Navigation

PSC Examination Expected Questions - 222

LDC Classroom,LDC Operation Vijay,Thozhilvartha Harisree,thozhilvartha,thozhilveedhi,LDC Exam Special Questions,LDC Questions,PSC LDC Questions,kerala psc LDC Questions,LDC Expected Questions,psc LDC Expected Questions,keralapsc LDC Expected Questions,ldc Previous Questions,psc ldc Previous Questions,kerala dc Previous Questions,LDC Study materials,LDC free Study materials,LDC Study materials download, LDC free Study materials download,PSC Expected Questions,Keralapsc Expected Questions,Kerala PSC Expected Questions,UPSC Expected Questions,SSC Expected Questions,Expected Questions for PSC Exams,Expected Questions for SSC,Expected Questions for RRB,LDC Examination Expected Questions , LGS Classroom,LGS Operation Vijay,Thozhilvartha Harisree,thozhilvartha,thozhilveedhi,LGS Exam Special Questions,LGS Questions,PSC LGS Questions,kerala psc LGS Questions,LGS Expected Questions,psc LGS Expected Questions,keralapsc LGS Expected Questions,LGS Previous Questions,psc dc Previous Questions,kerala dc Previous Questions,LDC Study materials,LGS free Study materials,LGS Study materials download, LGS free Study materials download,PSC Expected Questions,Keralapsc Expected Questions,Kerala PSC Expected Questions,UPSC Expected Questions,SSC Expected Questions,Expected Questions for PSC Exams,Expected Questions for SSC,Expected Questions for RRB,LGS Examination Expected Questions,Competitive Examination Notes,Competitive Examination Notes for LDC,Competitive Examination Notes for IAS,Competitive Examination Notes HSST,Competitive Examination Notes for PSC Exam,Competitive Examination Notes for IPS, Competitive Examination Notes for SSC Exam,Competitive Examination Notes for RRB Exam,Competitive Examination Notes for Download,Competitive Examination Notes Free Download,Competitive Examination Notes for U,
PSC Examination Expected Questions | Kerala PSC Examination Expected Questions | Expected Questions for PSC Examination | Expected Questions for Competitive Examinations | Expected Questions for IAS Examinations | Expected Questions for IPS Examinations | Expected Questions for Bank Examination | Expected Questions for UPSC Examinations | Expected Questions for SSC Examinations | Expected Questions for LDC Examination | Expected Questions for Teaching Post Examinations | 
-----------------


1. The place which was the bone of contention between Pala and Pratihara dynasties:
(a) Patna 

(b) Kanauj 
(c) Amaravati 
(d) Vidisha
2. A ‘Sufi’ is:
(a) Muslim saint
(b) Christian Saint
(c) Jain monk
(d) Buddhist monk
3. What is known as the ‘Bible of English Constitution’?
(a) Bill of Rights
(b) Magna Carta
(c) Habeus Corpus 

(d) None of these
4. Pulikesin II was the greatest ruler of ——— dynasty:
(a) Rashtrakoota
(b) Chalukya
(c) Sunga
(d) Vakataka
5. Who founded the Vedanta College in 1825?
(a) Iswar Chandra Vidhyasagar
(b) Raja Ram Mohun Roy
(c) Dayanand Saraswathy 

(d) H.V.Derozio
6. The motto ‘Valour and Wisdom’ is related to:
(a) Indian Military Academy
(b) National Defence Academy
(c) Indian Army
(d) N.C.C


7. The Roman ruler who adopted the title ‘Augustus’:
(a) Diocletian
(b) Octavian
(c) Lepidus
(d) Mark Antony
8. The Governor General who destroyed the Pindaris:
(a) Hastings
(b) Dalhousie
(c) William Bentick 

(d) Warren Hastings
9. Who was Robospierre?
(a) Dutch painter
(b) French revolutionary leader
(c) English novelist 

(d) None of these
10. The Preamble of which country emphasises in ‘Domestic Tranguillity’?
(a) U.S.A. 

(b) India 
(c) France 
(d) Russia
11. What is known as ‘Caustic Lotion’?
(a) Iron Sulphate
(b) Silver Nitrate
(c) Sodium Sulphate 

(d) Potassium nitrate
12. Rangaswami Cup is the national ——
championship:
(a) Football
(b) Cricket
(c) Badminton
(d) Hockey


13. The headquarters of the North East Hill University (NEHU):
(a) Guwahati 

(b) Dispur
(c) Shillong 
(d) Kohima
14. Yankee is the soldier of:
(a) U.S.A. 

(b) France 
(c) Britain 
(d) India
15. The founder of Guomintang party:
(a) Mao Zedong
(b) Sun Yat Sen
(c) Chiang Kaishak 

(d) Deng Xio Ping
16. Who was called ‘Robert Clive’s jackal’?
(a) Mir Qasim
(b) Siraj-ud-Daula
(c) Mir Jafar
(d) Warren Hastings


17. The battle which determined the fate of the French in India:
(a) Buxar
(b) Plassey
(c) Panipat
(d) Wandiwash
18. Which planet takes the longest period to complete a revolution around the Sun?
(a) Neptune
(b) Uranus
(c) Saturn
(d) None of these
19. Who created the charector ‘Frankanstein’?
(a) Victor Hugo
(b) Ian Flemming
(c) Lewis Caroll
(d) Mary Shelly


20. Nylon was invented by:
(a) Charles Martin Hall 

(b) Narinder Kapany
(c) W.H.Carothers 

(d) None of these
21. The Election Commission in India is constituted in:
(a) every six years 

(b) every five years
(c) every ten years
(d) It is a permanent Constitutional body
22. Heinrich Schlieman discovered the ruins of the city:
(a) Cairo 

(b) Alexandria 
(c) Troy 
(d) Ur
23. The school founded by Aristotle:
(a) Museum
(b) Lyceum
(c) Academy
(d) None of these
24. Takla Makan is a desert in:
(a) Mongolia
(b) Russia
(c) China
(d) South Korea

25. After the Civil War in China Chiang Kaishak fled to:
(a) Japan 

(b) Taiwan 
(c) Mongolia 

(d) Korea
ANSWERS
1 (b) 2(a) 3 (b) 4 (b) 5(b) 6(a) 7(b) 8(a) 9(b) 10(a) 11(b) 12(d) 13(c) 14(a) 15(b) 16(c) 17(d) 18(a) 19(d) 20(c) 21(d) 22(c) 23(b) 24(c) 25(b)
--------------------------------

Attention Please :- Dear Readers do U have any PSC Previous Question Papers with You ? If Yes Just e-mail Me - keralaapschelper@gmail.com OR krishnakripamail@gmail.com

Share

Mashhari

Post A Comment:

0 comments:

Warning message
ഈ സൈറ്റ് ഏതെങ്കിലും സ്ഥാപനങ്ങളുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിട്ടില്ല. ഏതെങ്കിലും വ്യക്തികളോ സ്ഥാപനങ്ങളോ ഈ സൈറ്റിന്റെയോ അനുബന്ധ സൈറ്റുകളുടെയോ പേരിൽ പണം മേടിക്കുകയാണെങ്കിൽ അത് നിങ്ങളുടെ സ്വന്തം ഉത്തരവാദിത്വത്തിൽ പെടുന്നതായിരിക്കും. ഈ സൈറ്റിനോ ഇതിനോട് അനുബന്ധിച്ചുള്ള സൈറ്റുകൾക്കോ ആ ഇടപാടുമായി യാതൊരു ബന്ധവും ഉണ്ടായിരിക്കുന്നതല്ല. അങ്ങനെ പണമിടപാടുകൾ നടത്തുന്ന സ്ഥാപനങ്ങൾ നിങ്ങളുടെ ശ്രദ്ധയിൽ പെടുകയാണെങ്കിൽ ഈ സൈറ്റിനെ അറിയിക്കുക. വിലാസം :- keralaapschelper@gmail.com or SMS me on 8547883412