Navigation

PSC Examination Expected Questions - 217

LDC Classroom,LDC Operation Vijay,Thozhilvartha Harisree,thozhilvartha,thozhilveedhi,LDC Exam Special Questions,LDC Questions,PSC LDC Questions,kerala psc LDC Questions,LDC Expected Questions,psc LDC Expected Questions,keralapsc LDC Expected Questions,ldc Previous Questions,psc ldc Previous Questions,kerala dc Previous Questions,LDC Study materials,LDC free Study materials,LDC Study materials download, LDC free Study materials download,PSC Expected Questions,Keralapsc Expected Questions,Kerala PSC Expected Questions,UPSC Expected Questions,SSC Expected Questions,Expected Questions for PSC Exams,Expected Questions for SSC,Expected Questions for RRB,LDC Examination Expected Questions , LGS Classroom,LGS Operation Vijay,Thozhilvartha Harisree,thozhilvartha,thozhilveedhi,LGS Exam Special Questions,LGS Questions,PSC LGS Questions,kerala psc LGS Questions,LGS Expected Questions,psc LGS Expected Questions,keralapsc LGS Expected Questions,LGS Previous Questions,psc dc Previous Questions,kerala dc Previous Questions,LDC Study materials,LGS free Study materials,LGS Study materials download, LGS free Study materials download,PSC Expected Questions,Keralapsc Expected Questions,Kerala PSC Expected Questions,UPSC Expected Questions,SSC Expected Questions,Expected Questions for PSC Exams,Expected Questions for SSC,Expected Questions for RRB,LGS Examination Expected Questions,Competitive Examination Notes,Competitive Examination Notes for LDC,Competitive Examination Notes for IAS,Competitive Examination Notes HSST,Competitive Examination Notes for PSC Exam,Competitive Examination Notes for IPS, Competitive Examination Notes for SSC Exam,Competitive Examination Notes for RRB Exam,Competitive Examination Notes for Download,Competitive Examination Notes Free Download,Competitive Examination Notes for U,
PSC Examination Expected Questions | Kerala PSC Examination Expected Questions | Expected Questions for PSC Examination | Expected Questions for Competitive Examinations | Expected Questions for IAS Examinations | Expected Questions for IPS Examinations | Expected Questions for Bank Examination | Expected Questions for UPSC Examinations | Expected Questions for SSC Examinations | Expected Questions for LDC Examination | Expected Questions for Teaching Post Examinations | 
-----------------

1. Who authored ‘In search of Gandhi”? 
(a) Louis Fischer 
(b) R.K.Narayan 
(c) Richard Attenborogh 
(d) None of these
2. In which language Gandhiji started the weekly ‘Young India’?
(a) English
(b) Marathi
(c) Hindi
(d) Gujarati
3. What was the age of Gandhiji when he reached India from South Africa
in 1915?
(a) 45
(b) 55
(c) 50
(d) 61
4. ‘After me, he will speak my language’ Gandhiji made this statement on 15th January, 1941 before AICC, intending:
(a) C.Rajagopalachari
(b) Sardar Patel
(c) Jawaharlal Nehru

(d) None of these
5. In which jail the assassins of Gandhiji were executed?
(a) Pune
(b) Mumbai
(c) Ambala
(d) Kolkata


6. The session of INC which approved the non-cooperation movement of Gandhiji was held at:
(a) Nagpur
(b) Kolkata
(c) Lucknow
(d) Belgaum
7. Who said “ Satyagraha is the tool of strong people”?
(a) Vinoba Bhave
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Vinoba Bhave
(d) Mahathma Gandhi
8. Which food was advised to Gandhiji by his childhood friend Mehtab in order to get power?
(a) Egg
(b) Milk
(c) Meat
(d) Fish
9. Who coined the term ‘Satyagraha’?
(a) Tagore
(b) Gandhiji
(c) Gokhale
(d) BG Tilak
10. In which year Gandhiji was elected as the president of All India Home Rule League?
(a) 1918
(b) 1919
(c) 1920
(d) 1921


11. During which war Gandhi organised Indian Ambulance Corps to help the British?
(a) Boer War
(b) First World War

(c) Second World War
(d) None of these
12. In which year All India rural industries organisation was brought into existence under the patronage of Gandhiji?
(a) 1934
(b) 1935
(c) 1936
(d) 1937
13. Who was known as ‘Saint of Sabarmati”?
(a) Vinoba Bhave
(b) Mahathma Gandhi
(c) Mahadev Desai
(d) Jamnalal Bajaj
14. W hat was the old name Porbander, the birth place of Gandhiji?
(a) Karnavati
(b) Sudamapuri
(c) Patliputra
(d) Gandhara
15. In which organisation gandhiji became a member when he was a student in England?
(a) Vegetarian congress
(b) Vegetarian Society
(c) Vegetable Association
(d) Fabian Society


16. In 1922 Gandhiji was sentenced for —— years imprisonment.
(a) 14
(b) 6
(c) 3
(d) 4
17. In which Jail Gandhiji started the writing of his autobiography?
(a) Ambala
(b) Thihar
(c) Pune

(d) Yerwada
18. Belgaum where the INC session in which Gandhiji presided was held is in the state of:
(a) Gujarat
(b) Rajastan
(c) Maharashtra
(d) Karnataka


19. Which song was sung by Gandhiji and his followers during the Dandi March?
(a) Raghupati Raghava Rajaram
(b) Vaishnava Janato
(c) Vande Mataram
(d) Sare Jaham Se Achcha
20. Madanlal made an attempt to assassinate Gandhiji on 20th
January 1948 at:
(a) Kolkata
(b) Mumbai
(c) Pune
(d) New Delhi



Answers: 
1 (c) 2(a) 3 (a) 4 (c) 5(c)
6(b) 7(d) 8(c) 9(b) 10(c) 11(a)
12(a) 13(d) 14(b) 15(b) 16(b)
17(b) 18(d) 19(a) 20(d)

--------------------------------

Attention Please :- Dear Readers do U have any PSC Previous Question Papers with You ? If Yes Just e-mail Me - keralaapschelper@gmail.com OR krishnakripamail@gmail.com

Share

Mashhari

Post A Comment:

1 comments:

Warning message
ഈ സൈറ്റ് ഏതെങ്കിലും സ്ഥാപനങ്ങളുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിട്ടില്ല. ഏതെങ്കിലും വ്യക്തികളോ സ്ഥാപനങ്ങളോ ഈ സൈറ്റിന്റെയോ അനുബന്ധ സൈറ്റുകളുടെയോ പേരിൽ പണം മേടിക്കുകയാണെങ്കിൽ അത് നിങ്ങളുടെ സ്വന്തം ഉത്തരവാദിത്വത്തിൽ പെടുന്നതായിരിക്കും. ഈ സൈറ്റിനോ ഇതിനോട് അനുബന്ധിച്ചുള്ള സൈറ്റുകൾക്കോ ആ ഇടപാടുമായി യാതൊരു ബന്ധവും ഉണ്ടായിരിക്കുന്നതല്ല. അങ്ങനെ പണമിടപാടുകൾ നടത്തുന്ന സ്ഥാപനങ്ങൾ നിങ്ങളുടെ ശ്രദ്ധയിൽ പെടുകയാണെങ്കിൽ ഈ സൈറ്റിനെ അറിയിക്കുക. വിലാസം :- keralaapschelper@gmail.com or SMS me on 8547883412