WELCOME TO KERALA PSC HELPER || GENERAL KNOWLEDGE AND CURRENT AFFAIRS QUESTIONS BANK * Kerala PSC Helper Blog is a private blog developed and maintained by Harikrishnan & Team, with the goal of providing information about Kerala Government Jobs, India Govt Jobs, Army Jobs, SSC, UPSC etc. And Also Include Latest Current Affairs and General Knowledge Questions. All the information available in this blog is free of cost and we have no relation with Kerala PSC or any other Govt Undertakings.
Kerala PSC COOLY WORKER ANSWER KEY (Question Paper Code :- 25/2017) Published :- CLICK HERE 4 More Details
Kerala PSC KERALA PSC Lower Division Clerk (LDC) Examination Dates Published :- CLICK HERE 4 More Details
Kerala PSC KERALA PSC Field Assistant Examination ANSWER KEY on February 4th :- CLICK HERE 4 More Details ||

Current Affairs August 2013 :- 1


Current Affairs 2013 for All Competitive Exams | Current affairs Quiz August 2013 | PSC | SSC | UPSC | Current Affairs for Civil Services | Current Affairs for IBPS | SBI | Bank PO | RRB Exams
------------------------------------------------------------------------
INDIA
1. India's First Indigenous Aircraft Carrier (IAC) ?
Answer :- INS Vikrant

2. New Foreign Secretary of India?
Answer :- Sujatha Singh

3. What is the name of India's advanced weather satellite ?
Answer :- INSAT-3D

4. INSAT-3D was launched in ?
Answer :- July 26 form Kourou,French Gayana

5. ടെലികോമിൽ എത്ര ശതമാനമാണ് വിദേശനിക്ഷേപം?
Answer :- 100 %

6. ഇൻഷുറൻസ് മേഖലയിൽ 26 % നത്തിൽ നിന്ന് എത്ര ശതമാനമായാണ് വിദേശനിക്ഷേപ പരിധി ഉയർത്തിയത്‌ ?
Answer :- 49 %

7. ഏക ബ്രാൻഡ്‌ ചില്ലറ വ്യാപാര മേഖലയിൽ സർക്കാരിന്റെ മുൻക്കൂർ അനുവാദം കുടാതെ എത്ര ശതമാനം വിദേശ നിക്ഷേപമാണ് അനുവദിച്ചത് ?
Answer :- 49% 

8. കൊറിയർ സർവീസ്  മേഖലയിൽ എത്ര ശതമാനമാണ് വിദേശനിക്ഷേപം?
Answer :- 100 %


WORLD
1. Which country temporary asylum for 1 year to Snowden??
Answer :- Russia


KERALA
1. Kerala State Beverages Corporation (Bevco) start's its first Premium Air-Conditioned outlet open at?
Answer :- Ullor (Thiruvananthapuram)

2. ദേശിയ സാമ്പിൾ സർവേ  പ്രകാരം ഇന്ത്യയിലെ ഏറ്റവും സമ്പന്നരായ ഗ്രാമവാസികൾ ഉള്ള സംസ്ഥാനം ?
Answer :- കേരളം 

3. ദേശിയ സാമ്പിൾ സർവേ  പ്രകാരം ഗ്രാമീണ മലയാളി ഒരു ദിവസം ചിലവിടുന്ന തുക എത്ര ?
Answer :- 88.69 രൂപ 

4. ദേശിയ സാമ്പിൾ സർവേ  പ്രകാരം ഏറ്റവും സമ്പന്നരായ നഗരസികൾ ഉള്ള സംസ്ഥാനം ?  
Answer :- ഹരിയാണ 

5. ദേശിയ സാമ്പിൾ സർവേ  പ്രകാരം ഏറ്റവും സമ്പന്നരായ നഗരസികളിൽ രണ്ടാം സ്ഥാനം ഉള്ള സംസ്ഥാനം ?  
Answer :- കേരളം (113.6 രൂപ / ദിവസം )

6. എത്രാമത്തെ ദേശിയ സാമ്പിൾ സർവേ  ആണ് ഇപ്പോൾ നടന്നത് ?
Answer :- 68 മത് 

7. ഏത് സമിതിയുടെ മാനദണ്ഡങ്ങൾ അനുസരിച്ചാണ്  ആസുത്രണ കമ്മീഷൻ സംസ്ഥാനങ്ങളിലെ ദരിദ്ര രേഖ നിർണയിച്ചത് ?
Answer :- തെണ്ടുൽക്കർ സമിതി 

8. വടക്കൻ കേരളത്തിൽ കൃഷി ചെയ്യുന്ന ഏതു  നെല്ലിനത്തിനാണ് ഭാവുമ സുചികാ പദവി നല്കാൻ തിരുമാനിച്ചത് ?
Answer :- കൈപ്പാട് അരി (കുടാതെ നാഗ്പൂര് ഓറഞ്ച് , ആന്ധ്രയിലെ അനന്ത്‌പുരിയിൽ നിന്നുള്ള ധർമാവരം സാരി എന്നിവയ്ക്കും ലഭിക്കും )



AWARD 

  •  ശ്രീ ചിത്തിര തിരുന്നാൾ ദേശിയ പുരസ്കാരം - എം.ടി.വാസുദേവൻ  നായർ 
  • മലയാറ്റൂർ അവാർഡ്  - പ്രഭാ വർമ്മ  ( ശ്യാമ മാധവം എന്ന കാവ്യാ ആഖ്യയികക്ക് )
  • ആരിൽ നിന്നാണ് സുഗതകുമാരി സരസ്വതി സമ്മാനം ഏറ്റു വാങ്ങിയത്  - മാനവ ശേഷി വികസന മന്ത്രി എം.എം.പള്ളം രാജുവിൽ നിന്ന് 



നിയമനം 
  •  സംസ്ഥാന സാക്ഷരതാ മിഷൻ ഡയരക്ടർ  - ഡോ .ഗീതാ സജീവ്‌ 

FOLLOW ME THROUGH
FACEBOOKTWITTERGOOGLE +e-mail Allert
Get Free Updates:
*Please click on the confirmation link sent in your Spam folder of Email*
Share :
+
Previous
Next Post »
0 Comments for "Current Affairs August 2013 :- 1"

 
Warning message
ഈ സൈറ്റ് ഏതെങ്കിലും സ്ഥാപനങ്ങളുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിട്ടില്ല. ഏതെങ്കിലും വ്യക്തികളോ സ്ഥാപനങ്ങളോ ഈ സൈറ്റിന്റെയോ അനുബന്ധ സൈറ്റുകളുടെയോ പേരിൽ പണം മേടിക്കുകയാണെങ്കിൽ അത് നിങ്ങളുടെ സ്വന്തം ഉത്തരവാദിത്വത്തിൽ പെടുന്നതായിരിക്കും. ഈ സൈറ്റിനോ ഇതിനോട് അനുബന്ധിച്ചുള്ള സൈറ്റുകൾക്കോ ആ ഇടപാടുമായി യാതൊരു ബന്ധവും ഉണ്ടായിരിക്കുന്നതല്ല. അങ്ങനെ പണമിടപാടുകൾ നടത്തുന്ന സ്ഥാപനങ്ങൾ നിങ്ങളുടെ ശ്രദ്ധയിൽ പെടുകയാണെങ്കിൽ ഈ സൈറ്റിനെ അറിയിക്കുക. വിലാസം :- keralaapschelper@gmail.com or SMS me on 8547883412
Thanks for Your Visit, Visit Again. DISCLAIMER :- If any of the information available on this blog violates or infringes any of your copyright protection, leave a comment . This blog makes no representations as to accuracy, completeness, correctness or validity of any information on this site and will not be liable for any errors, or delays in this information. The information contained in this blog is subject to change without notice. All the content avilable on this blog is informational purpose only.Reproduction and republishing of contents from here to any other websites or blogs is strictly prohibited.
Template By Kunci Dunia
Back To Top