PSC Malayalam Questions and Answers - 163

PSC Malayalam Questions and Answers | Kerala PSC Malayalam Questions and Answers | KPSC Malayalam Questions and Answers | Malayalam GK Questions for PSC Exam | Malayalam Expected Questions for PSC Exam | Malayalam GK Questions for Kerala PSC Exam | Malayalam Expected Questions for Kerala PSC Exam | LDC Malayalam Questions | LGS Malayalam Questions | Last Grade Servent Malayalam Questions | Lower Division Clerk Malayalam Questions | PSC Last Grade Servent Malayalam Questions | PSC Lower Division Clerk Malayalam Questions | Kerala PSC Last Grade Servent Malayalam Questions | Kerala PSC Lower Division Clerk Malayalam Questions |
----------------
തിരഞ്ഞെടുപ്പ് - 01
------------------ 
1. പൊതു തിരഞ്ഞെടുപ്പ് നടന്ന ആദ്യ ഏഷ്യൻ രാജ്യം?
Answer :- ഇന്ത്യ 


2.  ഒന്നാം ലോകസഭാ തിരഞ്ഞെടുപ്പ് നടന്ന ആദ്യ ദിവസം?
Answer :- 1951 ഒക്ടോബർ 25 

3. ഒന്നാം ലോകസഭാ തിരഞ്ഞെടുപ്പ് നടന്ന അവസാന ദിവസം?
Answer :-  1952 ഫെബ്രുവരി 21 

4. ഏത് സംസ്ഥാനത്താണ് ഒന്നാം ലോകസഭാ തിരഞ്ഞെടുപ്പ് ആരംഭിച്ചത്?
Answer :- ഹിമാചൽ പ്രദേശ്‌ 

5.  ഒന്നാം ലോകസഭാ തിരഞ്ഞെടുപ്പിൽ എത്ര മണ്ഡലങ്ങളാണ് ഉണ്ടായിരുന്നത്?
Answer :- 489 

6. ഒന്നാം ലോകസഭാ തിരഞ്ഞെടുപ്പിൽ എത്ര മണ്ഡലങ്ങളാണ് കോണ്‍ഗ്രസ് നേടിയത്?
Answer :- 364

7. ഒന്നാം ലോകസഭയിലെ ഏറ്റവും വലിയ പ്രതിപക്ഷ കക്ഷി ഏതായിരുന്നു?
Answer :-  സി.പി.ഐ 

8. ഒന്നാം ലോകസഭാ തിരഞ്ഞെടുപ്പിൽ എത്ര മണ്ഡലത്തിലാണ് സി.പി.ഐ ജയിച്ചത്?
Answer :- 16 

9. ഒന്നാം ലോകസഭയിലെ ആകെ വോട്ടിംഗ് ശതമാനം എത്രയായിരുന്നു?
Answer :-  44.87%


10. ആദ്യ ലോകസഭ നിലവിൽ വന്നത് എന്നാണ്?
Answer :- 1952 ഏപ്രിൽ 17 

11. ആദ്യ ലോകസഭയുടെ ആദ്യ സമ്മേളനം നടന്നത് എന്നാണ്?
Answer :- 1952 മെയ്‌ 13 


12. എത്ര നോമിനേറ്റഡ്  അംഗങ്ങൾ ആണ് ഒന്നാം ലോകസഭയിൽ ഉണ്ടായിരുന്നത്?
Answer :-  10 

13. നോമിനേറ്റഡ്  അംഗങ്ങൾ ഉൾപ്പെടെ ഒന്നാം ലോകസഭയിൽ ഉണ്ടായിരുന്ന അംഗസംഖ്യ?
Answer :- 499 

14. ഭരണഘടനയുടെ എത്രാമത്തെ അനുച്ഛെദം വഴിയാണ് ആംഗ്ലോ ഇന്ത്യൻ അംഗങ്ങളെ നാമനിർദ്ദേശം ചെയ്തത്?
Answer :- 331 

15. രണ്ടാം ലോകസഭാ തിരഞ്ഞെടുപ്പ് എന്നാണ് തുടങ്ങിയത്?
Answer :- 1957 ഫെബ്രുവരി 24 

16. രണ്ടാം ലോകസഭ തിരഞ്ഞെടുപ്പ് അവസാനിച്ചത് എന്നാണ്?
Answer :- 1957 മാർച്ച്‌ 14 

17. രണ്ടാം ലോകസഭാ തിരഞ്ഞെടുപ്പിൽ കോണ്‍ഗ്രസ്‌ എത്ര സീറ്റ് നേടി?
Answer :- 371/494 

18. രണ്ടാം ലോകസഭാ തിരഞ്ഞെടുപ്പിൽ CPI എത്ര സീറ്റ് നേടി?
Answer :- 27 

19. രണ്ടാം ലോകസഭാ തിരഞ്ഞെടുപ്പ് മുതൽ എത്രയായിരുന്നു ലോകസഭയുടെ അംഗസംഖ്യ?
Answer :- 506 (494+12)

20. അംഗസംഖ്യ 506 ആകാൻ കാരണം?
Answer :- 1956-ലെ സംസ്ഥാന പുന:സംഘടനയെ തുടർന്ന് നിയോജക മണ്ഡലങ്ങളുടെ അതിർത്തി നിർണയവും നടന്നു. ഇതോടെ നാമനിർദ്ദേശം ചെയ്യപ്പെട്ട 12 അംഗങ്ങൾ ഉൾപ്പെടെ 506 അംഗങ്ങൾ ആയി.
-------------------------
Email Newsletter
Join Over 2000+ Subscribers ! Get Our Latest Articles Delivered to Your email Inbox
When signing up you will initially receive a confirmation email requiring your approval to complete the Subscription.

Comments

Popular Posts

About This Site

KERALAPSCHELPER.com is an exclusive and useful site for all job seekers in Kerala and India. This site includes various types of Kerala PSC Previous, Kerala PSC Old questions with answers, Kerala PSC Model and Sample question papers and answers, Kerala PSC Malayalam Questions, Kerala PSC Examination Syllabus, Kerala PSC Rank Lists, Kerala PSC latest Notifications and Kerala PSC General Knowledge (gk) questions ,Kerala PSC maths and mental ability questions , Kerala PSC examination expected questions, Kerala PSC examination current affairs questions,Kerala PSC hall tickets,Kerala PSC interview and practical schedule details and many many more. This site provide also provide various govt jobs information all around the country. Also provide previous and model Bank Test questions with answers and IBPS CWE Bank Test Model Questions.TET questions and model etc.. Use it as a complete online study material.