Navigation

Kerala PSC Examination Expected Questions - 356 (FACTS ABOUT KERALA)

LDC Classroom,LDC Operation Vijay,Thozhilvartha Harisree,thozhilvartha,thozhilveedhi,LDC Exam Special Questions,LDC Questions,PSC LDC Questions,kerala psc LDC Questions,LDC Expected Questions,psc LDC Expected Questions,keralapsc LDC Expected Questions,ldc Previous Questions,psc ldc Previous Questions,kerala dc Previous Questions,LDC Study materials,LDC free Study materials,LDC Study materials download, LDC free Study materials download,PSC Expected Questions,Keralapsc Expected Questions,Kerala PSC Expected Questions,UPSC Expected Questions,SSC Expected Questions,Expected Questions for PSC Exams,Expected Questions for SSC,Expected Questions for RRB,LDC Examination Expected Questions , LGS Classroom,LGS Operation Vijay,Thozhilvartha Harisree,thozhilvartha,thozhilveedhi,LGS Exam Special Questions,LGS Questions,PSC LGS Questions,kerala psc LGS Questions,LGS Expected Questions,psc LGS Expected Questions,keralapsc LGS Expected Questions,LGS Previous Questions,psc dc Previous Questions,kerala dc Previous Questions,LDC Study materials,LGS free Study materials,LGS Study materials download, LGS free Study materials download,PSC Expected Questions,Keralapsc Expected Questions,Kerala PSC Expected Questions,UPSC Expected Questions,SSC Expected Questions,Expected Questions for PSC Exams,Expected Questions for SSC,Expected Questions for RRB,LGS Examination Expected Questions,Competitive Examination Notes,Competitive Examination Notes for LDC,Competitive Examination Notes for IAS,Competitive Examination Notes HSST,Competitive Examination Notes for PSC Exam,Competitive Examination Notes for IPS, Competitive Examination Notes for SSC Exam,Competitive Examination Notes for RRB Exam,Competitive Examination Notes for Download,Competitive Examination Notes Free Download,Competitive Examination Notes for U,Secretariat Assistant Exam Special Questions,Secretariat Assistant Questions,PSC Expected Questions From Kerala History,PSC Expected Questions From Indian History ,PSC Expected Questions From Geography,PSC Expected Questions From Information Technology,PSC Expected GK Questions in English Medium,PSC Expected Questions From Constitution of India,PSC Expected Questions From Biology, PSC Expected Questions From Chemistry ,PSC Expected Questions From Physics , PSC Expected Questions From Astrology,renaissance in Kerala PSC Questions,
PSC Expected Questions From Kerala History | PSC Expected Questions From Indian History | PSC Expected Questions From Geography | PSC Expected Questions From Information Technology | PSC Expected GK Questions in English Medium | PSC Expected Questions From Constitution of India | PSC Expected Questions From Biology | PSC Expected Questions From Chemistry | PSC Expected Questions From Physics | PSC Expected Questions From Astrology | Renaissance in Kerala PSC Questions | Competitive Examination Expected General Knowledge Questions Expected Questions for IAS Examinations | Expected Questions for IPS Examinations | Expected Questions for Bank Examination | Expected Questions for UPSC Examinations | Expected Questions for SSC Examinations | Expected Questions for LDC Examination | Expected Questions for Teaching Post Examinations |
----------------- FACTS ABOUT KERALA ---------------

81.Which is the second university in Kerala? 
Answer :- Calicut University 

82.Who was called ‘the Marthanda Varma of Kochi’ as he introduced several reforms? 
Answer :- Sakthan Thampuran 

83.Who was the King of Travancore when University of Travancore was established? 
Answer :- Chithira Thirunal 

84.The Hajur Katcheri of Travancore was shifted from Kollam to Thiruvananthapuram during the reign of:
Answer :- Swati Tirunal 

85.Malabar Special Police was formed in:
Answer :- 1921 

86.The first Malayali woman to become chief justice of the Kerala High Court:
Answer :- KK Usha 

87. The founder of Kalamandalam:
Answer :- Vallathol Narayana Menon

88.The Dewan of Travancore who selected Alappuzha as the centre of his activities:
Answer :- Raja Kesavadas 

89.Ayyanadikal Thiruvadikal issued the edict of Tarisappally in:
Answer :- 849 

90.In which century Huantsang is believed to have reached Kerala?Answer :- Seventh 



91.In which century Thacholi Othenan lived?
Answer :- 16th 

92.Malabar was brought under the British control in 1792 and the Joint Commissioners published a code in:
Answer :- 1793 

93.Primitive form of Kathakali:
Answer :- Ramanattam 

94.The first justice of the Travancore High Court:Answer :- Ramachandrayyar 

95.The first person in Kerala to write Sanskrit Drama: 
Answer :- Saktibhadran 

96.The first private medical college in Kerala, TD Medical College was established in the district of: 
Answer :- Alappuzha 

97.The headquarters of areas of Malabar when it was under the control of Tipu Sultan:
Answer :- Farokk 

98.Who is regarded as the father of the city of Thrissur? 
Answer :- Sakthan Thampuran 

99.Raja Raja Chola invaded Kerala in:
Answer :- AD 1000 
Share
Banner

HARI Mash

Post A Comment:

0 comments: