Bhutan,and Bangladesh (C) India, Nepal, China, and Bangladesh (D) None of these

DIVISIONAL ACCOUNTANT 2002
Answer:- (B) India, Pakistan ,Nepal, Bhutan,and Bangladesh

751. The Nilgiris are part of the:
(A) Western Ghats (B) Eastern Ghats (C) Aravallis (D) Satpura

DIVISIONAL ACCOUNTANT 2002
Answer:- (A) Western Ghats

752. The most useful feature of Himalayan rivers is that:
(A) They are huge in terms of total length (B) They offer perennial source of water supply (C) They deposit large amount of slit (D) All of the above

DIVISIONAL ACCOUNTANT 2002
Answer:- (D) All of the above

753. The richest type of soil is the:
(A) Red soil (B) Alluvial soil (C) Black soil (D) Laterite soil

DIVISIONAL ACCOUNTANT 2002
Answer:- (B) Alluvial soil

754. The Ganges beyond Farakka after entering Bangladesh is known as:
(A) Padma (B) Ganga Sagar (C) Swaran Ganga (D) Meghna

DIVISIONAL ACCOUNTANT 2002
Answer:- (A) Padma

755. The copper mines in India are located in:
(A) Mayurbhanj (B) Dhanbad (C) Kolar (D) Khetri

DIVISIONAL ACCOUNTANT 2002
Answer:- (D) Khetri

0 comments:

Post a Comment

 
Top