Kerala PSC Lower Division Clerk (LDC) Notification 2016 Click Here
Kerala PSC SALES ASSISTANT GRADE II Examination Answer Key 26 November 2016 Available Now :- CLICK HERE || Kerala PSC LDC Notification 2016 on November 25th :- CLICK HERE 4 More Details || Kerala PSC Notification November 2016 :- CLICK HERE || Kerala PSC LP School Assistant and UP School Assistant Special Posts:- CLICK HERE || Kerala Teachers Ability Test Examination Answer Key [5th November 2016]:- CLICK HERE || KERALA PSC BEVERAGES LDC EXAMINATION OFFICIAL ANSWER KEY 22 October 2016 Available Now :- CLICK HERE WELCOME TO KERALA PSC HELPER || GENERAL KNOWLEDGE AND CURRENT AFFAIRS QUESTIONS BANK * Kerala PSC Helper Blog is a private blog developed and maintained by Harikrishnan & Team, with the goal of providing information about Kerala Government Jobs, India Govt Jobs, Army Jobs, SSC, UPSC etc. And Also Include Latest Current Affairs and General Knowledge Questions. All the information available in this blog is free of cost and we have no relation with Kerala PSC or any other Govt Undertakings.

Kerala PSC Secretariat Assistant Examination 2015 May 16 Answer Key

Secretariat Assistant Examination Answer Key | PSC Secretariat Assistant Examination Answer Key | Kerala PSC Secretariat Assistant Examination Answer Key | Answer Key of Secretariat Assistant ExaminationAnswer Key of  PSC Secretariat Assistant ExaminationAnswer Key of  Kerala PSC Secretariat Assistant Examination  | Secretariat Assistant Examination 2015 Answer Key | PSC Secretariat Assistant Examination 2015 Answer Key | Kerala PSC Secretariat Assistant Examination 2015 Answer KeySecretariat Assistant Examination 2015 May 16 Answer Key | PSC Secretariat Assistant Examination 2015 May 16 Answer Key | Kerala PSC Secretariat Assistant Examination 2015 May 16Answer Key |
Answer Key of Kerala PSC Secretariat Assistant/ Auditor  Examination 2015 [ Direct and By Transfer].
Answer Key of Secretariat Assistant/ Auditor Examination is available after the Examination. Candidates can download the Answer Key through this Website.
 
Gazette Date : 31/12/2014
Category No: 638/2014 (Direct) and 639/2014 (By Transfer)
Name of Post :- Secretariat Assistant/Auditor 
Name of Department :- Government Secretariat / Kerala Public Service Commission / Advocate General's Office (Ernakulam) /Local Fund Audit Department/ Office of the Vigilance Tribunal (Thiruvananthapuram)/Special Judges and Enquiry Commissioner Office (Thrissur, Thiruvananthapuram)


Scale of Pay :- 13900-24040/-
Number of Vacancies :- Not Estimated
About The Examination
Question Paper Code :- 99/2015
Date: 16/05/2015 Saturday 
Time :- 01.30 PM to 03.15 PM.
Maximum Marks:- 100
Exam Duration:- 1 hour 15 minutes
Medium of Questions: English
Exam Syllabus
An Objective Type Test (OMR Valuation) based on the qualification prescribed for the post.
Click Here for the Same 

1. Which of the following units is usually used to denote the intensity of pollution
Answer :- Parts per million



2. Nitrogen fixing bacteria lives in the roots tumours of pea-plants is called
Answer :- Rhizobium

3. Which of the following chemicals is used in fire extinguishers?
Answer :- Sodium bicarbonate

4. Which phenomenon of light is behind the rainow?
Answer :- No Answer (Dispersion)

5. Which is the hardest material ever known in the universe?
Answer :- Diamond

6. Which instrument regulates the resistance or current in a circuit?
Answer :- Rheostat

7. The scientist who formulated the 'Germ theory of disease' is?
Answer :- Louis Pastere

8. In which atmospheric level ozone gas seen ?
Answer :- Stratosphere


9. Which is the ralay center in our brain?
Answer :- Thalamus

10. Methane gas is invented by the sceintist?

Answer :- Alexandro Volta

11. On which day 'Mangalyan' was launched from Sriharikotta?
Answer :- 5 November 2013

12. Who is the Chief Election Commissioner of India?
Answer :- No Answer

13. Headquarter of KILA is at?
Answer :- Thrissur

14. The final match of FIFA World Cup 2014 was between?
Answer :- Germany and Argentina
Infolink Ads
15. What is the full form of 'NITI' in NITI Aayog?
Answer :- National Institution for Transforming India

16. Who won the Nobel Prize for Literature in 2004?
Answer :- Patric Modiano

17. Who is the new President of Sri Lanka?
Answer :- Maithripala Sirisena

18. In which year 'Bharth Ratna', the highest civilian award in India was instituted?
Answer :- 1954

19. Whop is the present Governor of Kerala?
Answer :- P.Sadashivam

20.  Which work of Suhash Chandra won Kendra Sahithya Academy Award 2014?
Answer :- Manushyanu Oru Aamukham

21. The famous Champaran Satyagraha was started by Gandhiji in the year?
Answer :- 1917

22. Which education reform was considered as the 'Magna Carta' of English Education in India?
Answer :- Wood's Despatch

23. Who was considered as the father of Indian Local Self Government?
Answer :- Lord Rippon

24. In which year Rash Bihari Bose organised the Indian Independence League at Bangkok?
Answer :- 1942
Follow Us On TWITTER | FACEBOOK | Google+ | Youtube 25. Which is the oldest mountain Range in India?
Answer :- Aravalli

26. Which river was considered as sacred by the Vedic Aryans?
Answer :- Saraswathi



27. Who wrote the famous book 'Poverty and Un-British Rule in India?
Answer :- Dadabhai Naoroji

28. What was the orginal name of Swami Dayananda Saraswathi?
Answer :- Mulshankar

29. Who amoung the following English men described the 1857 Revolt was a 'National Rising'?
Answer :- Benjamin Disrseli

30. Who ws the Chief Organiser of the 'Ghadar Movement'?
Answer :- Lala Hardayal

31. The Famous work 'Mokshapradeepam' was written by?
Answer :- Brahmananda Shivayogi

32. Where was the famous news paper 'Swadeshabhimani' started by Vakkom Abdul Khadar Maulavi?
Answer :- Anchuthengu

33. Nair Service Society was formed  in the year?
Answer :- 1914

34. Who founded 'Advita Ashram' at Aluva in 1913?
Answer :- Sri Narayana Guru

35. The famous Tirunelli temple lies in the valley of?
Answer :- Brahamagiri

36. Which of the following river was called as 'Churni' in Ancient times?
Answer :- Periyar

37. Which of the work contains the earliest referrence to the town Quilon?
Answer :- Topographia Indika Christiana

38. Who was the leader of the first agricultural laborers strike in Kerala demanding the social and economic issues?
Answer :- Ayyankali

39. What was the orginal name of Vagbhatananda?
Answer :- Kunhikanan
40. Who started Prathyaksha Raksha Daiva Sabha, a Dalit  liberation movement in Kerala?
Answer :- Poykayil Yohannan

41. What is the time limit within which an information is to be provided regarding the life and liberty of a person under the RTI Act 2005?
Answer :- 48 Hours

42. The SC/ST Preventions of Atrocities Act 1989 enforced with effect from?
Answer :- 30th January 1990



43. Who wrote the book "A vindication of the rights of women'?
Answer :- Mary Wollstone Craft

44. The Lokayuktha and Upalokayukta Act was first passed in?
Answer :- Maharashtra

45. Right to property was removed from the list of Fundamental Rights by the?
Answer :- 44th Amendment

46. The chairman and members of the State Public Service Commission are appointed by?
Answer :- The Governor

47.Who act as the friend, philosopher and guide of the Public Account Committee?
Answer :- Comptroller and Auditor General

48. An order of court to produce a person suffering detention is called?
Answer :- Certiorari

49. The concept of Directive Principles was borrowed from?
Answer :- Irish Republic

50. 'Sati' - Self immolation of widows - was prohibited by law in Bengal in 1829 by the British Governor?
Answer :- William Bentick

51. The target group under ICDS Scheme is?
Answer :- Children in the age group of 0 - 6 Years

52. Indira Awas Yojana is related to the construction of?
Answer :- Rural Housing

53. Jawahar Rozgar Yojana was launched by?
Answer :- Sri.Rajeev Gandhi

54. The Antyodaya Anna Yojana was launched on?
Answer :- December 25th, 2000

55. Which of the following is a non-government organisation?
Answer :- NRDP

56. Valmiki Ambedkar Awas Yojana was introduced with a view to improve the condition of the:
Answer :- Urban slum dwellers



57. PMRY is primarily to assist the?
Answer :- Education Unemployed Youth

58. Micro credit, entrepreneurship and empowerment are three important component of ?
Answer :- Kudumbasree

59. Sampoorna Gramin Rozgar Yojana was dedicated to the nation by the Prime Minister?
Answer :- Shri. Atal Bihari Vajpayee

60. What is the full form of MSY?
Answer :- Mahila Samskara Yojana

61. Which virus is treated as the first computer virus?
Answer :- No Answer

62. Which was the first search engin in the internet?
Answer :- WAIS

63.When is World Computer Literacy Day celebrated?
Answer :- December 2

64. Wich one is the first fully supported 64-bit Operating System?
Answer :- Windows 7

65. What type of a software is an Operating Syatem?
Answer :- System Software

66. What is the full form of first Electronic Computer ENIAC?
Answer :- Electronic Numeric Integrated and Calculation

67. The unauthorized reproductin in the computer crime is considered as?
Answer :- Software piracy

68. In IT Act 2000, which section deals with the punishement of cyber terrorism?
Answer :- 66 F
69. What is the process of loading the operating system files into dynamic random access memory?
Answer :- Booting

70. Which technology is used in the processor of a computer to simulates a single processor into two virtual processors to the Operating System?
Answer :- Multi core technology

Secretariat Assistant Examination 2015 Answer Key of English GrammerClick Here Questions 71 - 80
Follow Us On TWITTER FACEBOOK Google+ | Youtube
Secretariat Assistant Examination 2015 Answer Key of Maths Questions - Click Here Questions 81 - 100

Expected CUT OFF MARK is Above 80


ഈ പരീക്ഷ നിലവാരം കുറഞ്ഞതായി പോയി. സിലബസിനോട് നീതി പുലർത്തി .
വായനക്കാരുടെ അഭിപ്രായം താഴെ രേഖപ്പെട്ടുത്തുമല്ലോ അല്ലേ ... 
Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Share :
+
Previous
Next Post »
x
We have started a Posting series about "LDC Expected Questions" on Kerala PSC Helper.com. So, the peoples who is preparing for LDC Examination 2016. We are here to invite you to subscribe to our new posts newsletter. So, you will get all our new posts quickly on your Inbox. Just put your email in below field.
 

Kerala PSC Helper is a blog cum online Examination resources For UPSC,PSC, RRB, Bank Examination and Exclusively for Kerala PSC LDC, LGS, Assistant Grade, Secretariat Assistant etc.. examination, where we provide various quality of Latest Notifications, Memory Tricks, Previous Question Papers, Examination Time Table, Interview Timetable and other priceless goods related to Competitive Examination. ! So dude what are you waiting for . Sign Up Today !

Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia
Back To Top